Feritin

Feritin je protein u telu za koji se vezuje gvožđe. Oko 20% od ukupnog broja molekula gvožđa u telu se vezuje za ovaj protein. Feritin se najviše nalazi u jetri, slezini, skeletnim mišićima i koštanoj srži. Samo mala količina feritina je prisutna u krvi, ali dovoljna da se uz pomoć laboratorijske analize krvi odredi veličina depoa gvožđa u organizmu.

Zahvaljujući gvožđu u crvenim krvnim zrncima sve ćelije u organizmu dobijaju kiseonik, koji je neophodan za život svake ćelije. Bez dovoljne količine gvožđa u organizmu ovaj proces ne bi bio moguć. Međutim, ni prevelika količina gvožđa nije pogodna za telo čoveka. I visok i nizak nivo gvođa u krvi može ukazati na ozbiljan primarni poremećaj.

Uopšteno o parametru
Normalne vrednosti feritina
Feritin u krvi snižen
Feritin povišen

Uopšteno o parametru

Pojam feritin se ne sme zameniti sa pojmom gvožđa. Feritin je protein koji za sebe vezuje gvožđe i zajedno oni grade najveći depo (rezervoar) gvožđa u organizmu. Pored navedenog, gvožđe može još da gradi depo u formi hemosiderina. Rezervoar gvožđa sa feritinom je smešten unutar ćelija jetre, slezine, koštane srži. Feritin skladišti gvožđe sve dok mu telo ne pošalje signal da ga otpusti. Odbačeno gvožđe iz depoa sa feritinom ulazi u krv gde se vezuje za novi protein koji se zove transferin. Feritin u kombinaciji sa transferinom gradi transportni sistem za gvožđe u organizmu. Zamislite transferin kao „specijalizovani taksi za gvožđe u telu“, a feritin kao „skladište gvožđa u telu“. Transportni sistem za gvožđe omogućava da se dopreme dovoljne količine gvožđa do ciljnih organa u kojima se vrši protukcija novih eritrocita. Funkcija eritrocita i njihov značaj će biti opisan u zasebnom tekstu koji možete videti nakon što kliknete na link ispod.

Važno je da nivo gvožđa u krvi bude u opsegu referentnih vrednosti, ali isto toliko je važno da količina feritina bude u opsegu referentnih vrednosti, jer ako telo nema dovoljno feritina ubrzo neće imati ni molekule cirkulišućeg gvožđa.

Normalne vrednosti feritina

Normalne vrednosti koje ćemo ovde navesti predstavljaju samo mali vodič. Normalne vrednosti variraju od laboratorije do laboratorije, što bi značilo da Vaša laboratorija može imati drugi opseg normalnih vrednosti. Laboratorija će u izveštaju navesti normalne vrednosti koje su krakteristične za tu laboratoriju u kojoj je urađena analiza. Isto tako Vaš lekar će analizirati rezultate i zaključiti da li su vrednosti normalne ili ne na osnovu drugih potencijalnih faktora i Vašeg stanja koji mogu uticati na rezultate laboratorijske analize. To znači da vrednosti koje su izvan normalnih vrednosti koje su ovde navedene mogu i dalje biti normalne u Vašem slučaju.

 • Normalne vrednosi za muškarce
  18-270 ng/mL ili 18-270 μg/L
 • Normalne vrednosti za žene
  18-160 ng/mL ili 18-160 μg/L
 • Normalne vrednosti za decu
  7-140 ng/mL ili 7-140 μg/L
 • Normalne vrednosti za bebe starosti od 1 – 5 meseci
  50-200 ng/mL ili 50-200 μg/L
 • Normalne vrednosti za novorođenče
  25-200 ng/mL ili 25-200 μg/L

Feritin u krvi snižen

Snižen nivo feritina se može prepoznati kod osoba koji imaju deficit gvožđa, koji se javlja kada ne konzumirate dovoljno hrane koje sadrže gvožđe. Druga češća situacija je kada na razne načine enormno gubite gvožđe iz organizma. Kada je telo zdravo, višak gvožđa se iz tela eliminiše samo putem stolice. Patološka stanja vezana za gastrointestinalni trakt mogu prouzrokovati povećan gubitak gvožđa. Najčešći poremećaji koji dovode do gubitka gvožđa vezana za gastrointestinalni trakt su:

Način kako prepoznati krvarenje u stolici možete pronaći klikom na sledeća navedena dva linka:

Najčešći uzrok sniženog feritina kod žena je hronično menstrualno krvarenje. Takođe, feritin može biti snižen tokom trudnoće.

U retkim slučajevima, bolest psorijaza ili bolesti bubrega mogu biti uzrok sniženog feritina u krvi.

Zaključak ovog podnaslova bi bio sledeći: Bilo koja stanja koja prouzrokuju neki tip krvarenja, spoljašnje ili unutrašnje, može biti uzrok sniženog feritina ili gvožđa u krvi.

Feritin povišen

Povišen nivo feritina mogu prozrokovati razni poremećaji. Jedan od primera je hemohromatoza, poremećaj koji se odnosi na pojačanu resorpciju unetog gvožđa u digestivni trakt. Ovaj oblik poremećaja je nasledan, tzv. genetski nasledna hemohromatoza. Neke bolesti, uključujući alkoholizam, talasemije i neke vrste anemija koje potenciraju uništenje eritrocita, takođe mogu prouzrokovati hemohromatozu. Stečena hromatoza nastaje kod osoba kod kojih su se izvodile više puta transfuzije krvi.

Povišen feritin u krvi se može povezati sa akutnom fazom upale tkiva ili organa. Zato nivo feritina u krvi može ići gore kod pacijenata koji boluju od neke bolesti jetre (hepatitis) ili raka, kao što je Hočkinov (Hodgkin) limfom. Zaključak bi bio sledeći, kod zdrave osobe feritin je smešten unutar ćelija jetre, a u patološkom stanju kada se membrana ćelije ošteti tokom upalnog procesa on će iscureti iz ćelije i dospeti u cirkulišuću krv, što se može i dokazati laboratorijskom analizom.

Prema statističkim podacima, najčešći uzroci povišenog nivoa feritina u krvi su gojaznost, upalni proces i svakodnevno konzumiranje alkohola, odnosno alkoholizam kao bolest.

Ako je nivo feritina povišen, verovatno će lekar zatražiti dodatne laboratorijske analize kako bi imao bolji uvid o nivou gvožđa u telu. Parametri koje će lekar tražiti da se odrede su sledeći:

6 одговора на „Feritin“

 1. I’m am povisene eozinofile,1.7 I bazofile 1.5% us nisko gvozdje I uvecane limfne cvorove aksilarno us opstu slabost vec godinu dana.Uradio pluca abdomen hematologa orl sve je o.k.Neka ideja?

  1. Putem interneta teško možete doći do tačnog uzroka koji je doveo do navedenih patoloških nalaza, preporučujemo Vam da nastavite da idete kod doktora kako bi se otkrio tačan uzrok. Pretpostavljam da će Vam raditi biopsiju limfnog čvora.

 2. Feritinn mi je povecan,iznosi 186,9, gvozdje mi je 16,5 TBC 64,0 a Haptoglobin 2,8. Interesuje me vase misljenje, na sta to ukazuje?Hvala!

 3. Moj rezultat glasi feremija u krvi 1.7 pa me buni da li je to gvozdje ili jako nizak feritin..hvala

  1. Pojedite 300 g džigerice, jednom u dva meseca i gvožđe će u 99% slučajeva biti dobro. Pozdrav.

Затворено за коментаре.