Česti Simptomi Trudnoće

Trudnoća zaista jeste jedan poseban period za svaku ženu. U Vama se, drage dame, stvara novi život i ne postoji ništa vrednije od toga.

Ono što se stavlja u drugi plan ovog čarobnog razdoblja Vašeg života, jesu sve promene kroz koje Vaše telo prolazi. Ne kaže se džabe – „drugo stanje“.

Ove promene mogu prijatne i lako podnošljive, iako iskreno govoreći većinski se radi o onim manje prijatnim.

Naravno većina simptoma koji se javljaju u trudnoći su kompletno normalni i očekivani. Vaše telo zna najbolje, slušajte ga.

Sledeća lista se sastoji od apsolutno normalnih, pak, ne toliko prijatnih simptoma koji Vas vrlo verovatno čekaju u narednih 9 meseci.

Umor

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Umor je često i prvi simptom koji se javlja u trudnoći. Dobre vesti su da ukoliko prebrodite prvi trimestar, posle može da Vam bude samo lakše, jer intenzitet umora opada kroz trudnoću.

Tokom ovog perioda je izuzetno važno da se odmarate, koliko god je to moguće i koliko god Vama to prija. Što ste Vi zdraviji i bolje se osećate, trudnoća lakše pada i Vama i bebi.

Preporučuje se i laka fizička aktivnost predveče. Ispočetka Vam neće prijati ali vremenom će biti od velike pomoći pri opuštanju. Mirišljave kupke sa opuštajućim solima u velikoj meri otklanjaju umor.

Bol u leđima

Verovatno se sada više ne pitate zašto trudnice hodaju držeći ruke na leđima – da, tako je, bolovi u leđima su gotovo obavezni.

Postoje dva glavna uzroka bola u leđima. Prvi je opuštanje ligamenata kao deo procesa pripreme tela za porođaj.

Drugi razlog je distribucija težine koja se povećala i utiče na stav i držanje tela.

Bolovi se pogoršavaju uvek pri kraju dana. Bol je gotovo neizbežan, ali za olakšavanje bola se preporučuje odmaranje, pravilno sedenje sa odgovarajućom potporom za kičmu, izbegavanje stojanja duži vremenski period i izbagavanje podizanja tereta.

Pulsirajući bol n. ischiadicusa

Bol porekla n. Ischiadicusa se manifestuje u predelu zadnjice i spušta se niz nogu, probadajućeg karaktera. Nerv se pruža iz donjeg dela kičme, zatim iza materice i spušta se u nogu. Predstavlja najduži i najširi nerv u ljudskom telu.

Bol se često pogoršava napredovanjem trudnoće usled kontinuiranog rasta materice i pojačanog pritiska na nerv. Primetićete da ležanjem na suprotnoj strani od bola ublažava isti jer se uklanja pritisak.

Grčevi u nogama

I dalje nije u potpunosti jasno zašto trudnice razvijaju grčeve u stopalima i nogama ali postoji par mogućih objašnjenja:

  • Beba dodatno pritiska nerve i krvne sudove
  • Ishrana – deficit kalcijuma, kalijuma i fosfora u ishrani može dovesti do pojave grčeva. Preporučuje se ishrana bogata povrćem, voćem i mlečnim proizvodima.

Međutim najefikasniji način za eliminaciju ovih grčeva jeste istezanje. Pokušajte prste na stopalima što više da približite potkolenici. Ili učestalo da menjate položaje između sedećeg i stojanja. Masaže bolnih područja su uvek topla preporuka.

Promene na koži

Trudnoća menja ponašanje Vaše kože. Kod nekih žena se koža kompletno očisti, dok se kod drugih javljaju akne.

Najverovatniji razlog ovome je povišena koncentracija hormona u krvotoku na koje se koža teže adaptira. Glavni okidač je hormon progesteron, čije koncentracije rapidno rastu tokom prvog trimestra. On je uzrok brojnim bubiljicama, mitiserima i aknama na licu, vratu, grudima, leđima i ramenima.

Dobre vesti su da vrlo verovatno navikavanjem organizma na nove uslove, dolazi i do navikavanja kože samim tim i povlačenja svih promena najčešće. U međuvremenu se preporučuje upotreba blagih tonika za čišćenje lica, hidratantnih krema na bazi vode i bogat unos čiste vode.

Ovo nije period za upotrebu agresivnih kozmetičkih proizvoda, pogotovo onih sa salicilnom kiselinom i izotretioninom. Salicilna kiselina može biti opasna u trudnoći, dok izotretionin može dovesti do pabačaja ili malformacija fetusa.

Opstipacija – zatvor

Česta komplikacija koja se javlja u trudnoći. Uzrokovana je povećanim volumenom krvi i povećanom koncentracijom progesterona. Pored drugih dejstava na organizam, progesteron dovodi do opuštanja glatke muskulature creva usled čega posledično dolazi do usporenja peristaltike i sporijeg varenja hrane. Povećani volumen krvi znači potrebu za većim količinama vode, u suprotnom dolazi do dehidratacije koja takođe izaziva opstipaciju tj. zatvor.

Obratite pažnju da pijete dovoljno vode, budete fizički aktivni i konzumirate hranu bogatu vlaknima.

Laksativi se ne trebaju upotrebljavati, međutim ukoliko se stanje pogorša posavetujte se sa Vašim doktorom o mogućoj terapiji. Važno je zapamtiti da se prilikom odlaska u toalet ne naprežete previše, da ne bi došlo do pojave hemoroida.

Pojačano uriniranje

Učestali odlazak do toaleta u cilju pražnjenja bešike je jedan od glavnih simptoma prvog i trećeg trimestra. U prvom trimestru uzrok je promena koncentracije hormona, dok u trećem je to povećani pritisak koji beba vrši na bešiku.

Česti Simptomi Trudnoće; FOTO: https://www.nordicnaturals.com/healthy-science/dha-and-pregnancy/

Česti Simptomi Trudnoće; FOTO: https://www.nordicnaturals.com/healthy-science/dha-and-pregnancy/

Glavobolje

Veliki broj trudnica se žali na učestale glavobolje tokom trudnoće. Postoje različite vrste glavobolja, od tenzionih, klaster i do naravno migrena.

Tenzione glavobolje su uzrokovane stresom, nesvesticom, bukom i toplotom. Klaster glavobolje se javljaju u naletima, traju po sat vremena i javljaju se svaki dan tokom više nedelja ili meseci, najčešće su nepoznatog uzroka.

Masaža vrata ili odmor uglavnom pomažu kod obe vrste glavobolje. Ukoliko postoji potreba za analgeticima, paracetamol je lek izbora.

Migrena

Statistike pokazuju da 20% trudnica u nekom periodu trudnoće iskusi migrenoznu glavobolju. Migrene mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Pretpostavlja se da se migrene javljaju kod ovako velikog broja trudnica usled hormonalnih promena. Migrene su takođe nasledni poremećaj.

Najbolji lek za ovaj tip glavobolja je đumbir. Đumbir blokira stvaranje prostanglandina koji su uzrok nastanku bola. U 250 ml vode, sipati 1/3 kašičice đumbira u prahu, promešati i popiti. Ovaj mix piti 3-4 puta dnevno.

Gorušica i refluks kiseline

Odmicanjem trudnoće se povećava i rizik od javljanja gorušice ili refluksa želudačne kiseline. Statistike pokazuju da 25% trudnica ima ove simptome u prvom trimestru sa rastućim procentom u odmakloj trudnoći.

Jalvja se osećaj pečenja u grudima i kiseo osećaj u ustima. Savijanje napred i obilni obroci su često uzrok.

Rastom bebe, Vaš digestivni sistem postaje više kompresovan, pa se ovi simptomi javljaju češće i intenziviniji su.

Simptomi se mogu ublažiti postavljanjem više jastuka prilikom ležanja u krevetu, kako bi se izdigla gornja polovina tela. Izbegavanjem kisele, začinjene, ljute hrane, kao i kasne obroke. Pušenje i alkohol pogoršavaju ove simptome i svakako ih treba izbegavati, čak i ukinuti tokom trudnoće.

Otok

Oticanje članaka, stopala i prstiju je česta pojava u trudnoći usled povećanog volumena tečnosti u organizmu. Pogoršavaju se prilikom višesatnog stojanja i tokom leta.

Najbolji način za ublažavanje ovih tegoba je podizanje nogu na par jastuka što češće moguće.

Važno je znati da otoci mogu biti i simptom hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) ili preeklmpsije, stoga je važno napomenuti doktoru ukoliko su ovi simptomi prisutni kako bi se situacija pratila.

Vaš ginekolog, doktor koji vodi trudnoću je tu za Vas. Važno je da znate da svaki simptom trebate preneti i da se za sva pitanja koja Vas interesuju ne ustručavate da porazgovarate sa doktorom.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje