Epstein Barr virus • EBV

Epštein Barrov virus (EBV, Epstajn Barov virus) je uzročnik infektivne mononukleoze, u narodu poznata kao „bolest poljupca„. Primarna infekcija se javlja kod dece i mladih osoba i protiče u vidu srednje ili teške bolesti. Epstein barr virus može biti uzročnik i kancera, što bi značilo da poseduje onkogeni potencijal.

Veličina, morfologija i opšte osobine Epštajn Barovog virusa

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Epstein barr virus ima morfološke i strukturne karakteristike kao i ostali pripadnici porodice Herpesviridae, kojoj pripada i ovaj virus. Od njih se razlikuje samo po antigenskoj građi. Što nam omogućava da ga lakše razlikujemo. Više reči o antigenim osobinama biće u nastavku teksta. Veličina ovog virusa izmerena pod elektronskim mikroskopom iznosi 120nm. Virus je veoma osetljiv u spoljašnjoj sredini, i prema fizičkim i hemijskim agensima. Izuzetak je temperature od -70ºC na kojoj može biti stabilan i do nekoliko godina.

Razmnožavanje i kultivisanje EBV

U inficiranih osoba virus se umnožava u jedru limfoidnih i epitelnih ćelija ždrela i nosa (nazofarinks). U veštačkim uslovima virus je moguće umnožavati samo u humanim B limfocitima u kojima izaziva citopatogeni efekat i pretvara ih u tzv. „limfoblastoidne ćelije“.

Antigene osobine Epstein Barovog virusa

Kao što je rečeno gore u tekstu da se ovaj virus razlikuje od ostalih pripadnika porodice herpesviridae samo po antigenim osobinama, sada ćemo ih upoznati koji su to antigeni i njihov značaj. Antigenski sastav ovog virusa je vrlo kompleksan, a samo sledeći navedeni se koriste u dijagnostičke svrhe:

 • Rani i kasni antigen virusne ovojnice
 • Rani antigen virusnog kapsida
 • Nuklearni antigen
 • Antigen na površini virusom zaražene ćelije

Da bi ste razumeli položaj ovih antigena potrebno je da poznajete opštu virusnu građu. Pored položaja ovi antigeni se razlikuju po specifičnosti i vremenu nastajanja. Značaj antigenskih osobina se ogleda u tome što ih je moguće identifikovati raznim tehnikama, i tako dokazati, prisustvo virusa u domaćinskoj ćeliji.

Kako se prenosi Epstein Barr virus

Virus u prirodni neprestano kruži prelazeći sa čoveka na čoveka. Pa je čovek jedini rezervoar ovog virusa. Oboljenje koje izaziva EBV je veoma zarazno, pa se lako prenosi direktnim kontaktom ili poljupcem.

Epstein barr virus simptomi

Epstein Barrov virus je uzročnik infektivne mononukleoze, bolest dece i adolescenata koja se manifestuje sa povišenom temperaturom, uvećanim limfnim čvorovima i faringitisom. Inkubacioni period mononukleoze traje od 30 do 50 dana. Često u toku bolesti dolazi do uvećanja jetre i slezine sa znacima virusnog hepatitisa, a retko su prisutni simptomi perikarditisa.

Krvna slika je veoma značajna za dijagnostiku ove virusne infekcije. U toku mononukleoze u krvi je znatno povećan broj leukocita, čak i do 80 000 u mm3. Dok virus nije prisutan u krvi, pa samim tim virus ne može biti opasan po dete u trudnoći. Sedimentacija je malo povišena.

Epstein barr virus je pronađen u burkitovom limfomu (Burkitt lymphoma je pojam za tumor donje vilice kod dece) kao i u nazofaringealnom karcinomu.

Komplikacije infekcije EBV

I ovaj virus može da uspostavi latentnu infekciju sa sposobnošću povremene reaktivacije. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom infekcija ovim virusom može da pogorša opšte stanje bolesnika i da dovede do letalnog ishoda (npr. HIV bolesnici). Takođe može izazvati komplikacije i limfoproliferativna stanja u trasplantiranih osoba.

Imunitet čoveka prema EBV

U početnoj fazi infekcije Epštein Barr virusom nastaju specifična IgM antitela koja se za dve nedelje zamenjuju IgG antitelima, koja u čoveku ostaju doživotno. Takođe, ali nešto kasnije se javljaju antitela protiv nuklearnog i membranoznog antigena i ona perzistiraju verovatno tokom čitavog života.

EBV dijagnoza

Virus se može izolovati iz ispirka ždrela,a identifikacija se može izvršiti pomoću elektronske mikroskopije, antikomplementarne metode, fluoroscentne mikroskopije, Western blot, Southern blot i in situ hibridizacionom tehnikom.

Epidemiologija o Epštein Barrovom virusu

Infekcije ovim virusom su raširene po čitavom svetu. Osim prenosa pljuvačnim putem, smatra se i transfuzija krvi kao mogući put prenosa, dok prenošenje polnim putem nije dokazano iako je virus pokazan u cervikalnom sekretu.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

5 • Pitanja i odgovori

 1. Decku je dijagnostikovana mononukleoza, procitala sam da se jos i zove bolest poljupca. Da li mogu i ja da ga dobijem? i jos me cudi kako je preneo na sebe ovu bolest, da li se ljubio sa nekom drugom??? kaze jos da se ne veruje da je pio iz tudje case… Molila bih vas da mi priblizite malo nacin prenosenja ovog virusa. Hvala.

  • Mononukleoza se može preneti i putem vazduha. Npr. možda je dečko stajao pored obolele osobe u autobusu. To što se mononukleoza zove i "bolest poljupca" ne znači da se može preneti samo tim putem.

 2. Zvonko Dušanić

  Moj sin ima 16 godina i početkom januara urađen je test na EBV i dobijeni su sledeći rezultati:
  1. VCA IgG 3,02
  2. VCA IgM 0,00
  3. VCA EBNA IgG 0,21
  Jedine simptome koje je imao je temp.koja nije prelazila 37,4.
  Zatim mu telesna temp.bude tri dana oko 36,6 da bi se zatim podigla na 37,1.
  Bio bih vam zahvalan da mi neko malo pojasni referentne vrednosti dibijenih nalaza.

  • Igm znaci da je virus prosao…da li je imao upaljene limfne cvorove

  • Već tri meseca imam temperaturu do 37 sa 6,7 nema koje lekove za spadanje temperature pila sam nijedan mi nije pomagao, grlo me non stop boli. U grudima stalno osecam bol,dosad sve preglede koje sam obavila za njih je sve u redu i salju me kod psihijatra i kažu za moju temperaturu da je fizioloska varijacija!Malo sutra je tako, vidim tako je i bilo kad su mi konstantovali pleuralni izliv.Pulmolog nas je poslala na torlak da radim alergo test jer u krvi mi se iGe pokazao 783, svi kazu da je alergija ali da li je stvarno moguće da imam neki virus..

Napišite Vaš odgovor/pitanje