Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći?

Gestacijski dijabetes je visok nivo šećera u krvi koji se razvija tokom trudnoće i obično nestaje nakon porođaja. Može se desiti u bilo kojoj fazi trudnoće, ali je najčešća u drugoj polovini.

To se dešava ukoliko Vaše telo ne može proizvesti dovoljno insulina, hormona koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, da zadovolji dodatne potrebe u trudnoći.

Gestacijski dijabetes može izazvati probleme za Vas i Vašu bebu tokom i nakon rođenja. Ali rizik od ovih problema može se smanjiti ako se otkrije na vreme i dobro kontroliše.

Ko je u opasnosti od gestacijskog dijabetesa?
Simptomi gestacionog dijabetesa
Kako gestacijski dijabetes može uticati na trudnoću?
Skrining za gestacijski dijabetes
Lečenje gestacijskog dijabetesa

Provera nivoa šećera u krvi
Ishrana / dijeta
Fizička aktivnost
Lekovi
Praćenje trudnoće
Porođaj
Period posle porođaja

Planiranje budućih trudnoća

Ko je u opasnosti od gestacijskog dijabetesa?

Svaka žena može razviti gestacijski dijabetes tokom trudnoće, ali imate veći rizik ako:

 • Vam je indeks telesne mase (BMI) je veći od 30;
 • Ste ranije imali bebu koja je rođena sa 4.5kg ili više;
 • Ste imali gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći;
 • jedan od Vaših roditelja ili braće i sestara ima dijabetes;
 • je Vaše porodično poreklo iz južnoazijske, kineske, afričko-karipske ili bliskoistočne kulture.

Ukoliko je kod Vas pozitivna bar jedna od gore navedenih stavki, trebalo bi da Vam bude ponuđen skrining za gestacijski dijabetes tokom trudnoće.

Simptomi gestacionog dijabetesa

Gestacijski dijabetes obično ne izaziva simptome.

Neke žene mogu razviti simptome ako je nivo šećera u krvi previše visok (hiperglikemija), kao što su:

 • povećana žeđ;
 • potreba da mokre češće nego obično;
 • suva usta;
 • umor.

Međutim, neki od ovih simptoma su uobičajeni tokom trudnoće i nisu nužno znak problema. Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti za bilo kakve simptome koji doživljavate.

Kako gestacijski dijabetes može uticati na trudnoću?

Većina žena sa gestacijskim dijabetesom ima normalne trudnoće sa zdravim bebama.

Međutim, gestacijski dijabetes može izazvati probleme kao što su:

 • Vaše dete naraste veće nego što je to uobičajeno – to može dovesti do poteškoća tokom porođaja i povećava verovatnoću izvođenja carskog reza;
 • Polihidramnionija – velika količina amnionske tečnosti (tečnost koja okružuje bebu) u materici, što može dovesti do prevremenog porođaja ili problema pri porođaju;
 • Prerano rođenje deteta – rođenje pre 37. nedelje trudnoće;
 • Preeklampsija – stanje koje izaziva visok krvni pritisak tokom trudnoće i može dovesti do komplikacija trudnoće ako se ne leči;
 • Vaše dete može razviti nizak nivo šećera u krvi ili žuticu nakon rođenja, što može zahtevati lečenje u bolnici;
  Gubitak vaše bebe – iako je ovo vrlo retko.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes takođe imaju veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Skrining za gestacijski dijabetes

Tokom Vašeg prvog pregleda, Vaš lekar će Vam postaviti neka pitanja da bi utvrdio da li imate rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa.

Ako imate jedan ili više faktora rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa, trebalo bi da radite skrining test.

Test koji ćete raditi je OGTT test ili test oralnog opterećenja glukozom, koji traje oko dva sata.

To uključuje testiranje krvi ujutru kada niste ništa jeli (dozvoljeno Vam je da pijete vodu preko noći, ali se posavetujte sa svojim lekarom pre OGTT testa). Zatim vam daju rastvor glukoze koji popijete ujutru čim dođete.

Nakon dva sata, uzima se još jedan uzorak krvi koji će pokazati lekaru kako se Vaše telo “bori” sa glukozom.

OGTT test se obavlja kada ste između 24. i 28. nedelja trudnoće. Ako Ste u prethodnoj trudnoći imali gestacijski dijabetes, morate uraditi novi OGTT test radi provere Vašeg stanja.

Lečenje gestacijskog dijabetesa

Ukoliko imate gestacijski dijabetes, šanse da imate problema sa trudnoćom možete smanjiti kontrolom nivoa šećera u krvi (glukoze).

Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći?
Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći?

Takođe će Vam biti potrebno da pažljivo pratiti nivo šećera tokom trudnoće, da pratite da li Vam terapija odgovara i da prijavite bilo kakve promene ili probleme.

