Gonoreja • Triper • Kapavac

Gonoreja, triper ili kapavac predstavlja seksualno prenosivu infekciju (STI – STD) izazvanu bakterijom Neisseria gonorrhoeae ili gonokok. Bakterija se uglavnom nalazi u vaginalnom sekretu i sekretu poreklom iz penisa.

Kako se prenosi?
Simptomi

Simptomi kod žena
Simptomi kod muškaraca
Infekcija rektuma, grla i očiju
Gonoreja kod beba

Testiranje (dijagnoza)
Lečenje
Komplikacije

Kako se prenosi?

Najčešći način prenošenja gonoreje je putem nezaštićenog vaginalnog, oralnog ili analnog seksualnog odnosa ili putem deljenja seksualnih pomagala poput vibratora i drugih, koji nisu na pravilan način očišćeni ili zaštićeni prezervativom (kondomom) tokom prvobitnog korišćenja.

Bakterija može izazvati infekciju cerviksa (grlića materice), uretre (mokraćne cevi) i rektuma (proktitis), ređe infekciju grla i očiju. Takođe gonoreja se može preneti sa majke na dete.

Infekcija gonokokom se NE prenosi poljupcem, grljenjem, deljenjem peškira, putem toaletne daske, preko bazena ili deljenjem čaša ili pribora za jelo. Razlog ovome je što bakterija ne preživljava dugo van ljudskog organizma.

Rizik od zaražavanja prilikom jednog seksualnog kontakta veći je kod žena posle kontakta sa inficiranim muškarcem, nego kod muškaraca posle vaginalnog seksualnog odnosa.

Osetljivost na gonokok je veća u adolescenciji zbog cilindričnog epitela vagine, dok je kod odraslih žena epitel vagine građen od plošasto slojevitog epitela i zato je manje podložan infekciji gonokokom.

Simptomi

GONOREJA TRIPER KAPAVAC
GONOREJA TRIPER KAPAVAC

Simptomi se razvijaju u periodu od dve nedelje od infekcije, iako se u nekim slučajevima ne pojavljuju i mesecima kasnije.

1 u 10 muškaraca i polovina žena neće iskusiti očigledne simptome što otežava dijagnostikovanje i početak terapije oboljenja.

Simptomi kod žena

Simptomi kod muškaraca

Infekcija rektuma, grla i očiju

Ovi oblici infekcije se javljaju i kod muškaraca i kod žena usled nezastićenog analnog ili oralnog seksualnog odnosa. Ukoliko inficiran sekret vagine ili inficirana semena tečnost dođe u kontakt sa očima može doći do pojave konjuktivitisa (infekcija konjuktive oka).

Infekcija rektuma izaziva neprijatan osećaj ili ispuštanje sekreta. Infekcija očiju dovodi do oticanja, bola, iritacije, dok infekcija grla obično ne uzrokuje simptome.

Neophodno je testirati se na gonoreju ukoliko sumnjate na mogućnost njenog postojanja, bez obzira na prisustvo ili odustvo simptoma.

Ukoliko se gonoreja ne dijagnostikuje i terapija se ne započne dolazi do daljeg širenja infekcije i mogućeg razvoja infertiliteta (neplodnosti) kod osobe.

Gonoreja kod beba

Gonoreja se može preneti sa majke na dete prilikom porođaja, tj. prolaska bebe kroz porođajni kanal majke, ukoliko je majka inficirana. Novorođene bebe uglavnom imaju simptome vezane za oči u periodu prve dve nedelje. Oči bebe su crvene, otečene i izlučuju gust sekret poput gnoja.

Testiranje (dijagnoza)

Za postavljanje dijagnoze gonoreje neophodno je testiranje. Testiranje je moguće obaviti i nekoliko dana nakon odnosa, iako se preporučuje nedelju dana kasnije zbog tačnosti rezultata.

Rano otkrivanje i lečenje gonoreje sprečava šansu za razvoj komplikacija infekcije poput karlične inflamatorne bolesti ili infekcije testisa. Komplikacije koje se javljaju iz dugotrajne infekcije se mnogo teže tretiraju.

Potrebno je testirati se ukoliko:

 • Vi ili Vaš partner imate neke od navedenih simptoma
 • Ste imali nezaštićen seksualni odnos sa novim partnerom
 • Ste Vi ili Vaš partner imali nezaštićene odnose sa drugim osobama
 • Imate drugu seksualnu transmisivnu infekciju (Ostale polno prenosive bolesti >>)
 • Vaš seksualni partner ima STI
 • Prilikom pregleda Vaš doktor kaže da su ćelije u vagini promenjene ili postoji drugačiji sekret
 • Ste u drugom stanju ili planirate da ostanete u drugom stanju

Testiranje za gonoreju se može uraditi i kod kuće. U apoteci se mogu naći kućni testovi. Međutim zbog tačnosti i sigurnosti rezultata preporučuje se da se obratite medicinskom stručnjaku.

Postoji više načina testiranja na infekciju gonorejom, u najvećem broju slučajeva radi se bris iz uretre ili kod muškaraca može biti dovoljan i uzorak urina.

Kod žena se u najvećem broju slučajeva radi bris cerviksa dok u nekim slučajevima se uzorak uzima iz uretre. Kod žena se ne radi analiza urina jer ta metoda nije dovoljno pouzdana.

Kod muškaraca se u najvećem broju slučajeva vrši analiza urina ili se uzima i bris sa vrha penisa. Metoda je bezbolna iako može biti neprijatna.

Ukoliko postoji infekcija rektuma, grla ili očiju takođe se uzima bris ili uzorak sekreta odgovarajuće regije.

