Geni

Geni su delovi DNK koji se sastoje od sekvencijalnih baznih parova koji sadrže informaciju za RNK i sintezu proteina. Drugim rečima, strukturni geni određuju aminokiselinsku strukturu proteina preko nukleotidnih sekvenci različitih tipova iRNK. Neki geni su prepisani u RNK, kao što je ribozomalna RNK (rRNK) i transfer RNK (tRNK) koje se kasnije ne prevode u proteine. Drugi geni su prepisani u prekursore informacione RNK (iRNK) koja je tako nazvana zato što nosi genetsku informaciju za proteinsku strukturu. Regije hromozoma označene kao heterohromatin nisu aktivne u transkripciji, boje se tamno i većinom se astoje od neaktivne repetitivne DNK. Hromatin koji je aktivan u transkripciji za sintezu proteina nazvan je euhromatin, i boji se svetlo.

Gen predstavlja određenu veličinu molekula DNK u proseku od 600 do 1800 baznih parova. Zahvaljujući strukturi, on je nosilac i prenosilac informacija.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

3 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Amplifikacija (umnožavanje) gena • Budi zdrav, produži život.

  2. Pingback: Genom • Budi zdrav, produži život.

  3. Pingback: Interferon • Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje