Endoskopija digestivnog sistema

Endoskopija digestivnog sistema je postupak koji omogućava lekaru da dijagnostikuje i leči probleme gornjeg digestivnog trakta. Instrumen koji se koristi za ovaj postupak je dug i fleksibilan koji ima sopstveni izvor svetlosti i naziva se endoskop. Endoskop se plasira kroz usta i ždrelo u jednjak, želudac sve do početnog dela dvanaestopalačnog creva. Na ovaj način je moguće ispitati unutrašnjost navedenih organa i dijagnostikovati različita oboljenja, postojanje zapaljenja celog ili dela gornjeg digestivnog trakta, postojanje stenoza, ulkusa, polipa ili tumora.

Uporedo sa pregledom u toku endoskopije kroz pomenuti instrument je moguće ubaciti posebno prilagođene instrumente koji služe za uzimanje isečka tkiva (biopsija), uklanjanje polipa i stranih tela, zaustavljanje krvarenja i sprovođenje širenja (dilatacije) suženih delova gornjeg digestivnog trakta, uraditi laserska terapija. Savremeni endoskopi projektuju sliku na monitor koji nudi uvećanje i pravljenje fotografija ili video zapisa, čime se omogućava velika dijagnostička preciznost. Obavezno je da se tokom endoskopskog pregleda uradi biospija. Ovi isečci se potom posebno histološki obrađuju, a na osnovu njih se dobijaju dodatne informacije o bolesti i mogućnostima lečenja pacijenta.

Endoskopija digestivnog sistema
Endoskopija digestivnog sistema

Pre samog postupka, pacijent dobija upustva koja se odnose na pripremu za endoskopiju. Ta upustva su načinjena kako bi bezbednost za vreme i nakon procedure bila na najvišem nivou i kako bi se moguće komplikacije svele na minimum. Osam sati pre pregleda bolesnik ne sme da jede i uzima tečnost, lekove može uzeti uz malo vode. Pacijenta treba upozoriti da obavezno obavesti lekara ukoliko je imao problema sa koagulacijom ili uzima antikoagulatnu i antitrombocitnu terapiju. Ponekad je neophodno obustaviti ovu terapiju nekoliko dana pre endoskopije.

Enteroskopija

Naziv za endoskopski pregled gornjeg dela tankog creva je enteroskopija. Ovaj postupak se izvodi u slučaju sumnje na oboljenja u tankom crevu (krvarenja, upale, tumori, celiakije). Sa apratom – enteroskopom. Kroz usta se ulazi u gornji probavni trakt, kroz duodenum u tanko crevo (jejunum, ileum) do dubine 100cm ili više. Zbog neprijatnosti  ovog ispitivanja pacijentu se daje sredstvo protiv bolova. Ispitivanje traje približno pola sata. Priprema je kao kod EGDS.

Kolonoskopija

Glavni tekst: Kolonoskopija

Ovaj postupak obuhvata pregled donjeg dela gastrointestinalnog trakta (kolona). To je bezbedna procedura kojom se dobijaju nalazi koji drugim testovima ne bi mogi da se pokažu. Kolonoskop se uvodi kroz anus(čmar) i prolazi kroz celo debelo crevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji deo tankog creva. Postupak obično traje od dvadeset minuta do sat vremena. Najčešće se izvodi zbog sumnje na kancer kolona kod osoba starijih od 50 godina, sa porodičnom istorijom kancera kolona ili bez nje, ili patoloških nalaza stolice. Neke lekove, kao što su aspirin, ibuprofen i suplementi gvožđa, ne treba uzimati dve nedelje pre testa. Neophodno je ukinuti antikoagulanse uz kontrolu nadležnog lekara. Dan pre pregleda jede se laka kašasta hrana, a 5 sati pre pregleda samo bistra tečnost (voda, supa, čaj). Neophodno je pražnjenje creva laksativima. I tokom ovog pregleda moguće je uraditi biopsiju sluznice čiji nalaz može uticati na postavljanje dijagnoze i lečenje oboljenja. Detaljniju pripremu mozete pročitati klikom na sledeći link.