Humani Citomegalovirus • CMV • Cytomegalovirus

Citomegalovirus (lat. Cytomegalovirus) retko izaziva simptomatska oboljenja kod odraslih i dece, iako može kod njih dugo vremena da bude prisutan u pljuvačnim žlezdama i bubrežnim tubulima. Opasnost ovog virusa se krije u njegovoj sposobnosti da uzrokuje teške kongenitalne anomalije ploda u trudnoći. Takođe može biti opasan kod imunosupresivnih osoba (hiv, tumor, transplantacija organa, …).

[toggle title=“Sadržaj“ load=“show“] [list style=“dot-circle-o“] [sc name=“ul“] [li]Veličina, morfologija, struktura i osobine Cytomegalovirusa[/li] [li]Razmnožavanje i kultivisanje Cytomegalovirusa[/li] [li]Citomegalovirus simptomi[/li] [li]Citomegalovirus u trudnoći[/li] [li]Citomegalovirus kod dece i odraslih[/li] [li]Posttransfuzioni mononukleozni sindrom[/li] [li]Imunitet nakon infekcije Citomegalovirusa[/li] [li]Dijagnoza Citomegalovirus[/li] [li]Profilaksa i lečenje Citomegalovirusa[/li] [li]Pitate se kako se prenosi Citomegalovirus?[/li] [sc name=“/ul“] [/list] [/toggle]

Veličina, morfologija, struktura i osobine Cytomegalovirusa

CMV se morfološki i strukturno puno ne razlikuje od ostalih pripadnika porodice Herpesviridae. Razlikuje se samo serološki zato što poseduje druge antigene osobine. Osetljivost ovog virusa je veća nego kod ostalih herpes virusa. Izuzetno je neotporan na mnoge hemijske i fizičke agense. Na temperaturi od 56°C izgubi infektivnost za 30min. Na -70°C do -90°C je relativno stabilan uz prisustvo 35% sorbitola. Takođe je osetljiv na promene pH, delovanje etra, i drugih organiskih rastvarača. Što se tiče antigenskih osobina postoji samo jedan antigenski tip Cytomegalovirusa.

Razmnožavanje i kultivisanje Cytomegalovirusa

Ovaj virus se umnožava u jedru ćelije različitih tkiva i organa čoveka. Prvo se sintetišu virusni proteini u citoplazmi domaćinske ćelije, zatim migriraju u jedro gde se sklapa virionska čestica.

Kultiviše se u primarnim kulturama ćelija od humanih fibroblasta i u njima izaziva fokalne promene sa prisustvom džinovskih ćelija. U ovim ćelijama se mogu videti intranuklearne inkluzije tipa Herpesviridae.

[opsirnije]Citocidne infekcije[/opsirnije]

Citomegalovirus simptomi

Citomegalovirus je patogen samo za čoveka. Posle primarne infekcije koja vrlo često asimptomatska, virus ima moć da uspostavi perzistentnu i latentnu infekciju i na taj način ostane pritajen u organizmu, najčešće u pljuvačnim žlezdama. Virus u ovom obliku često doživotno ostaje u raznim organima čoveka. Dokazano je prisustvo virusa u raznim telesnim tečnostima (krvi, mleku, cervikalnom sekretu, spermi, pa su putevi prenosa ovog virusa veoma različiti.

Citomegalovirus u trudnoći

U trudnoći postoji opasnost od citomegalne inkluzione bolesti novorođenčeda samo u slučaju ako je kod majke tokom trudnoće prisutan citomegalovirus u krvi (ako majka ima viremiju). Tada virus prolazi kroz placentu i javlja se kongenitalne infekcija ploda. Virus dospeva u sve organe ploda, ali najveći virusni tropizam ima prema epitelnim ćelijama bubrega, jetre, pankreasa, pluća, pljuvačnih žlezda. Može da se manifestuje i kao generalizovana infekcija, tada se javljaju sledeće kliničke manifestacije:

Smrtnost je veoma visoka u ovom obliku bolesti.

Beba se može inficirati i perinatalno (u toku porođaja), ako majka izlučuje virus sa grlića materice tokom poslednjeg trimestra trudnoće.

Citomegalovirus kod dece i odraslih

Kod starije dece i odraslih infekcije su česte, ali najčešće prolaze bez simptoma, nezapaženo (tako prolazi najveći broj infekcija). Deca sa latentnom infekcijom luče citomegalovirus pljuvačkom ili urinom. U slučaju imunološki deficiranih osoba (HIV-SIDA, leukoza, tumor) bolest može biti generalizovana ili u obliku intersticijalne (virusne) pneumonije i hepatitisa.

U bolesnika obolelih od side, Citomegalovirus je prvi na listi uzročnika koji izazivaju tešku kliničku sliku, pa i smrt.

