Diureza

ureofix

Diureza je naziv koji označava količinu urina za 24 sata. Normalna vrednost diureze iznosi od 1500 do 2000ml. Oligurija je naziv za diurezu manju od 500ml, poliurija je naziv za diurezu veću od 2500ml, a potpuni prestanak lučenja mokraće se naziva anurija.

Diureza se može pratiti koristeći kao vremenski interval:

 • minutu – količina urina koja se izluči u toku jednog minuta;
 • sat – količina urina koja se izluči u toku jednog sata;
 • dan – količina urina koja se izluči u toku 24 sata.

Za praćenje minutne, satne ili dnevne diureze, kod nepokretnih bolesnika, koriste se specijalni sistemi posuda i vrećica (na primer ureofix vrećice). One omogućavaju praćenje diureze iz sata u sat, jer se urin prvobitno skuplja u posebnom rezervoaru i tek posle evidencije se prebacuje u vrećicu.

Za evidentiranje količine unesene tečnosti i vrednosti diureze koriste se posebne liste, ili kod bolesnika koji nemaju problema s bilansom tečnosti, temperaturna lista.

Bolesti bubrega
Terapijska dijeta obolelih od bubrežnih oboljenja
Urea u krvi • Krvna slika
Edem (otok)

13 одговора на „Diureza“

 1. Moj sin ima 21 god.Aktivno se bavi fudbalom i profesionalni je golman.
  Pre 15 dana je imao visoku temperaturu,povracanje i proliv koji je trajao povremeno 15 dana.Izgubio je na tezini oko 4 kg.Pre par dana mu je stao proliv i poceo je da dobija na tezini.Vrsio je kontrolu stolici i taj nalaz je dobar.
  Isao je kod infektologa .Rezultati krvi su mu bili dobri osim glukoze 6,6 i uree 8,40.
  Danas je ponovo davao rezultate. Glukoza je 4,1 a urea se malo povecala i iynosi 9.Prosli put je kreatinin bio 100 a danas je 103.
  Sta da radimo?

  1. Postovana,

   Vrednosti uree nisu drasticno povecane, s obzirom daje granicna vrednost 8.3 mmol/l. Na sajtu imate clanak o urei u krvi i tu mozete procitati nesto vise. S obzirom da se momak bavi sportom, mozda je uzimao neke proteinske suplemente, ili sprovodi neki visoko proteinski rezim ishrane, pa bi to mogao biti uzrok povecanih vrednosti. Količina kreatinina zavisi od mišićne mase, tako da je normalno što se kreatinin povećao nakon bolesti, jer je sin malo povratio mišićnu masu, a i granične vrednosti za muskarce su otprilike 62-106 µmol/l. Glukoza je bila povecana najverovatnije zbog neke vece kolicine ugljenih hidrata unetih taj dan, posto je drugi nalaz sto se tice glukoze sasvim uredan. Sto se tice dijareje i povracanja verovatno je bio u pitanju neki virus, ali ga je ocigledno organizam savladao posto kazete da je doslo do poboljsanja u zdravstvenom stanju Vaseg sina. Mislim da nema prevelikog razloga za brigu, ali naravno ukoliko bude nekih komplikacija, najbolje bi bilo da se obratite Vasem lekaru.

   Pozdrav

 2. Postovanje,
  covek je u vestackoj komi zbog prestanka rada bubrega koji nisu mogli da podnesu vodu ( veliku kolicinu vode) u organizmu i jednostavno su prestali sa radom. Doslo je do gusenja i osoba je odmah prebacena na koronarno i prikljucena na aparate i u vestackoj je komi. Jedini izvestaj do sada ( nakon tri dana) dobili smo da je doslo do diureze. E, sada, molila bih Vas ,samo , da mi kazete kakav je to nalaz nakon ustanovljenog potpunog prekida rada bubrega. Nama svaka informacija znaci mnogo. Hvala

  1. Poštovana Slađana,
   Samo na osnovu ovih informacija ne mogu Vam precizno reći o čemu se tu radi, ali svakako pojava diureze predstavlja dobar znak za bolesnika sa bubrežnom insuficijencijom.

  2. Znate kako, on je primljen kao tezi bolesnik u smislu , rad srca 25 posto, precnik tromba na srcu bio je 4.7 sa 4.1, sada, nakon dve nedelje u bolnici smanjen je na 3.4 sa 3.1. Ima otok nogu, ruku , odnosno ima dosta tecnosti u organizmu. Apsolutno je bio pokretan samo sa infuzijama u rukama, ali je stajao, setao, ali se dosta zamarao. Nakon 14. dana samo smo saznali da je u konorarnoj i da nemamo nikakve informacije do sad. Uglavnom je receno samoda su bubrezi zastali i da je prestalo disanje. Jutros ( nakon 3 dana vestacke kome, prikljucen na aparate disanja) saznajemo da je uspostavljena diureza,i da je prihvatio prvvi put veceru ( kroz infuziju, naravno). Radi se o pacijentu sa 56 god, niti je pusac, niti pije, niti konzumira kafu, niti je ikada imao neku dijagnozu do pre 8 meseci. Samo nas je zanimalo da li je to neki pomak, bilo kakav, obzirom da nista ne znamo sem te diureze. Opsirno sam napisala, ali sta cu… Hvala na strpljenju

 3. Kod mene je diureza1350 a granica je vidim 800-1800ml/d,uropreteini su mi 0,25 g/l,o,33 do 0,20 g/d.Pa me zanima jel to dobro ili loše a HbA1C mije 11,7.Unaprijed hvala.

  1. Nije dobro jer Vam je HbA1C mnogo visok, imate neregulisan nivo šećera u krvi!
   Koliko godina imate?
   I da li uzimate neke lekove za šećernu bolest?!

 4. Imam 48 godina,mama pok,djed i stric pok.suimalidijabetes tip1 i primali su inzuline a stricu su miu bile obje noge amputirane zbog šećera,inače meni su mama i tata preminulina rukama idali to moće biti stresni sad nivo češera ,ne koristim sad zaad ništa,poštomije ovo neurolog traćioda uradim jer imam poremećaj nerava u obje šake sindrom karapalnog tunela
  Unprijed hvala i dalječu pratiti sve vaše objave i biti u toku sa vama,a ovo jel uredu uroproteini o,26 mije g/l ovaj drugi je o,33 do 0,20g/d i diureza mije 1350 800-1800ml/d.

 5. Zdravo. Moja cerka ima pokacenu diurezu celo malo kod nas u makedonki merilo je od 1 do 1;5njoj je 2. Ima malu cisti na bubrega. Drugi vrednosti si ok hvala puno

 6. Ako unesem 1600 tecnosti koliko treba tecnosti da izmokrim?

 7. Ako unesem 1600 tecnosti za 24 casa koliko treba da izmokrim

 8. Pozdrav,
  Zbog adenoma na nadbubrezno zljezdo mi je preporuceno da uradim neke analize: Kortizol, Renin, Aldosterone, ACTH kao i VMA 24 casovne urine.
  Rezultate koje sam dobila su sledeci:
  Renin direct 306.60
  Aldosterol 159
  ACTH 6.51
  Kortizol 421.8
  Elektroliti
  Natrium 144
  Kalium 5.1
  Kalcium 2.50
  Diureza 2.27
  Hormoni- Hipertenzija
  Van – Mand. kiselina (urina) 1.2
  VMA (24 C Urina) 2.7
  Mozete li mi reci skedece korake koje treba da preduzmem?
  Zahvaljujem se unapred

Затворено за коментаре.