Clostridium difficile: uzročnik pseudomembranoznog kolitisa

Clostridium difficile je Gram-pozitivan bacil. Raste strikno u anaerobnim uslovima. Mogućnost stvaranja spore. Povezan je sa crevnim poremećajima koji mogu da se jave za vreme terapije antibioticima.

Clostridium difficile toksin

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Clostridium difficile luči dva snažna egzotoksina koji ispoljavaju citotoksične efekte. Ova dva toksina imaju različite antigenske osobine i obeležavaju se kao toksin A i toksin B.

Patogeneza bolesti

Terapija antibioticima, naročito klindamicinom i cefalosporinima, menja fiziološku normalnu mikrofloru creva i olakšava bujanje otpornih bakterija kojima pripada i C. difficile. On može biti prisutan u debelom crevu oko 20% zdravih ljudi i tada se nalazi u malom broju. U bolničkoj sredini često dolazi do povećanja brojnosti ovih bakterija.

Pri poremećaju crevne flore, kada se razmnoži Clostridium difficile, izlučeni engzotoksini dovode do nakupljanja tečnosti u crevima, što za posledicu nosi bolove u stomaku i proliv.

Simptomi

U težim slučajevima javlja se pseudomembranozni kolitis udružen sa terapijom antibioticima, teško oboljenje koje može imati i smrtni ishod. I ova bolest je posledica dejstva toksina, ali se pored nakupljanja tečnosti u crevima javljaju i oštećenja mukoznog sloja creva sa zapaljenjem i infiltracijom, pojavom pseudomembrana na sluzokoži creva, proliv i krv u stolici. Postoji opšta intoksikacija i povišena temperatura.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i kolonoskopijom. Od koristi je dokazivanje toksina u serumu i filtratu stolice.

Lečenje

Lečenje se sprovodi antibioticima, najčešće je to vankomicin.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje