Glaukom: Simptomi I Lečenje

Glaukom je oboljenje u kome dolazi do oštećenja očnog nerva, uglavnom usled nakupljanja tečnosti u prednjem delu oka. Povećana količina tečnosti dovodi do povećanja intraokularnog pritiska (pritiska u samom oku) i oštećuje optički nerv. Glaukom je vodeći uzrok slepila kod ljudi preko 60 godina. Rana terapija je najbolja prevencija slepila usled glaukoma.

Vrste i simptomi

Primarni glaukom otvorenog ugla – najčešći oblik, razvija se postepeno. U ovom obliku je oslabljena drenaža u oku i tako dolazi do povećanja pritiska. Bezbolan je i u početku ne dovodi do promena u vidu. Ne postoje karakteristični simptomi koji ukazuju na glaukom u ranom stadijumu. Kasnije sa razvojem bolesti dolazi do pojave slepih tačaka u perifernom vidu.

Glaukom zatvorenog ugla

Nastaje kada je iris previše blizu uglu oka u kome se drenira tečnost, pa blokira drenažu. Rani simptomi koji mogu ukazati na predstojeći napad:

Ovaj oblik se često javlja kao akutni napad sa dramatičnom slikom i simptomima:

Uglavnom se razvija sporo i bez simptoma dok ne napreduje do te mere da dovede do napada, tada se dijagnostikuje.

Glaukom: Simptomi I Lečenje Vrste i Simptomi
Glaukom: Simptomi I Lečenje Vrste i Simptomi

Glaukom sa normalnim pritiskom

U ovom obliku je pritisak unutar oka u granicama normale ali su prisutni simptomi poput pojave slepih tačaka u vidnom polju.

Suspektni glaukom

Kod nekih osoba postoji povišen pritisak u oku bez znakova glaukoma, to se naziva očna hipertenzija. Kod ovih osoba se sumnja na prisustvo glaukoma i imaju povišen rizik za razvoj glaukoma.

Uzroci

Oko konstantno stvara očnu vodicu. Sa svakim prilivom novostvorene očne vodice ista količina već postojeće mora da se drenira iz oka. Drenaža se odvija kroz drenažni ugao oka. Ovaj sistem održava stalnost intraokularnog pritiska. Ukoliko je drenaža kompromitovana iz bilo kog razloga tečnost se nakuplja u oku, raste intraokularni prtisak i dolazi do oštećenja očnog nerva.

Osobe sa povišenim rizikom za razvoj glaukoma:

 • Osobe starije od 40 godina
 • Postoji porodična istorija glaukoma
 • Osobe sa povišenim intraokularnim pritiskom
 • Osobe sa već postojećim problemima u vidu
 • Dugotrajna upotreba steroidnih lekova
 • Osobe sa dijabetesom, migrenom ili povišenim krvnim pritiskom

Dijagnoza

Jedini način da apsolutno budete sigurni da li imate glaukom ili ne, jeste kompletni pregled oka. Proveravanje samo intraokularnog pritiska nije dovoljno.

Tokom pregleda se proveravaju sledeće stavke:

 • Pritisak u oku
 • Drenažni ugao oka
 • Očni nerv
 • Periferni vid
 • Debljina kornee
Glaukom: Simptomi I Lečenje; FOTO: https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/glaukom-vrste-uzroci-simptomi-prevencija-i-lijecenje-17889
Glaukom: Simptomi I Lečenje; FOTO: https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/glaukom-vrste-uzroci-simptomi-prevencija-i-lijecenje-17889

Terapija

Oštećenja koja nastaju usled glaukoma su trajna, ne mogu se poništiti, ali uz odgovarajuću terapiju se može sprečiti dalje oštećenje i pogoršanje. Kao terapija za glaukom koriste se medikamenti ili laserska operacija.

Medikamentna terapija

Glaukom se uglavnom kontroliše uz pomoć kapi za oči, svakodnevnom primenom. Kapi snižavaju očni pritisak ili poboljšavanjem drenaže ili smanjivanjem količine vodice koju oko stvara.

Izuzetno je važno koristiti kapi tačno onako kako Vam je doktor prepisao.

Grupe lekova:

Alfa agonisti – redukuju količinu očne vodice koju stvara oko i poboljšavaju drenažu oka.

Beta blokatori – redukuju količinu očne vodice koju stvara oko i tako snižavaju pritisak u oku.

Inhibitori karbonske anhidraze – takođe smanjuju produkciju očne vodice. Mogu se uzimati u obliku kapi ili u obliku tableta.

Miotici – grupa lekova koja dovodi do suženja zenice i time povećavaju drenažu tečnosti.

Analozi prostanglandina – poboljšavaju drenažu očne vodice.

Svi ovi lekovi mogu dovesti do pojave neželjenih dejstava, poput:

 • Peckanje ili svrab u oku
 • Crvenilo očiju ili oko očiju
 • Usporen ili iregularan rad srca
 • Promene u energiji
 • Promene u disanju
 • Suvoća usta
 • Zamagljen vid

Vremenom se neki simptomi mogu povući, poput crvenila ili svraba. Međutim ukoliko oni perzistiraju duži vremenski period, posavetujte se sa Vašim oftalmologom oko promene vrste kapi ili promene u doziranju, nikako nemojte menjati terapiju na svoju ruku.

Laserska operacija

Operativni zahvat kod glaukoma se radi u cilju poboljšanja drenaže očne vodice.

U prognozi glaukoma je izuzetno bitna saradljivost pacijenta sa doktorom. Morate se strogo pridržavati prepisane terapije i načina aplikovanja. Za svako pitanje ili nedoumicu se obratiti Vašem doktoru u cilju korekcije terapije.