Chlamydia pneumoniae

Chlamydia pneumoniae, prvi put je izolovana sa konjuktive deteta na Tajvanu. U početku se smatralo da ova izolovana bakterija pripada vrsti Chlamidia psitaci. Kasnije je dokazano da je ova vrsta identična vrsti izolovanoj iz grkljana studenta iz Sietla (SAD). Molekularnim ispitivanjem je dokazano da se pomenuta vrsta razlikuje i od Chlamydia trachomatis i od Chlamydia psittaci, i novonastala vrsta je nazvana Chlamydia pneumoniae.

Infekcija C. pneumoniae se prenosi kontaktom među ljudima i do danas nije pronađen rezervoar među životinjama. Poznato je da C. pneumoniae prouzrokuje bronhitis, atipičnu pneumoniju, sinizitis i faringitis. Naučnici smatraju da infekcije ovom bakterijom nisu praćene simptomima ili mogu biti prisutni veoma blagi simptomi. Period inkubacije traje 1-2 nedelje. Prvi znaci se javljaju od strane gornjih delova respiratornog puta. Najčešće je to faringitis, koji kasnije prelazi u blagu bronhopneumoniju, ili se direktno javlja bronhopneumonija bez prvog spomenutog znaka.

Infekcija H. pneumoniae je česta. Naučnici su dokazali da i do 50% ispitanika poseduje antitela specifična za ovu bakteriju. Ali ipak su reinfekcije česte.

U poslednje vreme, učestala je teorija po kojoj C. pneumoniae značajan kofaktor u nastanku ateroskleroze. Ne isključuje se uloga ove bakterije u nastanku astme.

Bakterija se može dijagnostikovati:

  • Primarno serološkim tehnikama.
  • Tehnikama za detekciju prisustva antigena.
  • Kultivacijom bakterije.

Kao adekvatna terapija koriste se tetraciklini i eritromicin. Neophdno je trajanje terapije od 10 do 14 dana. Nažalost neuspesi u terapiji su relativno česti.

Hlamidija – Chlamydia trachomatis
Psitakoza – Chlamydia psittaci
Hlamidijalna infekcija novorođenčadi

Један одговор на „Chlamydia pneumoniae“

  1. Zdravo. Imao sam hlamidiju pneumoniju prije 9 mjeseci. I sada se opet pojavila. Kao terapiju koristim antibiotik claritromycin.. kako se nabolje zastititi. Utice li ishrana na hlamidiju.?

Затворено за коментаре.