Grip (Influenca): simptomi i lečenje

Osobe sa kompromitovanim imunološkm sistemom ili deficijencijom vitamina su podložniji gripu ili prehladi. Stres, manjak sna i izloženost toksinima pogoršavaju simptome gripa.

Šta je grip?

Grip predstavlja kontaginozno oboljenje respiratornog sistema uzrokovano virusom influence. Način prenošenja sa osobe na osobu je kapljičnim putem (preko vazduha).

Simptomi i znaci gripa

Iako svi mogu da dobiju grip, mlađa deca, trudnice i stariji od 65 godina su grupe sa povišenim rizikom za razvoj komplikacija gripa.

Lečenje

Konvencionalna terapija gripa obuhvata primenu antivirusnih lekova i vakcina.

Nekoliko saveta kojih se treba pridržavati:

  • Ostati kod kuće i mirovati kada ste bolesni;
  • Ostati kod kuće ukoliko ste bili u kontaktu sa obolelom osobom;
  • Koristiti maramicu za pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja;
  • Pranje ruku i upotreba dezinfekcionog sredstva;
  • Pokriti lice maskom ili maramicom kada se nalazite u velikim grupama ljudi;

Ovi saveti služe za prevenciju širenja gripa.

Prirodni načini terapije

1 Vitamin C

Vitamin C poboljšava i jača imunološki sistem organizma i stimuliše funkciju belih krvnih ćelija. Dnevna doza koja se preporučuje je 1000 – 1500mg u periodu kada osetite simptome gripa. Bez simptoma i za održavanje stanja imunološkog sistema dovoljno je 500mg dnevno.

2 Vitamin D

Vitamin D se u organizmu pod dejstvom sunčeve svetlosti pretvara u aktivni oblik i kontroliše ekspresiju preko 2000 gena u genomu. Istraživanja pokazuju da niski nivoi vitamina D dovode do veće zastupljenosti prehlada i gripa kod pojedinca. Dnevna doza preporučena je 5-10 mikrograma.

3 Ehinacea

Ehinacea je biljka koje pronalazi svoju primenu sve više u današnje vreme i preporučuje se kod brojnih stanja i oboljenja, između ostalog preporučuje se njeno korišćenje u cilju jačanja imunološkog sistema. Ehinacea ima antiinflamatorno dejstvo i ublažava bronhijalne simptome gripa i prehlade. U apotekama su dostupni različiti oblici ehinacee i preparati, kapi, tablete ili čajevi. Uz konsultovanje sa doktorom ili farmaceutom izaberite opciju najbolju za Vas.

Grip (Influenca): simptomi i lečenje
Foto: https://respectfulinsolence.com/2018/09/27/last-year-was-the-worst-season-for-influenza-mortality-in-decades/

4 Kupina

Veruje se da kupina ima sposobnost inaktivacije virusa gripa, ublažava bolove sinusa i prirodno ojačava imuni sistem. Kupina napada virus gripa i smanjuje inflamaciju bronhija (sastavni deo respiratornog sistema koji sprovodi vazduh do pluća).

5 Ulje origana

Poznato je da ulje origana ima antivirusno dejstvo. Preporučuje se doza od 500mg dva puta dnevno.

6 Cink

Stimuliše i jača imunološki sistem. Pored toga ima antivirusno dejstvo. Dnevna doza 50-100mg dnevno.

7 Pivski kvasac

Sadrži u sebi vitamin B i hrom. Koristi se kod prehlada, gripa i drugih respiratornih infekcija. Stimuliše funkciju digestivnih enzima i tako ublažava simptome dijareje (proliv) i potpomaže funkciju imunološkog sistema.

8 Esencijalna ulja

Utrljavanje i nežno masiranje vrata i tabana deluje pozitivno na funkciju imunog sistema. Koristiti ulje peperminta, lavande i karanfilića koji imaju umirujuće dejstvo.

9 Kiropraktičar

Dokazano je da nega i tretmani kiropraktičara deluju pozitivno na imunološki sistem i time pospešuju borbu protiv gripa i prehlada.

10 Probiotici

Probiotici, preparati koji su dostupni u apoteci ili probiotske namirnice poput, jogurta ili kefira doprinose oporavku.

11 Svež vazduh

Šetnje i boravak na svežem vazduhu se preporučuju u smenama sa odmorom u krevetu kao najbolja opcija tokom gripa.

12 Ishrana

Preporučuje se laka hrana, koja uključuje: supe, bareno povrće, biljne čajeve. Bitno je da se u ovom periodu ne primoravate da jedete, ukoliko Vam to ne odgovara. Neizostavni deo oporavka je hidratacija, unošenje dosta tečnosti u vidu vode, čajeva, supe koji potpomažu eliminaciju virusa i bakterija iz organizma.

Kombinovati mlaku vodu sa limunom, cimetom i đumbirom za adekvatnu hidrataciju.

Preporučuje se i primena belog i crnog luka.

Stil života i prevencija

1 Ishrana

Preporučuje se konzumiranje jabuka, šargarepa, koštunjavog voća, pravilno uzgajanog voća i povrća. Izbegavati hranu tretiranu hormonima, različitim pesticidima i brojnim neprirodnim, štetnim hemikalijama, koliko god je to moguće. Obratiti pažnju na redovne obroke i na količinu hrane po obroku, umerenost je ključ.

Izbegavati prerađenu hranu, brzu hranu, hranu bogatu mastima i praznim ugljenim hidratima, tzv. „prazno-kalorijsku“ hranu.

2 Fizička aktivnost

Neizostavni deo svakodnevnog života mora biti fizička aktivnost kod svakog pojedinca, naravno u skladu sa njegovim fizičkim zdravljem i ostalim postojućim oboljenjima. Šetnja, trčanje, treninzi, pronađite ono što Vama odgovara. Preporučuje se 3-4 puta nedeljno, 30 minuta fizičke aktivnosti. Ukoliko smatrate da Vam je potrebna pomoć oko organizacije fizičke aktivnosti obratite se personalnom treneru.

3 San

Nedostatak sna dovodi do brojnih poremećaja u organizmu, između ostalog čini organizam podložnim razboljevanju, samim tim podložnijim gripu i prehladi. Odrasloj osobi je potrebno između 7 i 9 sati kvalitetnog sna.
Manjak sna dovodi do povećanja težine, takođe, što sa sobom nosi brojne posledice.

4 Stres

U današnjem vremenu neizostavni deo svakog dana je stres. Zastupljen je svuda oko nas u prevelikim količinama. Najbolju uslugu koju možete uraditi sebi i svom organizmu je smanjiti nivo stresa kojem izlažete sebe i svoj organizam na minimum. Vrlo teško i zahtevno, a opet neophodno. Učinite sebi uslugu, šetajte, meditirajte, čitajte, slušajte muziku, opustite se. Jedan deo dana morate posvetiti samo sebi. Zaslužili ste to, zapamtite!

5 Vitamini

Putem ishrane ili suplemenata koji su dostupni u apotekama obezbedite svom organizmu odgovarajuće količine vitamina. Raznovrsna ishrana, bogata voćem i povrćem je definitivno prvi korak. Bolje ćete se osećati i Vaš imunološki sistem će biti mnogo potentniji.

6 Šećer

Hrana bogata šećerom nije najbolja opcija za Vas, pogotovo u sezonama gripa. Razlog koji stoji iza ovoga je što se bakterije hrane šećerom i time zapravo možete pospešiti rast bakterija i dovesti do pogoršanja infekcije. Izbegavajte hranu bogatu šećerom.