Fizička aktivnost: ključ za dobro zdravlje i pravilan razvoj dece

Svi znamo da je fizička aktivnost igra ključnu ulogu u razvoju i zdravlju deteta. Međutim, u dobu digitalne zabave i sedelačkog načina života, mališani joj nisu dovoljno izloženi. Svakodnevno kretanje na otvorenom, gde se može uživati u raznovrsnim dinamičnim igrama, je sve ređe i ređe. Zbog toga se javlaju problemi poput nedovoljne gipkosti, pogrbljenog držanja tela, prekomerne težine, i mnogih drugih. Manjak vremena ne sme biti roditeljski izgovor a ne treba biti ni previše zaštitnički nastrojen. Deca moraju da budu aktivna a rizici koji dolaze uz to se mogu bar smanjiti na minimum.

Nauka je rekla svoje
Eliksir zdravlja
Sve počinje još u kolevci
Korak po korak
Sigurnost je važna, ali…
Bavljenje sportom
Viva la Vita Activa

Fizička aktivnost: ključ za dobro zdravlje i pravilan razvoj dece
Fizička aktivnost: ključ za dobro zdravlje i pravilan razvoj dece

Nauka je rekla svoje

Naučnici su ujedinjeni u tvrdnji da fizička aktivnost pomaže deci u celukopnom psihofizičkom, kao i motoričkom razvoju. Lista benefita je duga i uključuje jače mišiće, rast kostiju, bolju koordinaciju, pravilno držanje tela, spretnost, vitkost, razvijanje osećaja za ravnotežu, i snažniji imunitet. Ovde govorimo o redovnom kretanju i aktivnosti — najmanje jedan sat svakog dana. Sa druge strane, deca koja su manje aktivna su između ostalog sklonija povredama i višku kilograma, a često su i nespretnija od svojih vršnjaka.

Eliksir zdravlja

Deca koja su aktivna su obično i zdravija. Kao prvo, dokazano je da redovno kretanje unapređuje vitalne funkcije tela kao što su disanje, rad srca, i krvotok. Ne treba smetnuti sa uma ni izuzetne mentalne podsticaje kao što su osećaj odvažnosti, oslobađanje od agresivnih tendencija, i jačanje samopouzdanja. Funkcije mozga su ubrzane, raspoloženje je generalno bolje, a isto važi za koncentraciju i pažnju. Verujem da vam ne treba više dokaza o važnosti aktivnog života kod deteta.

Sve počinje još u kolevci

Dobra stvar je to što deca obožavaju da se pentraju, trče, istražuju, skaču, plivaju, penju se, itd. Kao roditelj, trudite se da podstaknete tu sklonost. Nikada nije prerano da počnete. Da, i najmanje bebe su sposobne da se kreću na „sve četiri“ i to im pomaže na duže staze. Istovremeno, znajte da bebe ne treba forsirati. Naprotiv, morate pomno pratiti njihove aktivnosti i osigurati da ne rade ništa van onoga što im uzrast dozvoljava. Jednom kada beba počne da se kreće (uz vašu pomoć ili samostalno), dijapazon aktivnosti se znatno proširuje.

Korak po korak

Negde u drugoj godini života, savetuje se da detetu pružite što veću slobodu kretanja. Dajte mu da se igra, kreće poput životinje, i radi druge ludorije. Aktivnosti u vodi su veoma blagotvorne, ali uglavnom se svode na omiljeno „brčkanje“ u plićaku. U trećoj godini života, deca se mogu upoznati i sa nešto zahtevnijim i intezivnijim radnjama kao što su penjanje, plivanje, i gimnastika. Posle toga, deca ulaze u period života kada mogu da krenu na različite kurseve. Još uvek pak je rano za naporne treninge ili odlazak u teretanu.

Sigurnost je važna, ali…

Ukoliko ste zabrinuti za vaše dete, možete da vršite nadzor njegove aktivnosti. Samo nemojte da podlegnete iskušenju da zabranjuje sve i svašta. Imajte u vidu isto tako da je odgovarajuća dečija garderoba izuzetno važna. Kvalitetna sportka oprema, na primer, omogućuje udobnost i punu slobodu kretanja pri raznim aktivnostima. Takođe, smanjuje rizik od provreda. A čak i kada se desi nešto nažao, nije kraj sveta. Privremen bol i tuga nisu ništa u poređenju sa dugoročnim opasnostima koja vrebaju decu opsednutu gledanjem TV-a, igranjem video igara, i lenškaranjem.

Bavljenje sportom

Prirodno, sport omogućuje deci da uživaju dodatne psihofizičke benefite. Glavno pitanje ostaje koji sport je najbolji za vaše dete. Ovde nema strogih pravila i odgovori zavise od nekolicine faktora. Na primer, određene vrste sporta mogu biti prepisane kao terapija deci sa ravnim stopalima, gojaznošću, i krivom kičmom. Mnogi se slažu da je plivanje univerzalno dobar izbor i jedna od najboljih aktivnosti za decu. Ipak, ono može izazvati probleme deci sklonoj upalama ušiju. Dakle, razmislite dobro i poslušajte svoje dete. Zapamtite da je sport i moćno preventivno oruđe.

Viva la Vita Activa

Malo stvari je važno u životu koliko obezbeđivanje uslova za nesputanu fizičku aktivnost. Vodite računa da tip i intenzitet te aktivnosti odgovaraju uzrastu i stepenu razvoja deteta. Ostavite slobodu mališanima da biraju ono što im se dopada i u čemu uživaju. Svakako nemojte da ih sputavate u prirodnom i urođenom procesu razvoja. Budite svesni da i vi morate da se aktivirate i zadate pravilan primer. Dakle, ne samo vaše dete već i vaš život može biti mnogo zdraviji i ispunjeniji kvalitetnim vremenom sa vašim najdražim. Svi ste u prilici da dobijete.

Preporuceno: Vežbanje kao lek za hronične bolesti i rak

Један одговор на „Fizička aktivnost: ključ za dobro zdravlje i pravilan razvoj dece“

  1. Cesto roditelji zaborave da deca uce na primeru. Najbolji primer je kad roditelji i sami jedu zdravo, vezbaju, krecu se, ne gledaju u telefon po 10h na dan. Samo tako deca steknu prave navike

Затворено за коментаре.