Ekcem: Kako Lečiti Atopijski Dermatitis ?

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem predstavlja najčešću formu ekcema. Većinski se javlja kod dece iako može zahvatiti i odrasle.

Ekcem je stanje koje uzrokuje svrab, crvenilo, suvoću i pucanje kože. Predstavlja hronično (dugotrajno) stanje, sa mogućnošću poboljšanja vremenom, pogotovo kod dece.

Može se javiti na bilo kom delu tela, ali najčešće zahvata:

 • Prednji i zadnji deo kolena
 • Spoljašnju i unutrašnju stranu lakta
 • Oko vrata
 • Šake
 • Obraze
 • Kožu glave

Atopijski ekcem se uglavnom javlja u epizodama. Dakle, postoje periodi u kojima se simptomi povlače i periodi egzerbacije, tj. pogoršanja simptoma.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Dakle, kao što je rečeno, atopijski ekcem čini kožu crvenom, suvom, ispucalom i bolnom, sa prisutnim svrabom.
Samo oboljenje se karakteriše periodima poboljšanja i pogoršanja simptoma koji se smenjuju. Periodi pogoršanja simptoma ili egzerbacije bolesti se mogu javiti i do 2-3 puta mesečno.

Atopijski dermatitis može zahvatiti bilo koji deo kože, sa najčeščim javljanjem na šakama, pogotovo prstima, unutrašnjosti laktova i zadnjem delu kolena. Kod dece još i na koži glave. Dok je kod odraslih tipičnije javljanje promena na licu.

Ozbiljnost stanja je vrlo individualna za svaku osobu. U blagim oblicima ekcema mogu se javiti promene samo po nekim delovima kože koji su suvi i svrbe sa vremena na vreme. U težim slučajevima, veći deo kože može biti zahvaćen crvenilom, inflamacijom (zapaljenjem) i konstantnim svrabom cele kože tela.

Češanjem zahvaćene kože dolazi do krvarenja ili do nastanka sekundarnih infekcija. Takođe, često se postiže kontra efekat i svrab se pogoršava, tako se uspostavlja ritam konstantnog svraba i češanja. Ovo dalje vodi u neprospavane noći i nemogućnost koncentracije u školi i na poslu.

Delovi kože zahvaćeni ekcemom mogu postati prolazno tamniji ili svetliji nakon poboljšanja stanja. To se više primeti kod osoba tamne puti. Ovo zapravo samo predstavlja ostatak stare inflamacije i vremenom će se povući.

Ponekad može doći do sekundarne infekcije onih delova kože koji su već zahvaćeni ekcemom. Znaci infekcije su:

 • Vidno pogoršanje ekcema
 • Ceđenje tečnosti iz kože na površinu
 • Pojava žućkastih krusti na područjima ekcema
 • Otok i osetljivost kože
 • Povišena telesna temperatura i loše opšte stanje

Ukoliko primetite ove znake i posumnjate da je došlo do infekcije već postojućeg ekcema, obratite se doktoru što pre je to moguće.

Uzroci

Atopijski ekcem je najčešće izazvan kombinacijom različitih faktora.

Osobe sa ekcemom obično već imaju veoma suvu kožu koja nije sposobna da zadrži vlažnost. Suva koža je sklonija reagovanju na različite „okidače“ ili „izazivače“ koji je čine crvenom i dovode do pojave svraba.

Veruje se da i genetska komponenta igra ulogu, tj. da se stanje može naslediti.

Atopijski ekcem nije infekcija i ne može se preneti sa osobe na osobu kontaktom.

„Okidači“ ekcema

Naravno različite stvari mogu dovesti do pojave ekcema i to varira od osobe do osobe, ali ovo su par najčešćih izazivača:

 • Iritansi – sapuni, deterdženti, šamponi, gelovi za tuširanje i kupke;
 • Alergeni – faktori okoline poput hladnog i suvog vremena, prašine, životinjske dlake, polena, buđi;
 • Alergije na hranu – na kravlje mleko, jaja, kikiriki, soju;
 • Određeni materijali u bliskom kontaktu sa kožom, poput vune ili sintetike;
 • Hormonske promene – simptomi se obično pogoršavaju u periodu predmenstrualnog sindroma ili tokom trudnoće;
 • Kožne infekcije (gljivične infekcije kože);

Takođe, do pogoršavanja simptoma dolazi i kada su osobe pod stresom, oznojane, ili pri previše hladnom ili previše toplom vremenu.

Dijagnoza

Atopijski dermatitis se relativno lako dijagnostikuje, često je dovoljno samo pokazati izgled kože i istaći simptome koji su prisutni. Ovo je dovoljno informacija za Vašeg doktora kako bi postavio dijagnozu ekcema.

Za postavljanje dijagnoze atopijskog ekcema potrebno je da imate prisutan svrab u proteklih 12 meseci zajedno sa bar tri dole navedene stavke:

 • Vidno iziritiranu, crvenu kožu na prevojima i gore napomenutim regijama u vreme pregleda;
 • Istoriju javljanja iritacije kože na istim delovima tela;
 • Generalno suvu kožu u poslednjih 12 meseci;
 • Astmu ili polensku groznicu u prošlosti;
 • Stanje se pojavilo pre 2 godine starosti (osim za decu ispod 4 godine starosti);
Ekcem: Kako Lečiti Atopijski Dermatitis ?
Foto: https://www.redorbit.com/how-to-treat-atopic-dermatitis/

Utvrđivanje okidača oboljenja

Nakon postavljene dijagnoze, bitan korak je odrediti okidač ekcema i faktore koji ga pogoršavaju.

To može biti povezano sa stilom života, ishranom ili kozmetičkim preparatima. Vrlo očigledan uzrok kojeg često nismo svesni dok nam neko ne ukaže na njega.

Od pomoći može biti i vođenje dnevnika ishrane u kome se beleži svaki obrok, kao i egzerbacije ekcema i traži se povezanost.

Postoji i opcija rađenja alergo testova. Često nisu neophodni, ali mogu pomoći kod dokazivanja alergije na hranu.

Lečenje

Ne postoji konkretan lek za atopijski ekcem, ali terapijom je moguće poboljšanje i povlačenje simptoma. Kod dece se često zapaža spontano povlačenje simptoma kako odrastaju.

Osnovna terapija za atopijski dermatitis se sastoji od sledećih lekova:

 • Emolijenti – koriste se svakodnevno i sprečavaju isušivanje kose
 • Topikalni kortikosteroidi – kreme i masti koje smanjuju inflamaciju, crvenilo i otok tokom egzerbacija

Ostatak čini dodatna terapija poput topikalnog takrolimusa za ekcem na senzitivnim mestima koji ne reaguje, antihistaminike za svrab ili posebne vrste terapije prepisane od dermatologa.

Nega za olakšavanje simptoma

Smanjiti češanje

Ekcem je praćen svrabom, koji stalno navodi na češanje. Problem je što se češanjem dodatno oštećuje koža i dovodi do još jače pojave ekcema. Vremenom koža u određenim područjima zadebljava kao posledica hroničnog češanja. Intezivno češanje izaziva krvarenja i povećava se rizik od razvitka infekcija ili zaostajanja ožiljka.
Jako je važno smanjiti češanje ili u potpunosti prestati ukoliko je to moguće. Kao zamenu pokušajte nežno jagodicama prstiju da prelazite preko područja koje svrbi. Kod beba se preporučuju rukavice kako bi se sprečile komplikacije češanja. Održavajte nokte kratkim i urednim. Trudite se da je svaki deo kože prekrijete sa lakom odećom kako bi se smanjile komplikacije nesvesnog češanja.

Izbegavanje okidača

Nakon utvrđivanja faktora koji deluje kao okidač za egzerbaciju ekcema, bitno je izbegavati ih kada god je to moguće. Na primer:

Ukoliko je okidač za Vaš ekcem određeni materijal izbegavajte nošenje odeće od tog mateijala i držite se prirodnih, poput pamuka.

Ukoliko je u pitanju toplota, održavajte temperature u prostorijama u kući hladnijim, pogotovo u spavaćoj sobi.

Izbegavajte korišćenje sapuna i deterdženata koji iritiraju kožu.

Ishrana

Neke namirnice, poput jaja ili kravljeg mleka, dovode do pogoršanja simptoma ekcema. Iako se ne preporučuje donositi drastične promene u ishrani bez konsultacije sa Vašim doktorom.

