Ciste na jajnicima: uzroci, simptomi i lečenje

Cista na jajniku predstavlja tečnošću ispunjenu kolekciju, poput kese, u samom tkivu jajnika. Vrlo su česte i najčešće se formiraju tokom ovulacije.

Ovulacija se dogaća tokom svakog ciklusa, jednom mesečno, i označava otpuštanje jajne ćelije iz jajnika.

U većini slučajeva, ciste su bezopasne i žene koje imaju cistu na jajniku nemaju nikakve simptome.

Šta je cista na jajniku?

Dakle, cista uopšteno predstavlja kolekciju tečnosti (različitog sastava) u formi okrugle ili ovalne kese, koja se može javiti na brojnim mestima u organizmu. Ciste na jajniku se nalaze unutar samog tkiva jajnika.

Tipovi cisti:

1 Folikularna cista

Predstavlja normalnu pojavu koja se događa tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca jajnik otpusti jednu jajnu ćeliju. Jajna ćelija raste unutar folikula (kesasta formacija) u jajniku. Kada folikul sazri, on puca i oslobađa jajnu ćeliju u jajovod.

Folikularne ciste nastaju kada se folikul ne otvori i ne oslobodi jajnu ćeliju. Kao posledica ovoga, folikul nastavlja da raste i formira cistu.

Folikularna cista je uglavnom asimptomatska i nestaje u periodu od 1 do 3 meseca.

2 Cista žutog tela

Kada folikul koji je sadržao jajnu ćeliju pukne i oslobodi je, ostatak folikula se skuplja (degeneriše) i formira žuto telo. Funkcija žutog tela je lučenje hormona za pripremu sledeće jajne ćelije za naredni menstrualni ciklus.

Cista žutog tela se formira ukoliko ne dođe do skupljanja (degeneracije) folikularne kese nakon pucanja. Umesto toga, dolazi do ponovnog zatvaranja kese, nakon što se jajna ćelija otpusti u jajovod i zatim dolazi do nakupljanja tečnosti u njoj. Većina cisti žutog tela nestaje nakon nekoliko nedelja, međutim njihova veličina može dostići i 10 centimetara. Takođe, imaju tendenciju krvarenja i mogu dovesti do uvijanja jajnika, stoga često mogu biti i vrlo bolne.

3 Endometriomi – nastaju kod endometrioze

4 Dermoidi – uglavnom asimptomatski

5 Cistadenomi – mogu dostići velike razmere

Kod nekih žena, jajnici stvaraju veliki broj sitnih cista, ovo se naziva sindrom policističnih jajnika, koji može uzrokovati različite probleme sa jajnicima i ostajanjem u drugom stanju.

Maligne ili kancerogene ciste su veoma retke i češće se javljaju kod starijih žena.

Većinski, ciste na jajniku su benigne (dobroćudne) prirode.

Kod koga se javlja cista na jajniku?

Cista na jajniku se javlja kod žena sa redovnim menstruacijama. Šta više, kod većine žena se mesečno javi jedna folikularna i jedna cista žutog tela. Uglavnom prolaze nezapaženo ukoliko ne stvaraju dodatne probleme ili ukoliko ne dođe do formiranja multuplih (višebrojnih) cisti.

8% žena u predmenopauzi razvije velike ciste koje zahtevaju terapiju. Cista na jajniku se ređe javlja nakon menopauze. Žene u postmenopauzi sa cistom na jajniku imaju veći rizik od nastanka karcinoma na jajniku.

Potrebno je javiti se doktoru ukoliko imate simptome nadutosti, čestu potrebu za uriniranjem, bol ili pritisak u karlici i abnormalno vaginalno krvarenje. Ovi mogu biti simptomi ciste na jajniku i drugih ozbiljnih problema.

Uzroci

 • Hormonski problemi – funkcionalne ciste se često povlače same bez terapije i mogu biti uzrokovane hormonalnim problemima ili lekovima za ovulaciju.
 • Endometrioza – javljaju se ciste endometriomi; ove ciste mogu biti vrlo bolne tokom seksualnog odnosa ili menstrualnog ciklusa.
 • Trudnoća – cista na jajniku se javlja u ranoj trudnoći kako bi pomogla dok se ne formira placenta; cista ponekad može zaostati do kasno u trudnoći i zahteva eliminaciju.
 • Ozbiljne infekcije karlice – infekcija može da se proširi na jajovode i jajnike i uzrokuje formiranje cisti.

Simptomi

U najvećem broju slučajeva ciste na jajniku su male i ne uzrokuju simptome.

Ukoliko se jave, prisutni su sledeći simptomi:

Ukoliko dođe do rupture (pucanja) ciste javlja se iznenadan jak bol.

Ukoliko cista uzrokuje uvrtanje jajnika pored intenzivnog bola može je javiti i mučnina i povraćanje.

Manje učestali simptomi:

Dijagnoza

Ukoliko su gore navedeni simptomi prisutni, obratite se doktoru za dalju dijagnozu.

Testovi obuhvataju:

 • Ultrazvuk – omogućava određivanje veličine, oblika, lokalizacije i konzistencije;
 • Test za trudnoću – kako bi se isključilo drugo stanje;
 • Analize hormona – zaodređivanje eventualnih hormonalnih problema;
 • Analize krvi – ukoliko ste u postmenopauzi potrebno je odrediti kancer antigen CA-125; povišene vrednosti se javljaju kod karcinoma jajnika; kod žena u premenopauzi postoji veliki broj uzroka za povišenje vrednosti ovog antigena.

Ukoliko iskusite sledeće simptome neophodno je u što kraćem vremenskom roku obratiti se doktoru ili u urgentni centar. Simptomi:

Lečenje

Kada je potrebna operacija?

Operaciji se pristupa kod žena u postmenopauzi ili kada cista:

 • Zaostane nakon nekoliko menstrualnih ciklusa
 • Postane velika
 • Izgleda neobično na ultrazvuku
 • Uzrokuje bol

Operacija se može izvesti:

 • Laparoskopski – sa malim rezom, koristi se za manje benigne ciste
 • Laparotomija – koristi se kod velikih cisti i sumnje na kancerogenu cistu; podrazumeva veliki rez i ulazak kroz abdomen.

Ukoliko nije potrebna operacija, mogućnosti su:

Da li cista na jajniku može da dovede do karcinoma?

Odgovor je da. Ali većina cisti na jajniku je benigne prirode.

Rizik za razvoj karcinoma se povećava starenjem. Žene u postmenopauzi sa cistom na jajniku imaju veći rizik za nastanak karcinoma.

Da li cista na jajniku otežava ostanak u drugom stanju?

U većini slučajeva ne. Ciste na jajniku ne otežavaju sam proces ostanka u drugom stanju. Međutim, određena stanja koja su uzrok cistama mogu izazvati poteškoće i utiču na fertilitet. To su:

Prevencija

Ne postoji način prevencije funkcionalnih cisti na jajniku tokom ovulacije. Ukoliko se ciste često stvaraju, doktor Vam može prepisati kontraceptivne pilule, što smanjuje šanse za razvoj cisti.