Gljivične Infekcije: Kandidijaza (po novom kandidoza)

Kandidijaza (po novom kandidoza) je izazvana gljivicama genusa Candida i dovodi do oboljenja kože sluznica i nokta, a u retkim slučajevima i do sistemskog oboljenja. Candida albicans je najčešći izazivač, to je ovalna kvasnica koja se umnožava pupljenjem (saprofitno stanje) ili u vidu hifa i pseudohifa (patogeno stanje). U crevima je deo normalne saprofitne flore, a može biti prisutna i na bukalnoj i vaginalnoj sluznici kod odreženog broja osoba, ali se ne smatra normalnom florom kože. Pri infekciji Candida abicans dolazi do prodora hifa u roznati i granulacioni sloj kože, aktivišu alternativni put komplementa, preko hemotaktičnih komponenti privlače polimorfonukleare, pa dolazi do stvaranja pustule. Intradermalni test na kandidijazu je pozitivan i kod zdravih ljudi, jedino je negativan kod upornih muko-kutanih kandidijaza zbog imunodeficijencije koja nastaje.

Gljivične Infekcije: Kandidijaza (po novom kandidoza)
Foto: http://www.babwah.com/candida-esophagitis/

Candida oralis (soor)

Candida oralis (soor) se najčešće javlja kod novorođenčadi, pre nego što se dogodi kolonizacija bukalne sluznice normalnom bakterijskom florom. Promene se lokalizuju na sluzokoži usne duplje (usni uglovi) i jezika. Karakterišu se nepravilnim, beličastim, ograničenim i adherentnim naslagama, ispod kojih je sluzokoža eritematozna i erodovana. Kod dužeg trajanja sluzokoža može postati atrofična, sjajna i živo crvena bez skvama tada se naziva atrofična oralna kandidijaza. Hronična oralna kandidoza (kandidozna leukoplakija) se često viđa kod pušača kada su u usnoj duplji javljaju hiperplastične i adherentne promene na jeziku i obrazima.

Angulus infectiosus

Promene se lokalizuju na usnom uglu kod odraslih osoba koje nose proteze. Lezije se šire sa bukalne sluzokože na kožu usnih uglova u vidu eritema, deskvamacije, vlaženja i maceracije. Često je udružena sa oralnom kandidozom. Pri postavljanju dijagnoze potrebno je misliti na streptokokni angulus infectiosus (koji se češće javlja kod dece, prisutne su suve skvame) i na deficit vitamina B.

Vulvo – vaginitis candidomycetica

Vulvovaginitis candidomycetica zahvata vulvu i vaginu uz pojavu beličasto žućkastog zrnastog sekreta uz eritem zahvećenih delova. Uklanjanjem sekreta zaostaju erozije. Na koži oko vulve mogu biti prisutne sitne papule i eritem. Promene su praćenjem osećajem svraba i peckanja. Opširnije o gljivičnim infekcijama vulve i vagine moežete pročitati nakon što kliknete ovde.

Balonoposthitis candidomycetica

Balonoposthitis candidomycetica se javlja kod muškaraca. Na glansu i unutrašenjem listu prepucijuma, unutar 24-48h od seksualnog odnosa uočavaju se crvenilo i otok sa makulopapuloznim ili pustuloznim egzantemom. Sitne pustule prskaju, ostavljajući za sobom sjajnu površinu i sitne erozije. Ponekad mogu biti prisutne beličaste naslage i fissure. Postoji osećaj svraba i pečenja. Promene se mogu proširiti na skrotume i ingvinum.

Perionyxis chronic

Perionyxis chronic se javlja kod osoba čije su ruke često izložene pranju i kod poslastičara koji dolaze u kontakt sa brašnom i drugim ugljenim hidratima. Primarni proces je oštećenje kože,a na tom mestu dolazi do infekcije kandidom. Promene zahvataju perionihijum i eponihijum, koji postaju edematozni i inflamirani, dok kutikula nedostaje. Zbog toga se između nokatne ploče i perinijijuma obrazuje džep iz koga se cedi gnoj u kome se može naći kandida. Matriks nokta je tada izložen hroničnoj iritaciji i infamaciji tako da stvara neravnu, izbrazadanu i lomljivu nokatnu ploču, tako da su promene na noktima sekundarne.

Promene mogu da navode na druge dermatofitne infekcije nokta i bakterijsku paronihiju.

Hronična muko-kutana kandidoza

Hronična muko-kutana kandidoza je perzistentna, površna infekcija kože, slizokože i nokta. Oboljenje je često nasledno. Prve promene se obično javljaju u ranom detinjstvu u vidu rekurentne oralne kandidoza, koja prelazi u hroničan hiperplastični ili atrofični oblik bolesti. Postoji i hronična paronihija i lezije na koži hiperkeratotskog izgleda ili u vidu granuloma. Najteža komplikacije je zahvatanje ezofagusa sa stvaranjem striktura. Promene na sluzokožama, zajedno sa simptomima i znacima mogu da ukazuju i na druga stanja, kao npr. stanja uzrokovana deficitom cinka.

Candidiasis intertriginosa

Javlja se kod novorođenčadi u genitoanalnom predelu i kod odraslih na velikim pregibima. Promene se sastoje od sitnih subkornealnih pustule koje se slivaju, obrazujući eritematozne, skvamozne ploče s macerisanjem i vlaženjem u samom pregibu. Ivice promena su nepravilne i lako skamozne, a uz njih se nalaze satelitni pustulozni i eritematopapulozni elementi. Promene se mogu lokalizovati i u interdigitalnim predelima šaka i stopala. Macerisana koža u tim predelima je bela i edematozna.

Lečenje

Lokalna terapija

Lokalna terapija se primenjuje kod oralne, kutane kandidijaze, hronične paronihije i genitalnih kandidoza. Daju se nistatin i imidazolski preparati (ukoliko se radi o suvoj leziji, lekovi se primenjuju u obliku krema; na pregibe se lekovi nanose u obliku pudera; za vaginu se koriste vaginalete; za usnu duplju suspenzije ili oralni gel), 1-3 puta dnevno, obavezno i 7 dana nakon povlačenja simptoma.

Opšta terapija

Opšta terapija se daje ako promene ne prolaze posle lokalne terapije. Primenjuju se ketokonazol, itrakonazol, flukonazol. Ketokonazoli se sve manje daju zbog hepatotoksičnosti.