Gljivična infekcija u trudnoći

Vulvovaginalna kandidijaza ili moniliaza predstavlja infekciju vulve i vagine izazvanu kvasnicama. Kvasnice su vrsta gljivica. Najčešći uzročnik ove infekcije je kvasnica Candida albicans, drugi uzročnici su i Candida glabrata i Candida tropicalis.

Po istraživanjima, bar 3 žene od njih 4 će u jednom momentu života razviti gljivičnu infekciju. Dve ili više infekcija će se posle javiti kod 45% žena.

Tokom trudnoće infekcije izazvane kandidom su čak i češće. Po istraživanjima, kod bar 20% žena se u vagini nalazi kandida u normalnim uslovima. Kod trudnica, ovaj broj se povećava na 30%. Gljivične infekcije se češće javljaju u trudnoći usled hormonalnih fluktuacija (promena u hormonskim koncentracijama).

Terapija ovog stanja je veoma važna jer tokom porođaja može doći do prenosa infekcije na bebu.

Uzroci gljivičnih infekcija u trudnoći

Kandidijaza se javlja kada dođe do dovoljnog porasta broja gljivica, koje se normalno nalaze u vagini, kako bi one izazvale simptome.

Faktori rizika koji doprinose nastanku infekcije:

 • Trudnoća
 • Diabetes melitus (šećerna bolest)
 • Upotreba oralnih kontraceptiva, antibiotika, kortikosteroida
 • Imunološka oboljenja (HIV)

Tokom trudnoće dolazi do promena u koncentracijama hormona (u zavisnosti od perioda) koji menjaju pH vagine (kiselost vagine). Usled promena pH dolazi do stvaranja povoljnih uslova za razvijanje infekcije.

Komplikacije

Kod žena koje nisu trudne i imaju očuvan imunološki sistem, gljivična infekcija vrlo retko može da dovede do pojave komplikacija.

Isto je i u trudnoći, gljivične infekcije ne ostavljaju posledice niti ugrožavaju majku. Međutim, ovde predstavlja problem prolazak bebe kroz porođajni kanal tokom porođaja, putem kojeg infekcija može da se prenese na bebu.

Gljivična infekcija u trudnoći; FOTO: https://www.mobieg.co.za/medical/sexually-transmitted-disease/vaginitis/
Gljivična infekcija u trudnoći; FOTO: https://www.mobieg.co.za/medical/sexually-transmitted-disease/vaginitis/

Većina beba koja razvije gljivičnu infekciju imaju je ili u ustima ili u predelu genitalija. Vrlo retko, gljivična infekcija dece može postati veoma ozbiljna. Problem predstavlja nerazvijeni imunološki sistem bebe. Ukoliko dođe do širenja infekcije kroz organizam bebe može se manifestovati promenom disanja, promenom rada srca i drugim znacima. Ovo se dešava kod beba koje imaju već kompromitovan imunološki sistem usled prematuriteta (prevremenog rođenja) ili podležuće infekcije.

Gljivična infekcija kod žena se takođe može proširiti na ceo organizam, ali to se dešava kod žena koje imaju oslobođen imuni sistem, poput oboleli od HIV-a.

Simptomi i znaci

Najčešći simptomi kandidijaze:

 • Svrab vagine ili vulve
 • Vaginalni sekret (izgleda poput sira i ne bi trebao da ima miris)

Drugi simptomi, koji se takođe mogu javiti su:

 • Osetljivost ili bol u predelu vagine ili vulve
 • Peckanje prilikom uriniranja
 • Osip na vulvi i koži oko nje (može zahvatiti i prepone i butine ponekad)

Simptomi mogu trajati nekoliko sati, dana ili nedelja.

Kod novorođenčadi i žena sa oslabljenim imunim sistemom se može javiti gljivična infekcija usta, oralna kandidijaza ili sor.

Druga stanja mogu izazvati simptome slične gljivičnoj infekciji. U pitanju su sledeća stanja:

Dijagnoza

Prilikom odlaska kod doktora i samog razgovora o Vašim simptomima, kao i fiziklnom pregledu, postavlja se dijagnoza gljivične infekcije. potvrda dijagnoze se radi vaginalnim brisom. Prilikom analize brisa može se izolovati uzročnik i tačno potvrditi koja vrsta je izazvala infekciju.

Lečenje

U najvećem broju slučajeva, vulvovaginalna kandidijaza se leči sa antifungicidima (lekovima protiv gljivica) u vidu kreme ili supozitorija. Simptomi se povlače u roku od 7 dana.

Tokom trudnoće, važno je posetiti doktora pre početka terapije kako bi se tačno potvrdilo da imate infekciju i kako bi dobili najbezbedniju terapiju.

Oralni i lokalni antimikotici se koriste u terapiji kod žena koje nisu trudne. Orani lekovi (oni koji se piju) nisu bezbedni za trudnice. Oralna primena antimikotika je povezana i sa defetkima ploda na rođenju.

Terapija rekurentnih (ponavljanih) infekcija

Tokom trudnoće su česte rekurentne infekcije. Ukoliko se u periodu od godinu dana jave 4 ili više gljivičnih infekcija, stanje nazivamo rekurentna vulvovaginalna kandidijaza.

Ukoliko se one ovoliko često javljaju, potrebno je obratiti se doktoru za dalja ispitivanja i pronalaženje podležućeg uslova ovih infekcija (dijabetes, itd). Ukoliko je trudnoća uzrok infekcijama – infekcije prestaju nakon porođaja.

Prevencija

Smanjivanje rizika za nastanak infekcije:

 • Održavajte vaginalni predeo suvim
 • Izbegavajte kupke, preparate za intimnu negu, gelove za tuširanje
 • Nosite pamučan donji veš

Iako kandidijaza ne spada u seksualno prenosive infekcije, može doći do prenosa infekcije, naročito kod oralnog seksa.