[opsirnije]HIV • AIDS • Sida[/opsirnije]

Kod osoba sa transplantiranim organom, Citomegalovirus često uzrokuje njegovo odbacivanje i teško stanje bolesnika, ako je transplantat uzet od citomegalovirus pozitivnog davaoca.

Posttransfuzioni mononukleozni sindrom

Poseban oblik bolesti je ,,posttransfuzioni mononukleozni isndrom„, opisan je kao febrilno stanje, praćeno groznicom, sa povećanim brojem atipičnih mononuklearnih ćelija i znacima mononukleoznog sindroma. U takvih bolesnika česta je leukopenija, pneumonitis, hepatitis, retinitis, pa i encefalitis. Ovaj sindrom se obično javlja posle ponovljenih transfuzija krvi.

[opsirnije]Mononukleoza[/opsirnije]

Imunitet nakon infekcije Citomegalovirusa

U toku infekcije javljaju se specifična antitela, međutim ona postoje i kod većeg broja klinički zdravih osoba. Ova specifična antitela se dokazuju: reakcijom vezivanja komplementa, neutralizacionim testom, imunodifuzijom u gelu, indirektnom tehnikom fluorescentne mikroskopije i elisa testom.

[opsirnije]Imunitet[/opsirnije]

Dijagnoza Citomegalovirus

Za brzo dokazivanje virusa u bolesničkom materijalu (najčešće uzorkovan urin, pljuvačka, …) koristi se tehnika hibridizacije DNA, zatim i elisa i elektronska mikroskopija.

Profilaksa i lečenje Citomegalovirusa

Značajna mera prevencije kongenitalne i perinatalne infekcije Citomegalovirusom ogleda se u redovnoj kontroli adolescentkinja, žena generativnog doba i trudnica. Terapija se primenjuje samo kod imunodeficijentnih osoba. Kod retinitisa izazvanog Citomegalovirusom (u toku SIDE) primenjuje se ganciklovir i foskarnet. U terapiji infekcija izazvanih ovim virusom može se koristiti i aciklovir, ali je ganciklovir pokazao najbolje efekte.

Pitate se kako se prenosi Citomegalovirus?

Dokazano je da 50-85% odraslih poseduje antitela protiv ovog virusa. Većina se zarazi nepoznatim putem i ima subkliničku infekciju.

4 одговора на „Humani Citomegalovirus • CMV • Cytomegalovirus“

 1. Pozz imam jedno pitanje. A odgivor bi mi mnogo znacio. Hvala unapred.
  naime u 31. Nedelji sam trudnoce, radila sam tourch
  nalazi su sledeci
  toxoplasma IgG negativna
  toxoplasma IgM negativna

  rubella IgG pozitivna u konc. 62Ul/ml
  rubella IgM negativna

  CMV pozituvan u konc.21UA/ml
  CMV pozitivna T.V.-1.29

  Herpes simplex virus gr.vrednost u konc.23UA/ml
  hepatitis simplex virus negativan

  na tourch nalaz sam upucena iz razloga jer sam imala povecanu pkodovu vodu. Tacnije na granici normalne vrednosti. Na 4D ultrazvuku svi parametri bebe su odlicni i nema posledica na plod. Zanima me vase misljenje jer me brine CMV nalaz. Hvala puno

  1. Postovana, Po mom misljenju nalaz Vam je uredan. Iako su pozitivna antitela na CMV virus, u slucaju igG antitela, to je znak da ste ranije imali kontakt sa virusom, sto je i slucaj sa velikim delom nase populacije.CMV virus ima teratogeni efekat, dakle dovodi do anomalija ploda pa cak i do pobacaja ali ukoliko do infekcije dodje u prvom trimestru trudnoce, stoga se TORCH test savetuje trudnicama na samom pocetku trudnoce ili cak i pre same trudnoce, dakle kada planirate trudnocu. U Vasem slucaju, s obzirom da ste u 8. mesecu trudnoce, a i kako kazete, na ultrazvuku je sve u redu, smatram da nema razloga za brigu. Naravno konsultujte se i sa Vasim ginekologom kako bi otklonili sve sumnje. Pozdrav

  2. Hvala na korisnom clanku..
   Imam pitanje .. trudnica sam, 19.nedelja. negde u prvom trimesetru, oko 12.nedelje sam radila TORCH test koji je pokazao da imam IgG antitela na CMV , dok IgM nisu nadjena. Takodje su nadjema igG antitela na rubeolu i herpes,dok je toxoplazma negativna i na IgG i na IgM. Moje pitanje je da li je u toku trudnoce pozeljno jos koji put uraditi ovaj test jer koliko sam razumela iako sam prelezala taj cMV ja i dalje mogu ponovo da ga dobijem, sto vazi i za toxoplazmu koju nikad nisam ni imala.. .a neka posebna zastita od ovih virusa i ne postoji.
   Hvala unapred
   Pozdrav

  3. Cytomegalovirus igg antitela pozitivan negativan +6.00 pozitivan – 6.00 Pozdrzmav i hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *