Dekubitus – rana od ležanja

Dekubitus je jedan od najvećih problema sa kojima se susreću nepokretni bolesnici i oni koji ih neguju. Uz sve zdravstvene tegobe koje bolesnik ima, ovo još samo više otežava situaciju. Problem dekubitusnih rana nije vezan samo za savremeno društvo, nego o njemu postoje dokazi još iz vremena starog Egipta. Pojava dekubitusa produžava i poskupljuje lečenje.


Uzrok
Najčešća mesta na telu
Faktori rizika
Stadijumi
Prevencija i lečenje

Uzrok

Ishemiju tkiva ne uzrokuje samo spoljašnji pritisak nego i direktno oštećenje tkiva odnosno trenje kože i potkožnog tkiva. Ukoliko svi faktori deluju udruženo i dovoljnog su intenziteta, dolazi do oštećenja ćelija i tkiva, smanjuje se cirkulacija krvi i limfe, a samim tim i manji dotok hranjivih materija i kiseonika, a nagomilavanje štetnih produkta metabolizma.

Najčešća mesta na telu

Najčešća mesta na telu gde se mogu pojaviti dekubitusne rane su:

 • predeo krsno-trtične kosti, kukova, sedalne kosti,
 • trnasti nastavci pršljenova kičmenog stuba,a
 • ivice lopatica i rebra,
 • pete, skočni i koleni zglobovi,
 • lakat, rame, nadlaktica, podlaktica, ručni zglob i
 • potiljak, uši, čelo, lice.

Faktori rizika

Faktori rizika Najčešće se navode nepokretnost ili delimična pokretnost bolesnika. Pojedina stanja upravo provociraju delovanje ovih faktora, a to su povrede kičmenog stuba, dugih kostiju i zglobova, kraniocereberalne povrede, druge bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema, stanja kome bilo koje etiologije, stanja posle velikih hirurških zahvata, amputacije donjih ekstremiteta. Osim toga, na razvoj dekubitusa utiču i pothranjenost odnosno veliki gubitak telesne mase, inkontinencija urina i fecesa, starosno doba, dehidratacija.

Stadijumi

Nastanak dekubitusne rane prolazi kroz četiri stadijuma:

Prvi stadijum

Lokalno crvenilo ili tamnija prebojenost kože koja iščezava na jak pritisak, koža koja je još uvek intaktna, ali ako se pritisak na taj deo kože nastavi proces se razvija dalje.

Drugi stadijum

Počinje razaranje tkiva, pojava plikova, delimični gubitak kože ili oderotine, oštećenje je još uvek reverzibilnog karaktera.

Treći stadijum

Zahvaćeni su svi slojevi kože i rana se širi ka potkoži i predstavlja dobru podlogu za razvoj infekcije, a lečenje je neophodno uz svakodnevno previjanje, hiruršku obradu i antibiotike.

Četvrti stadijum

Rana probija fasciju, zahvata tetive, mišiće, zglobove i dolazi do kosti, inficirana je, izumrlo tkivo je tamno braon ili crne boje i veoma neprijatno miriše, a ovo stanje uz antibiotike zahteva hiruršku intervenciju.

Prevencija i lečenje

Pravilna i stručna nega je osnova sprečavanja dekubitusnih rana i podrazumeva:

 • redovno održavanje kože čistom i suvom, bez vlage i ekskreta, opštu i ličnu higijenu redovnim pranjem i kupanjem, upotrebom talka na predilekcionim mestima,
 • pravilnu ishranu i nadoknadu tečnosti! ,
 • stalnu ispekciju predilekcionih mesta, masiranje delova tela koji su izloženi pritisku,
 • redovnu promenu i presvlačenje posteljine
 • redovnu promenu položaja u postelji, pozicioniranje bolesnika u fiziološke položaje, upotrebu sredstava za rasterećenje redilekcionih mesta kao i podloga za ležanje.

U savremenoj medicini odnosno nezi bolesnika postoje savremena sredstva u sklopu antidekubitalnog programa koja se mogu primeniti u prevenciji nastanka dekubitusnih rana: valjci za trohantere, ramena, sake, manji ili veci jastuci, podloge za lezanje, podmetaci u obliku ‚‚đevreka“ penasti ulošci. Kao podloge za ležanje nepokretnih bolesnika mogu se koristiti plutajući (vodeni) jastuk, sunđerasti dusek sa tečnim silikonskim gelom, dušek sa pneumatskim ćelijama. Na predilekciona mesta se mogu postavljati i flasteri sa specijalnim želatinoznim punjenjem koji rasterećuju direktni pritisak na kožu i time smanjuju mogućnost razvoja dekubitalne rane.

Један одговор на „Dekubitus – rana od ležanja“

Затворено за коментаре.