Isključivanje ovih namirnica iz ishrane nije uvek najpametnija odluka, pogotovo kada su u pitanju deca kojoj je potreban kalcijum, kalorije i proteini iz ovih namirnica.

Ukoliko se pokaže potreba, Vaš plan ishrane može biti isplaniran i prilagođen od strane stručnjaka, nutricioniste.
Ukoliko dojite bebu, obavezno se konsultujte sa Vašim doktorom pre bilo kakve promene u ishrani.

Emolijenti

Emolijenti predstavljaju negujuće, hidrirajuće preparate, koji se nanose direktno na kožu, kako bi se sprečio gubitak vode i stvorio tanki zaštitni sloj na površini kože. Često se koriste u terapiji suve, izbrazdane kože koja se peruta, poput one u atopijskom dermatitisu.

Pored hidrirajuće uloge, imaju i blagu antiinflamatornu ulogu i ublažavaju egzerbacije i smanjuju njihov broj.

Na tržištu postoji više vrsta emolijenata i ponekad je potrebno vreme dok ne pronađete odgovarajući preparat. Ponekad je potrebno koristiti kombinaciju preparata, poput:

 • Mast za veoma suvu kožu
 • Kremu i losion za suvu kožu
 • Emolijentske gelove za tuširanje i sapune
 • Emolijente za lice i ruke

Osnovna razlika između krema, losiona i masti je u količini ulja koju svaki preparat sadrži u sebi. Masti naravno sadrže najveću količinu ulja i najefektinije održavaju vlažnost i hidriranost kože.

Losioni sadrže najmanje ulja u sebi i nisu toliko efektivni. Kreme su negde između.

Česta je pojava zasiđenja kože. Naime, nakon dužeg vremenskog perioda korišćenja istog preparata koji je bio efikasan dolazi do zasićenja kože i njegov efekat više nije isti, čak može dovesti do iritacije kože. Tada je potrebno preći na drugi emolijent.

Upotreba emolijenata

Neophodno je koristiti emolijente konstantno, čak i kada simptomi nisu prisutni. Prilikom nanošenja:

 • Koristite velike količine
 • Nežno umasirajte u kožu u smeru rasta dlake
 • Nakon tuširanja, nežno pokupite vodu sa tela, tapkanjem peškira i naneti emolijent dok je koža još uvek vlažna

Nanosite emolijent bar 2 puta dnevno, ili češće ukoliko imate zaista suvu kožu.

U toku egzerbacija, nanosite velike količine emolijenata češće, ali ne zaboravite da tretirate zahvaćenu kožu i sa topikalnim steroidima.

Emolijente ne uzimati iz posude prstima, već koristiti kašiku ili neki drugi predmet kako bi se sprečile infekcije.

Topikalni kortikosteroidi

Ukoliko je koža pod inflamacijom (zapaljenjem), osetljiva i crvena, neophodno je nanositi kortikosteroide direktno na kožu jer smanjuju inflamaciju, već kroz par dana.

Različite su jačine u zavisnosti od težine atopijskog ekcema i područja zahvaćene kože. Mogu biti vrlo blagi, poput hidrokortizona, umereni klobetason, ili jaki mometason.

Ukoliko je neophodno da često koristite steroide, bitno je redovno odlaziti na kontrole, kako bi se pratilo dejstvo terapije.

Upotreba topikalnih kortikosteroida

Nemojte se plašiti da nanesete preparate na zahvaćenu kosu. Kod većine je potrebno naneti terapiju jednom dnevno. Prilikom nanošenja:

 • Naneti prvo emolijent i sačekati 30 minuta pre nanošenja kortikosteroida ili idealno nanositi ih u različitim delovima dana.
 • Naneti preporučenu količinu na zahvaćeno područje.
 • Nastaviti sa upotrebom do 48h nakon povlačenja egzerbacije, kako bi terapija delovala i na inflamaciju ispod kože.

Doktor može preporučiti korišćenje topikalnih kortikosteroida ređe ali duži vremenski period. Ovo se radi u cilju prevencije (sprečavanja) egzerbacija simptoma. Ovo se naziva „oslabljena terapija“, gde osoba kod koje je ekcem već pod kontrolom, svaki vikend koristi topikalne steroide na problematičnim mestima kako bi sprečila pogoršanje simptoma.

Nuspojave se javljaju pri samom nanošenju najčešće, u vidu blagog peckanja i kratko traju.

U izuzetno retkim slučajevima mogu dovesti do:

 • Istanjivanja kože – kada se jaki preparati koriste na pogrešnim delovima kože, poput lica;
 • Promene u boji kože – posle dugotrajne terapije delovi kože postaju svetliji, belji u odnosu na ostatak;
 • Akne;
 • Povećan rast kose;

Iz ovih razloga se uvek prepisuje najslabija terapija koja drži ekcem pod kontrolom.

Antihistaminici

Antihistaminici su grupa lekova koja deluje na histamin, supstancu koja se nalazi u organizmu, blokirajući njene efekte. Ublažavaju svrab kod atopijskog ekcema.

Mogu imati sedativni efekat koji izaziva pospanost, ili nesedativni efekat. Ukoliko se kod egzerbacija javlja nesnosan svrab koji ometa san, često se prepisuju sedativni antihistaminici, kako bi se olakšalo spavanje.

Zavoji i oblozi

Ponekad Vam doktor može preporučiti i posebne medicinske zavoje, odeću, obloge i bandaže u cilju kontrole ekcema. Mogu se stavljati ili preko steroida ili preko emolijenata. Sprečavaju češanje i sve posledice istog, dok istovremeno omogućavaju koži da diše.

Kortikosteroidne tablete

Oralna primena kortikosteroida, tj. korišćenje kortokosteroidnih tableta se danas retko primenjuje, najčešće u kratkim intervalima od 5 do 7 dana u cilju smirivanja egzerbacije ekcema. Duže terapije se izbegavaju zbog potencijalnih ozbiljnih nuspojava.

Ukoliko gore napomenuta terapija ne deluje i ekcem nije pod kontrolom, doktor Vas može poslati kod specijaliste za kožna oboljenja, dermatologa. Dermatolog zatim proverava terapiju, vrši potrebne izmene i u nekim slučajevima može prepisati dodatno terapiju sa:

 • UV zračenjem – redukuje inflamaciju;
 • Imunosupresivnim lekovima – ciklosporin, metrotreksat;

Komplikacije

Bakterijske kožne infekcije

Kako je u ekcemu koža suva, ispucala i izbrazdana, dakle oštećene površine, postoji povećan rizik za prodor bakterija i nastanak sekundarnih kožnih infekcija. Rizik se povišava ukoliko je prisutno konstantno češanje ili nepravilna primena terapije.

Znaci infekcije:

 • Ceđenje tečnosti sa površine kože;
 • Pojava žutih krusti na površini kože;
 • Otok i bolnost kože;
 • Povišena telesna temperatura i loše opšte stanje;

U ovim situacijama simptomi se mogu naglo pogoršati i ekcem više ne reaguje na terapiju. Potrebno je posetiti doktora kako bi dobili potrebnu terapiju, najčešće antibiotske tablete ili kapsule.

Virusne infekcije kože

Takođe, postoji mogućnost nastanka infekcije kože izazvane od strane virusa, najčešće herpes simpleks virusa. Ovo stanje potencijalno može da bude ozbiljno i da dođe do nastanka herpetičnog ekcema.

Simptomi:

 • Područja bolnog ekcema koja se brzo pogoršavaju;
 • Grupe mehurića ispunjenih sadržajem, koji pucaju i iza sebe ostavljaju ulceracije (rane);
 • Povišena telesna temperatura i loše opšte stanje;

Potrebno je obratiti se lekaru ukoliko primetite ovakve promene. Lek koji se koristi u terapiji je aciklovir.

Psihološke posledice

Maltretiranje od strane vršnjaka nije redak slučaj kod atopijskog ekcema. Ukoliko su u pitanju odrasle osobe ovo i ne ostavlja veliki ili ikakav uticaj na njih. Kod dece je drugačije, deca u slučajevima maltretiranja postaju povučena i asocijalna. Važno je razgovarati sa svojim detetom i pomoći mu kroz ceo proces.

Nedostatak sna je čest kod ljudi sa atopijskim ekcemom. Dovodi do problema sa koncentracijom, promena u ponašanju i lošijih rezultata.

Samopouzdanje može biti ugroženo i kod dece i kod odraslih sa atopijskim dermatitisom.