Crna stolica

Crna stolica ne mora uvek da znači da postoji neki zdravstveni problem. Postoji niz razloga zašto je stolica crna, uključujući i hranu, zatim preparate koji sadrže gvožđe. Između ostalog, razlog crnoj stolici može biti i hirurški zahvat koji ste imali u prošlosti, poput kolektomije. Međutim, ukoliko ste ranije imali probleme sa gastrointestinalnim krvarenjem ili vaši simptomi traju duže od par dana, vreme je da se obratite doktoru.

Uzroci crno obojene stolice
Faktori rizika
Dijagnoza
Uzroci melene

Uzroci crno obojene stolice

Mogući uzroci crne stolice:

 • Hrana i suplementi – Crna stolica može biti uzrokovana konzumiranjem određene hrane, suplemenata, lekova ili minerala. Suplementi gvožđa koji se primenjuju kod nedostatka gvožđa tj. u anemijama, mogu dovesti do pojave crne ili čak zelene stolice. Hrana koja je tamno plave, crne ili zelene boje takođe može biti uzrok. Neki od češćih uzročnika:
  • Slatkiši (oreo keks)
  • Borovnica
  • Gvožđe
  • Olovo
  • Bizmut

  Ukoliko primetite crnu stolicu ali možete da je objasnite konzumiranjem određene hrane ili supmlemenata nemate razloga brigu. Ukoliko je situacija drugačija, obratite se lekaru.

 • Krv – Postoji veliki broj medicinskih razloga za pojavu krvi u stolici. Ukoliko se u stolici primećuje crvena (sveža) krv, uzrok potiče iz nižih partija digestivnog trakta – debelog creva ili rektuma. Krv koja dolazi iz gornjih partija digestivnog tratka, jednjaka ili želuca može biti uzrok crne stolice koja se onda naziva melena. Prilikom prolaska kroz digestivni trakt krv stupa u interakcije sa sadržajem creva i enzimima za varenje i menja svoju boju iz crvene u crnu, stoga ju je ponekad teško detektovati u stolici. Ukoliko je crna stolica praćena nesvesticom, mučninom, povraćanjem, bolovima, posebno ukoliko se u stolici primeti krv ili ona ima izgled zrna kafe, potrebno je kontaktirati lekara u što kraćem roku jer je možda reč o ozbiljnom medicinskom stanju.

Faktori rizika

Postoje potencijalni faktori rizika koji mogu dovesti do pojave krvi u stolici i o kojima je neophodno porazgovarati sa svojim doktorom:

Dijagnoza

Prisustvo crno obojene stolice nije dovoljan pokazatelj da se zapravo radi o krvi, stoga je neophodno da se urade dodatne analize:

 • Rektalni pregled
 • Laboratorijska dijagnoza uzorka stolice

Kada se potvrdi da je uzrok crne stolice zapravo krv, često je potrebno uraditi jos dodatnih analiza da bi se tačno odredilo poreklo krvarenja. Dodatne analize mogu biti:

Uzroci melene

Najčešći medicinski entiteti koji mogu prouzrokovati melenu su:

 • Čir – Predstavlja promenu na sluznici želuca koja može da uzrokuje krvarenje i melenu. Uprkos popularnom stavu da je najčešći uzrok čira na želucu stres ili začinjena hrana, u najvećem broju slučaja uzrok čira je bakterijska infekcija izazvana bakterijom Helicobacter pylori. Infekcija se tretira antibioticima.
 • Analgetici – Dugotrajna upotreba lekova za bolove, analgetika, poznatih kao nesteroidni-antiinflamatorni lekovi koji čine sluzokožu želuca osetljivijom na samu želudačnu kiselinu. Oni imaju i neželjeni efekat na određene bolesti poput Kronove bolesti ili ulcerativni kolitis. To su uglavnom lekovi koji se mogu naći u slobodnoj prodaji, poput ibuprofena ili aspirina. Ono sto je karakteristično jeste da simptomi prestaju kada se prestane i sa konzumiranjem istih.
 • Gastritis – Predstavlja zapaljenje sluznice želuca, koje može biti uzrokovana hranom, preteranim konzumiranjem alkohola, konzumiranjem cigareta, bakterijskom infekcijom ili dugotrajnom upotrebom analgetika, Može nastati i kao posledica već postojećih stanja (bolesti) u organizmu ili nakon neke traume ili operacije.
 • Varikoziteti jednjaka – Stanje u kome su vene donjeg dela jednjaka ili gornjeg dela želuca proširene. Ukoliko dođe do rupture, dolazi do krvarenja i do pojave krvi u stolici ili u povraćanom sadržaju (hematemeza). Ovo stanje nastaje kao posledica portalne hipertenzije kod ciroze jetre.
 • Malori-Vajsov sindrom – Veoma redak sindrom u kome postoji prekid u mukoznoj membrani koja spaja jednjak i želudac, nastalo kao posledica nasilnog kašljanja, povraćanja ili epileptičkih konvulzija. Ukoliko dodje do krvarenja u tom rascepu, kao rezultat se javlja melena.

U većini slučajeva crna stolica nije nešto što bi trebalo da Vas zabrinjava jer je najčeše posledica konzumiranja određene hrane, pogotovo obojene tamno plavo, crno ili zeleno. Međutim ukoliko primetite crnu stolicu sa propratnim simptomima poput povraćanja, dijareje, bola u stomaku, obratite se lekaru.

Preporuceno: Krv u stolici

6 одговора на „Crna stolica“

 1. Pitam se da li mi neko može reći kakva je to crna stolica. Znam da je crno, ali nisam siguran baš šta to znači. Upravo sam imao baš tamnu stolicu, skoro pa baš crne boje, ali bilo i obimno. Nisam siguran da li bih trebao da brinem oko toga.

  1. Ukoliko se crna stolica ponavlja, poželjno bi bilo da se javite Vašem lekaru. Pozdrav.

  2. Crna stolica se moze javiti i ako ste predhodnog dana jeli crni rižoto. U toku 24h bi trebalo da se vrati sve u normalu

 2. pre 6 dana prva stolica izjutra je bila normalna .nakin sat vremena ponovo sam isao u wc. i izbacio sam iz sebe dosta sveze krvi u dva navrata.nakon 6 dana imao sam ponovo stolicu tamno braon boje vise prolivaste nego cvrste.povremeno koristim brufene obicno protiv glavobolje i po profesiji sam vozac,nakon izbacivanja krvi iz rektuma pojavila se i nesvestica tako da sam primio 2 boce infuzije,sem zatvora od 6 dana nisam imao drugih problema ni bolova.da li da se javim doktoru ili da sacekam do sledece stolice,

 3. imao Sam. stolicu çrnu kao katran bio Sam u bolnici pet Dana primo sam terapije nisam imao stolicu sve do danas Ali opet je crna interesijeme da li je to jos imalo u c4evima ili je nesto drugo

Затворено за коментаре.