Cistoskopija

Cistoskopija je endoskopska dijagnostička procedura koja omogućava urologu da pregleda sluzokožu mokraćne bešike i uretre. Procedura se izvodi sa cistoskopom, aparatom u obliku cevi koji na jednom kraju ima kameru sa složenim sistemom sočiva i izvor svetlosti. Specijalizovani apart se aplikuje u spoljašnji otvor uretre kada pregled počinje i polako se uvlači do mokraćne bešike gde se pregled završava. Tokom pregleda video materijal kamere se uživo prikazuje na monitoru, što danas znatno olakšava posao lekara. Ukoliko je potrebno, specijalizovanim dodacima za cistoskop urolog može da ukloni prisutno kamenje (Kamen U Bubregu: Renalna Kolika?) ili da uzme isečak tkiva za dalji patohistološki pregled.

Sama procedura nije bolna, ali može biti neprijatna ukoliko se pacijent ne opusti. Cistoskopija se izvodi u zatvorenoj prostoriji bolnice, tokom pregleda se koristi lokalni anestetik kako se ne bi narušio kvalitet života pacijenta tokom procedure. Zavisno od indikacije za cistoskopiju pacijent se može uvesti u opštu anesteziju.

Indikacije za cistoskopiju
Potencijalne komplikacije
Infekcija
Krv u urinu
Bol
Ozbiljne komplikacije
Priprema
Kako se izvodi cistoskopija?
Rezultati

Indikacije za cistoskopiju

Cistoskopija pomaže urologu da postavi dijagnozu,leči i prati lečenje bolesti koja se odnosi na bešiku, prostatu i uretru. Cistoskopija se primenjuje u sledećim slučajevima:

U slučajevima kada je potrebno ispitati mokraćne puteve koji povezuju mokraćnu bešiku sa bubrezima (uretere) urolog može upotrebiti cistoskop da dođe do mokraćne bešike a nakon toga sprovesti drugu sličnu proceduru pod nazivom ureteroskopija.

Potencijalne komplikacije

Nakon cistoskopske intervencije se mogu javiti određene komplikacije koje ću navesti u daljem tekstu.

Infekcija

Retko se događa, ali tokom aplikacije cistoskopa u uretru se mogu uvesti bakterije koje potencijalno mogu prouzrokovati urinarne infekcije. Urolog obično prepisuje antibiotik sa kojim će sprečiti opisani slučaj. Ukoliko želite da budete potpuno sigurni, savetujem da pročitate tekst na drugoj strani koji se odnosi na prevenciju urinarnih infekcija ».

Krv u urinu

Nakon cistoskopije neko vreme može biti prisutna krv u urinu. Ozbiljno krvarenje nakon procedure se vrlo retko događa.

Opsirnije: Krv u urinu (mokraći) • Hematurija

Bol

Možda ćete doživeti bol u stomaku i peckanje tokom mikcije. Srećom, ovi simptomi su blagi i intezitet se smanjuje postepeno nakon intervencije.

Ozbiljne komplikacije

Ukoliko se jave sledeće veoma ozbiljne komplikacije nakon cistoskopije, neophodno je da o tome obavestite hitnu medicinsku službu, ozbiljne komplikacije koje se potencijalno mogu javiti nakon cistoskopije su:

Priprema

Ukoliko pacijent ima urinarnu infekciju ili oslabljen imunitet urolog će mu verovatno prepisati antibiotsku terapiju, sa detaljnim upustvom o dužini trajanja iste. Takođe, potrebno će biti da pacijent uzorkuje urin u kome će biti određeni specifični laboratorijski parametri. Ukoliko se cistoskopija sprovodi pod opštom anestezijom, isplanirajte prevoz do kuće i svoje vreme za odmor kod kuće nakon procedure, jer nećete biti u stanju da obavljate svakodnevne aktivnosti neko vreme.

Ukoliko pijete već neke lekove (npr. aspirin) posavetujte se sa urologom o načinu uzimanja istih, jer neki medikamenti mogu da potenciraju krvarenje u urogenitalnom traktu.

Kako se izvodi cistoskopija?

Cistoskopija se izvodi u bolničkim uslovima i obično traje od 15 do 30 minuta, zavisno od toga da li se pacijent uvodi u opštu anesteziju.

Neposredno pre izvođenja ove procedure pacijent treba da isprazni bešiku. Tokom procedure pacijent leži sa podignutim nogama i blago savijenim u kolenima. Na početku se intravenskim putem primenjuje anestetik, a njegovo delovanje počinje nakon nekoliko minuta kada pacijent gubi svest, a urolog počinje sa izvođenjem cistoskopije. Međutim, nekada je moguće uraditi cistoskopiju sa lokalnom anestezijom, koja se unosi u uretru u obliku gela ili spreja. Lokalni anestetik takođe sprečava doživljaj intezivnog bola kod pacijenta tokom izvođenja procedure.

Na početku cistoskopije urolog koristi veoma tanak cistoskop, sa kojim preko uretre puni mokraćnu bešiku sterilnom vodom i pregleda sluzokožu mokraćnih kanala i bešike. Ukoliko postoji suženje ili je potrebno da uzorkuje deo abnormalnog tkiva za patohistološki nalaz on može koristiti sve deblji i deblji cistoskop kako bi mogao provući kroz njega sve potrebne hirurške instrumente. Sterilna tečnost sa kojom se puni bešika može uzrokovati neprijatan osećaj i potrebu za mikcijom.

Sa lokalnom anestezijom čitava procedura će se završiti mnogo brže nego sa opštom anestezijom. Nakon cistoskopije sa opštom anestezijom pacijentu je potrebno oko sat vremena da se probudi i povrati svest. Opširnije o opštoj i lokalnoj anesteziji možete pročitati ovde.

Rezultati

Urolog može da prezentuje rezultate odmah nakon cistoskopije. Ukoliko je urolog tokom procedure uzeo uzorak tkiva za patohistološki nalaz, biće potrebno neko vreme da rezultati budu gotovi, o čemu ćete biti naknadno obavešteni.

Primer urednog rezultata:

 • Uretra, mokraćna bešika i ureteri su normalne strukture.
 • Nisu uočeni polipi i druga abnormalna tkiva, otok, krvarenje, suženja mokraćnih puteva i ostale patološke promene.

Primer neurednog rezultata:

6 одговора на „Cistoskopija“

 1. Imam probleme sa mokrenjem, mlaz ureje je tanak produzeno mokrenje urin ima pojacan miris, krvarenja nema ili se pojavi promjena boje uree sa simptomima krvi na kratko a par dana bude sve uredu normalno mokrenje bolova pri mokrenju nema.

 2. Poštovani, duže vrijeme krvarim ili je tamni iscjedak pa opet svjetla krv iz rodnice . Napominjem da nemam maternicu , i da je ginekološki pregled uredan .

  1. Ne može ginekološki pregled biti uredan ako duže vreme imate krvarenje iz vagine. Potražite pomoć kod ginekologa.

   Ukoliko imate krvi u urinu možete se obratiti urologu.

   Pozdrav i srećno.

Затворено за коментаре.