Rezultati se uglavnom dobijaju nakon dve nedelje.

Gonoreja Triper Kapavc: kako se sačuvati polno zdravlje?
Gonoreja Triper Kapavc: kako se sačuvati polno zdravlje?

Lečenje

Terapija gonoreje se sprovodi antibioticima i ona ima za cilj eliminaciju uzročnika, kao i smanjenje rizika od komplikacija bolesti i prenosa uzročnika na druge osobe. Poslednjih nekoliko godina javlja se problem gonokokne rezistencije na antimikrobne lekove (penicilin, beta-laktamski antibiotici, tetraciklini, makrolidi, hinoloni). Danas, se preporučuje kao lek ,,prvog izbora“ za gonoreju svih lokalizacija ceftriakson. Zbog sinergističkog delovanja ovog leka i česte koinfekcije hlamidijom, istovremeno se daje i azitromicin.

Terapija je potrebna u sledećim slučajevima:

 • Ukoliko je test na gonoreju pozitivan
 • Ukoliko postoji velika šansa da ste pozitivni na gonoreju iako rezultati testa još nisu stigli
 • Ukoliko Vaš seksualni partner ima gonoreju

Ukoliko je infekcija prisutna terapija se uglavnom sastoji od injekcije antibiotika (u zadnjicu ili butinu), praćeno sa tabletom antibiotika nakon injekcije.

Ukoliko su simptomi prisutni ovo bi trebalo da ih ublaži u periodu od par dana, iako potpuno povlačenje simptoma može da traje i nedeljama. Krvarenje između ciklusa ili obilni ciklusi bi trebalo da nestanu do sledećeg menstrualnog ciklusa.

Nakon 2 nedelje, test se ponavlja da bi se videla uspešnost terapije ili eventualno ponovio postupak.

Ukoliko Vi imate gonoreju neophodno je da obavestite sve svoje seksualne partnere kako bi i oni mogli da se testiraju i započnu terapiju. Ovako se sprečava i dalje širenje infekcije. Takođe je bitno izbegavati seksualne odnose dok se ne dobiju negativni rezultati testa.

Komplikacije

Ukoliko se sa terapijom počne na vreme, gonoreja ne izaziva komplikacije niti dugotrajne probleme. Međutim, bez terapije, infekcija se može proširiti organizmom i izazvati niz komplikacija i problema.

Što češće imate infekciju gonokokom, šanse za razvoj komplikacija su veće.

Kod žena, gonoreja se može proširiti na reproduktivne organe i uzrokovati pelvičnu inflamatornu bolest (PIB), što se dešava u 10-20% slučajeva netretirane infekcije. PIB izaziva dugotrajan bol u karlici, ektopičnu trudnoću i neplodnost.

U toku trudnoće, gonoreja može izazvati:

Ukoliko se beba rodi sa infekcijom i ne primi odgovarajuću terapiju, postoji šansa za trajno oštećenje vida kod bebe.

Kod muškaraca gonoreja dovodi do bolnih infekcija testisa i prostate (akutna upala prostate) koje mogu dovesti do smanjenje plodnosti, uglavnom u malom broju slučajeva.

U retkim slučajevima netretirane gonoreje, infekcija može preći u krvotok i izazvati po život opasno stanje septikemiju.

Ukoliko imate prisutne simptome ili sumnjate na mogućnost infekcije neophodno je testirati se i započeti terapiju, kao i obavestiti svog seksualnog partnera da odradi isto.

2 одговора на „Gonoreja • Triper • Kapavac“

 1. Pozdrav, ja sam 25 godisni muskarac, prije 3 nedelje sam imao nezasticeni seks, i poslje jedan tjedan sam primetio temnozuti iscedak iz penisa, svrb i bol i ponekad peckanje u uretri. Isao sam kod ljecnika i rekao sam o gonoreju prvo mi je uzimao bris pa posle na moje insistiranje dao sam i krvi za analizu za sve SPB. Iskreno sumnjam se na Hlamidiju, jer imam po neke iste simptome( svrb u anusu bol u zglobove) ali iskreno bol u kicmi i kod zglobove oduvek sam imao jer sam 187cm visak sa 71kg tezine. Nemam neke probleme sa prostatom od ispocetka pojavljivanje simpotoma, retko se desilo da imam pecenje kad mokrim, kad sam isao kod ljecnjika dali su mi azitromicin popio sam ljekove, simptome sa temnozuti iscedak se povukao, samo ostao je jos po neki svrb u delu unutrasni deo glavice kod uretre. Jos cekam za rezultate a iskreno pod stres sam sa curom jer ona jos ne zna, jer je u inostranstvo tek mora da dodje za svadbu, a najvise se bojim za moju buducnost jer zelim porodicu. Hvala vam.

 2. Poštovanje,

  Izvnite što kasnimo sa odgovorom. Imali smo obaveza a neke kolege su na odmoru.

  Biće sve u redu, samo idite redovno na kontrolu i koristite kondom pri seksualnom kontaktu.

  Terapiju uzmite do kraja, tačno onako kako Vam je lekar prepisao, nakon par dana od završetka terapije idite ponovo na kontrolu da se utvrdi efikasnost te terapije. Ukoliko je potrebno lekar će promeniti antibiotik. A ukoliko rezultati dijagnostike pokažu da ste se izlečili, koristite kondom!!

  Ponavljam još jednom, popijte antibiotik do kraja ako želite da Vam devojka ne sazna da imate polnu bolest.

  Srdačan pozdrav.

Затворено за коментаре.