Debelo crevo

Debelo crevo (lat. intestinum crasum) je organ smešten u trbuhu i koji predstavlja završni segment digestivne cevi i koji se proteže od kraja tankog creva pa do čmarnog ili analnog otvora (anus). Njegova uloga se sastoji u apsorpciji većeg dela vode i elektrolita iz crevnog sadržaja, a od ostataka ovog sadržaja se formira izmet (feces) koji se izbacuje u spoljašnju sredinu procesom defekacije.

Anatomija i fiziologija debelog creva
Klinički značaj
Bolesti
Pregled debelog creva – Kolonoskopija

Anatomija i fiziologija debelog creva

Kao što smo rekli u uvodu, debelo crevo je završni deo digestivnog kanala koji je u vidu rama oko vijuga tankog creva smešten u trbuhu u relativno fiksiranom položaju. Debelo crevo čine sledeći delovi: slepo crevo (cekum), je početni deo desnog kolona, ispod ravni gornje usne Bauhinove valvule. Zatim se nastavljaju ushodni, poprečni i nishodni kolon koji prelazi u srpasti kolon (sigma). Na početku i na kraju poprečnog kolona nalaze se dve krivine (hepatična i slezinska) u kojima je kolon najčešće pripojen za zadnji abdominalni zid. Na terminalni deo debelog creva se nastavlja pravo crevo (rektum) čija je gornja trećina (rekto-sigmoidalni prelaz) položena intraperitonealno. Njegove 2/3 se nalaze ispod peritoneuma, prolazeći kroz presakralni prostor u mišićnu masu poda karlice. Kolon je dug 120-150cm.  Varijacije u dužini su posledica različite dužine njegovih slobodnih pokretnih delova (poprečni i srpasti kolon). Širina lumena debelog creva je 8,5cm na cekumu i 2-3cm na sigmoidalnom kolonu. Njegove dimenzije (dužina i širina) variraju u zavisnosti od konstitiucije, uzrasta i pola.

Debelo crevo poseduje anatomske i histološke osobine koje ga razlikuju od tankog creva. Tenije su trakasta zadebljanja spoljašnjeg sloja uzdužne glatke muskulature debelog creva. Široke su oko 1cm a debele do 2mm. One polaze sa dna cekuma (baza gde je smešten crvuljak / apendiks) i raspoređene ekvidistaneijalno, stapaju se međusobno na prelazu srpastog kolona u rektum, obrazujući izraženi sloj uzdužnog mišićnog omotača rektuma. Tenije predstavljaju jake uzdužne veze za koje je pričvršćen duboki sloj kružnog mišića kolona. Debljina zida kolona opada idući ushodno od sigme ka cekumu. Takođe zid kolona je u celini mnogo tanji od zida tankog creva. Nasuprot vrlo pokretnom tankom crevu, kolon zauzima relativno fiksiran položaj u trubuhu. Tanko crevo se uliva u debelo crevo preko Bauhimove valvule čija gornja usna predstavlja gornju granicu cekuma. Ona reguliše ritam prelaska sadržaja tankog creva (himus) i u normalnim uslovina, ne dozvoljava retrogradno vraćanje sadržaja debelog creva.

Osnovne funkcije debelog creva su sledeće: prihvatanje himusa iz tankog creva i njegovo dalje varenje uz pomoć crevne mikroflore, apsorpcija vode i elektrolita, sekrecija elektrolita i mukusa, zadržavanje semi-solidne nesvarene mase i formiranje stolice, te njena propulzija do rektuma i anusa. Motilitet debelog creva je veoma važna funkcija. On se ostvaruje ritmičnim i koordinisanim kontrakcijama glatkih mišića zida debelog creva.

Klinički značaj

Bolesti

Glavna strana: Bolesti creva

Najčešće bolesti koje zahvataju debelo crevo su:

Pregled debelog creva – Kolonoskopija

Kolonoskopija predstavlja endoskopsku tehniku pregleda debelog creva i završnog segmenta tankog creva. Tehnika se izvodi pomoću cevastog kolonoskopa koji se preko analnog otvora aplikuje u lumen debelog creva. Na njegovom ulaznom kraju se nalazi mala kamera i hirurški aparat pomoću kojih se vrši pregled i uzorkuje izmenjeni deo sluznice debelog creva za patohistološku analizu. Rano otkrivanje izmenjenih struktura debelog creva je veoma značajno jer ukoliko se izmenjene strukture na vreme prepoznaju i izleče značajno se smanjuje rizik za razvoj raka debelog creva, a sve ovo je moguće postići samo ako se redovno sprovodi najpouzdanija tehnika pregleda debelog creva, a to je upravo kolonoskopija.

Opsirnije: Endoskopija digestivnog sistema

6 одговора на „Debelo crevo“

 1. Super vam je stranica i volim da procitam po koji clanak na njoj.
  Ipak moram da skrenem paznju da ulcerozni kolitis nigde niste pomenuli, kao jednu od dve upalne bolesti creva. I da ne postoje inflamatorne bolesti debelog i tankog creva, odnosno da se ne klasifikuju tako, jer ulcerozni kolitis zahvata sluzokozu debelog creva, dok kronova bolest zahvata kompletan digestivni trakt.
  Pomenuli ste „kolitis“, ipak malo neozbiljno deluje.

  1. Poštovana Milja,

   U narednom periodu možete očekivati od nas jedan poseban tekst o ulceroznom kolitisu. Hvala na razumevanju.

   Srdačan pozdrav. 🙂

 2. Nadezda,operisala sam karcinom debelog creva 25.oktobra 2018.godine.Bila sam na tri hemioterapije,posle kojih imam problema sa stolicom.Naime,dva-tri dana imam opstipaciju,a onda dva dana dijareju.Nutricionista mi je preporucio rezim ishrane,ali-nista se ne menja.Nikako ne mogu da se resim nevoljnog ispustanja stolice,koje nekada i ne osetim.Molim za odgovor-da li je ovo uobicajeno,da li ce se stanje ikada promeniti,da li mozete da mi preporucite hranu koja nece dovesti do ovakvih problema.Unapred hvala,pozdrav.

 3. grc*spazam( u rektumu,kontunuirani,nakon operacije diskus hernije l4,l5?Uzroci?

  1. Postovanje, mogucih uzroka je mnogo, sad sta je kod Vas…

   Ili je ostecen nerv na operaciji, sto ne verujem. Imali biste i drugih problema.

   Drugi moguci uzrok je mozda neki elektrolitski disbalans nakon operacije, jedite laganu hranu, normalno slanu, ukljucite u jelovnik baznu hranu. Pozdrav.

 4. Moja cerka je udrugom stands 24 nedelj debelo crevo je bebu musko 9 mm dali je to problem

Затворено за коментаре.