Elektroliti u krvi

U organizmu su prisutne 7 osnovnih mineralnih materija: natrijum (Na+), kalijum (K+), kalcijum (Ca2+), magnezijum (Mg2+), fosfor (P), sumpor (S) i hlor (Cl-). One čine 60-80% mineralnog materijala u telu. Sem toga, postoje i elementi u tragovima: gvožđe (Fe), bakar (Cu), jod (I), mangan (Mn), cink (Zn), molibden (Mo) i dr. Elektroliti zajedno sa vodom čine onaj osnovni životni medijum u kome se odvijaju svi životni procesi. Zato se disbalans u metabolizmu elektrolita vrlo teško podnosi.

[toggle title=“Sadržaj“ load=“show“]
[list style=“arrow-right“]
[sc name=“ul“]
[li]Normalne vrednosti elektrolita – krvna slika[/li]
[li]Natrijum[/li]
[sc name=“ul“]
[li]Hipernatermija[/li]
[li]Hiponatermija[/li]
[sc name=“/ul“]
[li]Kalijum[/li]
[sc name=“ul“]
[li]Hiperkalemija[/li]
[li]Hipokalemija[/li]
[sc name=“/ul“]
[li]Hlor[/li]
[sc name=“/ul“]
[/list]
[/toggle]

Normalne vrednosti elektrolita – krvna slika

Elektroliti mmol/l
Natrijum (Na+) 136 – 145
Kalijum (K+) 3,5 – 5,0
Kalcijum (Ca2+) 2,25 – 2,75
Magnezijum (Mg2+) 0,75 – 1,25
Hlor (Cl) 95 – 107
Fosfor (P) 0,9 – 1,0
Bikarbonat (HCO3) 24 – 29

 

Natrijum

[opsirnije]Natrijum u krvi • (Na)[/opsirnije]

To je glavni katjon ekstracelularnih tečnosti. Povezan je sa jonom hlora i bikarbonata i igra primarnu ulogu u održavanju acido-bazne ravnoteže i osmotskog pritiska. Njegovo kretanje povezano je sa kretanjem vode. Dnevne potrebe su ispod 5g. Unošenje velike količine NaCL (kuhinjske soli) može predstavljati faktor rizika za pojavu povišenog krvnog pritiska. Tada ne bi trebalo unositi više od 1g/dan.

Preko 95% natrijuma se izlučuje urinom.

Hipernatermija

Hipernatermija (povišene vrednosti natrijuma u krvi) je retka i javlja se kod hiperfunkcije kore nadbubrega (Cushingova bolest), nedostatka antidiuretičnog hormona, pojačane sekrecije estrogena (trudnoća). Dokazana je veza između unošenja velike količine soli i pojave hipertenzije, a kasnije i ateroskleroze.

Hiponatermija

Snižene vrednosti natrijuma u krvnoj plazmi ili hiponatermija.

Hiponatermija se javlja u sledećim slučajevima:

 1. Insuficijencija kore nadbubrega zbog nedostatka aldosterona.
 2. Pojava acidoze, jer se natrijum izlučuje sa kiselinama.
 3. Intezivno znojenje. U ovom slučaju treba piti zaslanjenu vodu. (Ako i dalje nastavite da se znojite, obavezno se obratite vašem lekaru !)
 4. Intezivni prolivi i oštećenja bubrega.

Kalijum

Kalijum je najvažniji katjon unutar ćelije. Isto tako je važan i van ćelije, jer bitno utiče na aktivnost mišića, naročito srčanog. U ćelijama je bitan za održavanje osmotskog pritiska, retenciju vode i održavanje acido-bazne ravnoteže.

Kaljum se izlučuje iz organizma uglavnom preko urina, a na njegovo izlučivanje utiče kora nadbubrega i acido-bazna ravnoteža.

Hiperkalemija

Povišene vrednosti kalijuma, odnosno hiperkalemija. Ova pojava je veoma opasna jer ozbiljno remeti rad srčanog mišića. Javlja se zbog:

 1. Insuficijencije kore nadbubrega.
 2. Oštećenja bubrega.
 3. Kolapsnih stanja koja idu sa pojavom anurije.

Srce se zaustavlja u dijastoli sa povećanjem kalijuma u krvi na 20 mmol/l !

Hipokalemija

Snižene vrednosti kalijuma (hipokalemija) nastaju zbog davanja velike količine kortikosteroida (aldosterona), dijareje i davanja diuretika. Davanje insulina u dijabetičkoj komi može izazvati pad kalijuma u plazmi zbog pojačane sinteze glikogena. Nizak nivo kalijuma u krvi ima takođe veoma negativan efekat na rad srca. Pad kalijuma u krvi može se nadoknaditi davanjem infizije ili peroralno, ali to se može učiniti tek onda kad se dobro uspostavi funkcija bubrega jer postoji opasnost od pojave hiperkalemije.

[opsirnije]Regulacija kalcijuma u krvi[/opsirnije]

Hlor

Jon hlora prati jon natrijuma tako da mu je uloga uglavnom ista (održavanje balansa vode, acido-bazne ravnoteže, osmotskog pritiska).

Od posebnog je značaja za produkciju HCL u želucu. U ovom slučaju se Cl- jon odvaja od Na+ jona. Zbog toga se prilikom povraćanja gubi daleko više Cl- jona nego Na+ jona što dovodi do pojave alkaloze.

2 одговора на „Elektroliti u krvi“

  1. Poštovana Sonja,
   U organizmu ne postoji radioaktivni jon (ni katjon ni anjon).

   Postoji samo onda kada se aplikuje radioaktivni jon ili neko jedinjenje zarad dijagnostike, ali se kroz par dana oni eliminišu.
   Srdačan pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *