Gastroskopija

Gastroskopija je procedura kojom se ispituje gornji deo digestivnog trakta (jednjak, želudac i duodenum tj. dvanaestopalačno crevo) uz pomoć endoskopa – duge, tanke, fleksibilne cevi sa kamerom na svom vrhu, koja omogućava vizualizaciju sluznice ovih organa. Drugi naziv koji lekari koriste za ovu proceduru je ezofagogastroduodenoskopija (EGD).

Zašto se radi gastroskopija?
Priprema za gastroskopiju
Šta se dešava u toku gastroskopije?
Šta se dešava nakon gastroskopije?
Posledice i komplikacije ove procedure

Zašto se radi gastroskopija?

Gastroskopija, takođe poznata u narodu i pod nazivom gornja gastrointestinalna endoskopija ili samo endoskopija. Ova procedura se najčešće radi da bi se otkrio razlog sledećih simptoma i patoloških stanja:

Gastroskopija se takođe može primenjivati i kao vid terapije, tj. lečenja određenih patoloških stanja, poput:

  • Otklanjanje polipa
  • Tretman varikoznih (proširenih) vena jednjaka u cilju zaustavljanja krvarenja
  • Proširivanje suženog jednjaka
  • Otklanjanje stranih predmeta (npr. slučajno progutanih igračaka kod dece)

Priprema za gastroskopiju

Priprema za ovu proceduru prvenstveno uključuje ne konzumiranje hrane i pića, minimalno 6h pre procedure.

U slučaju da konzumirate određene lekove, veoma je bitno da proverite sa svojim doktorom da li je neophodno da obustavite konzumiranje istih do ili nakon procedure. Od Vas se može tražiti da prestanete sa konzumiranjem lekova koji povećavaju rizik od krvarenja nekoliko dana pre procedure, ovo uključuje lekove poput:

  • Varfarina
  • Aspirina
  • Antiinflamatornih nesteroidnih lekova

Svakako je najbitnije proveriti sa doktorom, jer svaki slučaj je individualan. Takođe, obavezno je napomenuti svako stanje od kojeg bolujete ili se pre lečite pre procedure.

Pre procedure doktor će porazgovarati sa Vama, objasniti tok procedure i tada možete postaviti sva pitanja koja Vas interesuju.

Šta se dešava u toku gastroskopije?

U toku procedure, pacijent leži ravno, najčešće na levoj strani. Pre početka, intravenski se poacijentu daje sedativ i ponekad analgetik. Sedativ Vam pomaže da opustite, takođe, može dovesti i do spavanja. Generalno, mali deo procedure Vam ostaje u sećanju. Sedativ nije obavezan, zavisno od slučaja do slučaja, zato porazgovarajte sa lekarom nakon čega ćete doći do zajedničkog zaključka.

Da bi se izbegao refleks povraćanja i da bi se grlo pacijenta opustilo, kao deo procedure grlo se naprska sa lokalnim anestetikom. Takođe, pacijentu se postavlja mali štitnik u usta, da bi se izbeglo griženje endoskopa i zaštitili zubi pacijenta. Ukoliko pacijent ima protezu, ona se uklanja pre procedure.

Endoskop se plasira kroz usta pacijenta, sa direktivom da pacijent guta, sve dok endoskop ne dođe do želuca, tada se pomoću gastroskopa plasira vazduh, koji izaziva distenziju (proširenje) lumena, koja olakšava vizualizaciju.

U toku procedure, moguće je kroz endoskop plasirati jedan tanki instrument, pomoću kojeg se uzima isečak tkiva (biopsija) za analizu.

Šta se dešava nakon gastroskopije?

Procedura traje između 15 minuta i 30 minuta. Nakon toga, pacijent prelazi u sobu za oporavak, gde boravi dok se ne probudi. Pacijent uglavnom već nakon 2h biva otpušten i može da ide kući.

Posledice i komplikacije ove procedure

Najčešće posledice su blago crvenilo i bol u grlu zbog iritacije, kao i osećaj nadutosti usled viška vazduha u želucu.

Retka posledica gastroskopije je krvarenje, u veoma malim količinama. Smatra se normalnom pojavom, pogotovo ako je gastroskopija uključivala i biopsiju.

Ozbiljnije posledice gastroskopije su vrlo retke i javljaju se kod malog broja ljudi. Jedna od takvih posledica je perforacija, dublja povreda sluznice gornjeg digestivnog trakta koja zahteva onda poseban tretman.

Posledice vezane za sedaciju prilikom procedure su takođe moguće ali vrlo retke.

Sve potrebne informacije ćete dobiti od doktora pre procedure.

Preporuceno: Endoskopija digestivnog sistema

2 одговора на „Gastroskopija“

  1. Dobro vece Imam jedan problem 45 godina imam sve dobar Sam bio imao Sam ko svaki drugi covek Gastritis jeo Sam piletina I slucajno zapala MI sitna kost I odveli su me na gastrokopija ovde u austriji rekli su Mi da nema nista posle to pojavili su se neke simtome sto nikada nisam osecao nadutost tesko disanje I u grlo ko knedla i boli al periodicno te simtome osecam Evo vec 20 Dana Jos uvek to osecam molim vas za neki savet sta da radim unapred hvala

  2. Imam 42god radila sam gastroskopiju u sredu ,imam helikobakteriju,tog istog dana sam dobila bol u zelucu koji traje vec 3 dana,pila tablete za bolove,nepomaze.Da li je to normalna situacija posle pregleda.

Затворено за коментаре.