Provera nivoa šećera u krvi

Ovo podrazumeva korišćenje kompleta za testiranje koji možete koristiti da biste proverili nivo šećera u krvi.

Ovde se nalazi uređaj koji se koristi sa trakicama na koje stavljate nekoliko kapljica krvi.

Biće vam savetovano:

 • kako pravilno da testirate nivo šećera u krvi;
 • kada i koliko često da testirate šećer u krvi – većini žena sa gestacijom dijabetesom preporučuju se merenje pre doručka i sat vremena nakon svakog obroka;
 • koji nivo šećera u krvi se preporučuje da imate – mereno u milimolima glukoze po litru krvi (mmol / l).

Ishrana / dijeta

Pravljenje promena u ishrani može Vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi.

Lekar će Vam dati brošuru u kojoj imate preporučenu ishranu za dijabetičare i na osnovu nje možete lakše promeniti svoju ishranu.

Takođe Vam se može savetovati da:

 • Redovno jedete – obično tri obroka dnevno (izbegavajte preskakanje obroka);
 • Jedite skrob i proizvode sa niskim glikemičnim indeksom (GI) koji polako oslobađaju šećer – kao što je testenina od celuloze, smeđi pirinač, hleb od žitarica, kornfleks od žitarica, pasulj, mahunarke, musli i kaše;
 • Jedite dosta voća i povrća – cilj je najmanje pet malih porcija dnevno;
 • Izbegavajte hranu sa mnogo šećera – nije potrebno da imate ishranu bez šećera, ali pokušajte zameniti užine kao što su kolači i keksi sa zdravijim alternativama kao što su voće, orasi i semenke;
 • Izbjegavajte pića puna šećera – bezalkoholna pića ili dijetalna pića su bolja od slatkih verzija. Imajte na umu da voćni sokovi, smutiji i neki napici (na kojima piše da nemaju dodatog šećera) sadrže šećer, tako da Vam savetujemo da proverite etiketu pre kupovine ili se posavetujte sa Vašim lekarom;
 • Uključite nemasne izvore proteina u Vašu ishrani – kao što je riba.

Takođe je važno imati u vidu hranu koju bi trudnice trebalo da izbegavaju, kao što su određene vrste ribe i sira.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost smanjuje nivo glukoze u krvi, tako da redovna vežba može biti efikasan način za upravljanje gestacijskim dijabetesom!

Bićete posavetovani o sigurnim načinima vežbanja tokom trudnoće od svog lekara.

Preporuka za trudnice je najmanje 150 minuta (2 sata i 30 minuta) fizičke aktivnosti (umerenog intenziteta) nedeljno.

Ovo je svaka aktivnost koja povećava vašu srčanu frekvenciju i omogućava Vam da dišete brže, poput brzog hodanja ili plivanja.

Lekovi

Vaš lekar Vam može ponuditi i neku terapiju ukoliko ne možete da održavate nivo šećera u krvi nakon promene ishrane i redovnog vežbanja ili ukoliko je Vaš šećer u krvi veoma visok. To mogu biti tablete – obično metformin ili injekcije insulina.

Kako trudnoća odmiče nivo šećera u krvi se postepeno može povećavati, tako da čak i ako su nivoi glukoze u krvi u početku dobro kontrolirani, možda ćete morati uzimati lekove kasnije u trudnoći.

Ove lekovi prestajete koristiti nakon porođaja.

Tablete

Metformin se uzima kao tableta maksimum tri puta dnevno, obično sa obrokom ili posle njega.

Neželjeni efekti metformina mogu biti:

Povremeno se može koristiti tableta zvana glibenklamid.

Insulinske injekcije

Insulin se može preporučiti ako:

Insulin se uzima u obliku injekcije. Vaš lekar ili medicinski tehničar će Vam objasniti kako da ga koristite. U zavisnosti od vrste insulina koji vam je propisan, možda ćete morati da ga ubrizgavate pre obroka, pred spavanje ili ujutru kada se probudite.

Takođe će Vam lekar objasniti i koju količinu insulina treba da uzimate. Nivo šećera u krvi se obično povećavaju kako trudnoća odmiče, tako da će Vam Vaš lekar morati povremeno povećavati doze insulina.

Insulin može izazvati izuzetno niske vrednosti šećera u krvi (hipoglikemija). Simptomi hipoglikemije uključuju malaksalost, znojenje, učestalu glad, može se javiti bledilo ili Vam koncentracija može opasti.

Ukoliko se ovo desi, treba da testirate nivo šećera u krvi. Obavezno obavestite svog lekara ukoliko imate bilo kakve simptome hipoglikemije ili ukoliko izmerite niske vrednosti šećera u krvi.

Vaš lekar će Vam dati nekoliko saveta šta da radite ukoliko imate hipoglikemiju. Najlakša stvar koju možete da uradite u datoj situaciji jeste da popijete neki sok (sokovi imaju visoke količine šećera) ili da razmutite šećer u mlakoj vodi. Posle nekoliko minuta, nivo šećera u krvi će Vam postepeno porasti i osećaćete se bolje. Naš savet je da posle 15-20 minuta izmerite još jednom nivo šećera u krvi.

Praćenje trudnoće

Gestacijski dijabetes može povećati rizik za pojavu bilo kakvih problema kod Vaše bebe, kao što je rast koji je veći nego što je to uobičajeno.

Postupci koje će Vam Vaš lekar predložiti da uradite tokom trudnoće uključuju:

 • ultrazvučno skeniranje oko 18-20 nedelja- da bi se isključile abnormalnosti kod Vaše bebe;
 • ultrazvučno skeniranje u 28., 32. i 36. nedelji- da bi se pratio rast Vaše bebe i količina amniotske tečnosti. Na redovne preglede treba da idete od 38. nedelje, da bi se rast bebe i dalje pratio.

Porođaj

Ukoliko imate gestacijski dijabetes idealno vreme za porođaj je obično između 38. – 40. nedelje.

Ako Vam je nivo šećera u krvi uredan i nema brige o Vašem zdravlju ili zdravlju Vašeg deteta, možda ćete moći da se porodite prirodnim putem.

Ukoliko se niste porodili za 40 nedelja i 6 dana, lekari će pokušati indukovanim putem da pokrenu porođaj ili ukoliko to ne uspe, idete na carski rez.

Ako su lekari zabrinuti zbog Vašeg zdravlja, zdravlja Vaše bebe ili ako Vam je nivo šećera u krvi izuzetno visok, moraćete se ranije poroditi.

Najbolje mesto za porođaj je u bolnici u kojoj su Vam zdravstveni radnici na raspolaganju 24 časa dnevno i koji mogu Vama i Vašoj bebi pružiti odgovarajuću negu.

Ukoliko ste krenuli u bolnicu da se porodite, obavezno sa sobom ponesite komplet za testiranje nivoa šećera u krvi i sve lekove koje ste uzimali tokom trudnoće.

Trebate nastaviti da testirate nivo šećera u krvi i da uzimati lekove sve dok Vam lekari ne ustanove da Ste spremni za porođaj ili ukoliko Vam je rečeno da prestanete da jedete pre carskog reza. Zdravsteni radnici će Vam sve objasniti kada dođete u bolnicu.

Tokom kontrakcija i porođaja, nivo šećera u krvi se mora pratiti i kontrolisati. Nekim ženama je možda potrebno nekoliko kapi insulina da bi lekari mogli da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Period posle porođaja

Ubrzo nakon što Ste se porodili možete videti, držati i dojiti svoju bebu. Važno je da hranite svoju bebu što je pre moguće nakon porođaja (u roku od 30 minuta), a zatim u čestim intervalima (na svakih 2-3 sata) dok se šećer u krvi ne stabilizuje.

Nivo šećera u krvi deteta će biti testiran počevši od dva do četiri sata nakon rođenja. Ako su vrednosti niske, možda će Vašoj bebi trebati neka dohrana dok je u bolnici.

Svaki lek za snižavanje šećera u krvi se obično prestaje piti kada se porodite. Medicinsko osoblje će Vam proveriti šećer u krvi jedan ili dva dana nakon porođaja.

Ako Ste Vi i Vaša beba dobro, bićete pušteni kući nakon 24 sata.

Trebalo bi da testirate krv 6 – 13 nedelja nakon porođaja, da bi lekari videli kakav Vam je nivo šećera u krvi. Ovo se zahteva od svih žena koje su imale gestacijski dijabetes tokom trudnoće jer mali broj žena može da ima visok nivo šećera u krvi i posle porođaja.

Ukoliko je rezultat normalan, obično se savetuje da idete jednom godišnje na testiranje za dijabetes. Žene koje su imale gestacijski dijabetes u trudnoći u većem su riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Planiranje budućih trudnoća

Ako ste prethodno imali gestacijski dijabetes i planirate ponovo da zatrudnite, idite kod svog lekara i on će Vas prvo poslati na vađenje krvi da bi isključio postojanje dijabetesa.

Ukoliko imate dijabeteslekar će Vas uputiti kod endokrinologa kako bi Vam on propisao odgovarajuću terapiju i kontrolisao Vaše stanje pre nego što zatrudnite.

Ako testovi pokazuju da nemate dijabetes, lekar će Vam reći da dođete na početku trudnoće još jednom na pregled i da odete na ultrazvučne skrining između 24. – 28. nedelje ukoliko je prvi test bio uredan.