Fibrocistične dojke (fibrocistično oboljenje dojki)

Fibrocistično oboljenje dojki, fibrocistične dojke ili fibrocistične promene, sve predstavljaju sinonime za benigno (dobroćudno) stanje u kome su dojke na dodir ispunjene čvorićima. Fibrocistične dojke nisu opasne i štetne, ali ne retko mogu izazvati neprijatnost za neke žene.

Po istraživanjima svetskih klinika, gotovo polovina žena će u jednom momentu života razviti fibrocistične promene u dojkama. Veliki broj žena sa fibrocističnim dojkama nema nikakve propratne simptome.

Iako samo stanje nije štetno, fibrocistične dojke u velikoj meri mogu otežati ili onemogućiti dijagnostikovanje karcinoma dojke.

Simptomi

Ukoliko imate fibrocistične dojke, možete iskusiti sledeće simptome:

 • Otok
 • Osetljivost
 • Bol
 • Zadebljanje tkiva
 • Prisustvo čvorića (grudvica) u dojkama

Moguća je pojava izraženijeg otoka i veći broj grudvica u jednoj dojci u odnosu na drugu, dakle one ne moraju biti simetrično zahvaćene. Simptomi se često pogoršavaju pred samu menstruaciju usled hormonskih promena kroz koje telo prolazi, mada simptomi mogu trajati i tokom celog meseca.

Grudvice ili čvorići koji se javljaju kod fibrocističnih dojki imaju tendenciju da menjaju veličinu tokom vremena i mogu se pomerati. Ukoliko je u grudima prisutno više fibroznog tkiva grudvice mogu biti više fiksirane.

Čest simptom je bol ispod pazuha i kod nekih žena može doći do sekrecije iz bradavica braon ili zelene boje.

Obratite se doktoru ukoliko primetite crveni ili krvavi iscedak iz bradavice koji može biti znak karcinoma dojke.

Uzroci

Tkivo dojke se menja pod dejstvom hormona koje sintetišu jajnici. Ukoliko imate fibrocistične dojke promene pod dejstvom hormona mogu biti izraženije. Ovo rezultuje u oticanju i povećanoj osetljivosti ili bolnosti dojki.

Simptomi su najkarakterističniji za period pred i tokom menstruacije. Grudvice u dojkama mogu biti i posledica cista ili oticanja grudnih lobula. Zadebljanje i grudvice se takođe mogu javiti kao posledica proliferacije, pojačanog razvijanja fibroznog tkiva.

Kod koga se javlja?

Fibrocistično oboljenje dojki se može javiti kod svake žene, ali najčešće zahvata žene u 30tim, 40tim i 50tim godinama života.

Kontraceptivne pilule mogu redukovati simptome, a hormonska terapija ih pojačava. Simptomi se karakteristično ublaže ili potpuno povuku nakon menopauze.

Fibrocistično oboljenje dojki i karcinom dojki

Fibrocistično oboljenje dojki ne povećava rizik za nastanak karcinoma dojki, ali promene u dojkama mogu otežati prepoznavanje potencijalno karcinogenih lezija tokom pregleda dojki i mamografija.

Fibrocistične dojke (fibrocistično oboljenje dojki)
Fibrocistične dojke (fibrocistično oboljenje dojki)

Preporučuje se redovni samostalni pregled dojki i mamografija na svake 2 godine kod žena u periodu od 50 do 74 godine.

Izuzetno je važno naučiti kako dojke izgledaju i kakve su pod dodirom kada su zdrave, da bi se lako primetila svaka moguća promena posle.

Dijagnoza

Dijagnoza fibrocističnih dojki se postavlja fizikalnim pregledom dojki.

Takođe, kao dodatna metoda može se preporučiti mamografija, ultrazvuk ili MRI (magnetna rezonanca), koji daju detaljnije slike dojki i promena u tkivu. Digitalni mamogram se preporučuje ženama sa fibrocističnim dojkama kako bi se dobio precizniji snimak.

Ultrazvuk se može koristiti za razlikovanje normalnog i izmenjenog tkiva, a po potrebi može se i uraditi biopsija tkiva dojke za detaljnu analizu.

Biopsija se često sprovodi aspiracijom sa tankom iglom ili se radi core biopsija pod kontrolom ulstrazvuka.

Terapija

Dosta žena sa fibrocističnim dojkama ne zahteva ni jedan invazivni oblik terapije, kod većine je potrebna svega kućna nega za ublažavanje bola i eliminacije diskomforta.

Analgetici dostupni u slobodnoj prodaji poput ibuprofena ili acetaminofena se koriste za ublažavanje bola i neprijatnosti. Takođe se preporučuje nošenje grudnjaka koji podržavaju grudi i drže ih podignutim.

Ishrana

Kod nekih žena se beleži napredak u povlačenju simptoma nakon primene sledećih mera:

 • Smanjen unos kofeina
 • Ishrana sa malo masti
 • Konzumiranje suplemenata esencijalnih masnih kiselina

Kada se obratiti doktoru?

Ukoliko primetite sledeće simptome obratite se doktoru:

 • Nove ili neobičajne grudvice
 • Crvenilo ili promena kože dojki
 • Sekret iz bradavica providan, crven i sukrvičav
 • Udubljenje bradavice

Konkretan uzrok nastanka fibrocističnih dojki je nepoznat, ali se pronalazi velika veza između oboljenja, estrogena i ostalih reproduktivnih hormona. Simptomi se često povlače posle menopauze kako se fluktuacija hormona smanji i stabilizuje.