Carski Rez: Zašto Se Radi?

Carski rez predstavlja hiruršku proceduru završavanja trudnoće i rođenja deteta, putem reza na prednjem zidu stomaka i materici.

Postoje različite indikacije za završavanje trudnoće putem carskog reza i često se on planira, što majkama omogućava da se pripreme za isti. Sa druge strane, može biti neplanski usled komplikacija tokom porođaja.

Zašto se radi carski rez?

U nekim situacijama carski rez može biti sigurniji za Vas i bebu nego vaginalni porođaj. Carski rez Vam može preporučiti Vaš doktor u sledećim situacijama:

 • Ukoliko porođaj ne napreduje – ukoliko nije došlo do otvaranja grlića materice uprkos jakim kontrakcijama tokom više sati.
 • Ukoliko je beba u distresu – kada dođe do promena u srčanim otkucajima i za bebu više nije dobro da ostane u materici.
 • Ukoliko je beba (ili bebe) u nepovoljnom položaju (karlična prezentacija ili neki drugi vidovi)
 • Ukoliko je u pitanju multipla trudnoća – kod blizanaca, trojki i višeplodnih trudnoća se često preporučuje i uglavnom je neophodno završiti trudnoću putem carskog reza.
 • Ukoliko postoje abnormalnosti na nivou placente (tzv. placenta previa).
 • Ukoliko dođe do prolapsa pupčane vrpce – kada ona izađe pre glave bebe.
 • Ukoliko postoji oboljenje majke – srčana oboljenja, infekcije poput genitalnog herpesa, itd…
 • Ukoliko postoji mehanička opstrukcija – opstrukcija može biti na nivou porođajnog kanala ili usled abnormalnosti ploda.
 • Raniji carski rez – u najvećem broju slučajeva, ukoliko je prva trudnoća završena carskim rezom i naredna će biti na isti način.

Žene često same traže da se porođaj izvede putem carskog reza, bilo da je u pitanju strah, izbegavanje potencijalnih komplikacija vaginalnog porođaja ili udobnost koju pruža planiranje same procedure. Međutim, carski rez se ne preporučuje ukoliko žena planira da ima više dece. Multipli carski rezovi stavljaju žene u povišeni rizik od abnormalnosti placente, zatim teških krvarenja koja se mogu završiti histerektomijom – odstranjenje materice.

Rizici carskog reza

Kao i svaki drugi operativni zahvat, carski rez sa sobom nosi rizike.

Rizici za bebu:

 • Problemi sa disanjem – bebe rođene putem carskog reza često razviju tranzitornu tahipneu (abnormalno brz srčani ritam tokom nekoliko dana nakon rođenja).
 • Hirurške povrede – iako retke komplikacije, mogu se desiti povrede bebine kože tokom procedure.
Carski Rez: Zašto Se Radi?; Foto: Depositphotos/spukkato
Carski Rez: Zašto Se Radi?; Foto: Depositphotos/spukkato

Rizici za majku:

 • Infekcija – endometritis (infekcija unutrašnjeg sloja materice)
 • Postpartalno krvarenje – teško krvarenje može biti posledica koja se javlja tokom ili nakon carskog reza.
 • Reakcija na anesteziju – komplikacija koja je uvek moguća
 • Krvni ugrušci – nakon carskog reza može doći do stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima (duboka venska tromboza) koji ukoliko se odvoje od zida mogu dovesti do embolije pluća po život opasnog stanja.
 • Infekcija rane tj. infekcija na mestu reza
 • Hirurške povrede – retko se dešavaju, ali moguće je tokom carskog reza da dođe do povrede mokraćne bešike ili creva.
 • Povišen rizik u narednim trudnoćama – carski rez sa sobom nosi potencijalno ozbiljne komplikacije, koje mogu ugroziti i naredne trudnoće ili generalno zdravlje žene.

Priprema

Ukoliko je Vaš carski rez planiran unapred, kao deo pripreme za isti bićete upućeni na pregled i konsultacije kod anesteziologa, kako bi se sprečile potencijalne komplikacije anestezije ukoliko postoji neko oboljenje ili indikacija.

Analize krvi – obuhvataju određivanje krvne grupe, Rh faktora, nivo hemoglobina. Ove informacije su potrebne kako bi se odogvarajuća krv dala tokom transfuzije ukoliko za to bude potrebe.

Čak i ukoliko planirate vaginalni porođaj, komplikacije su moguće, stoga se informišite i razgovarajte sa Vašim doktorom oko svega što Vas zanima.

Nakon carskog reza potrebno je vreme za oporavak.

Pre carskog reza, Vaš doktor može tražiti da odradite sledeće korake:

 • Pranje intimne regije sa antiseptičnim sapunom i vodom noć pre i jutro procedure. Brijanje intimne regije 24h pre procedure je zabranjeno (povećava rizik za infekciju).
 • U bolnici će Vam biti plasiran urinarni kateter i periferni venski put (plasirana braunila). Zatim će Vam očistiti stomak.
 • Procedura se uglavnom radi u regionalnoj anesteziji koja omogućava da pacijentkinja bude budna tokom procedure (naravno obezboljenja kompletno). Spinalna ili epiduralna anestezija su najčešće.

Procedura

Abdominalni rez – rez se pravi na abdomenu uglavnom na bikini liniji i rezom se zahvataju svi slojevi prednjeg trbušnog zida.

Rez na uterusu – rez na materici se uglavnom radi horizontalno u donjem delu materice ali zavisi od položaja bebe i placente.

Porođaj – beba se kroz oba reza porađa i iznosi u spoljašnju sredinu, prekida se pupčana vrpca, beba se očisti, placenta se izvadi, a rezovi se zatvaraju šavovima.

Oporavak

Nakon carskog reza, majka i beba ostaju u bolnici nekoliko dana.

Kako efekti anestezije počinju da slabe, porodilje se podstiču na unos dosta tečnosti i šetanje u cilju sprečavanja opstipacije (zatvora) i duboke venske tromboze. Rane od reza se pomno prate u slučaju bilo kakvih znakova infekcije, urinarni kateter se vadi čim je to moguće.

Porodilje se podstiču da počnu sa dojenjem čim budu u mogućnosti. Uvek sa objašnjenjem na koji način da postave bebu i svoje telo.

Tokom oporavka od procedure pojave poput nesvestice i nelagodnosti se očekuju.

Nakon odlaska kući, majkama se savetuje:

 • Odmor – kada god ste u mogućnosti odmarajte. Ne podižite ništa teže od Vaše bebe tokom prvih par nedelja.
 • Analgetici – posavetujte se sa doktorom u vezi lekova koje možete piti kako biste ublažili bolove (poput ibuprofena).
 • Izbegavajte seksualne odnose – 6 nedelja nakon procedure izbegavajte odnose kako bi sprečili pojavu infekcije.

Takođe, možda bi trebalo da izbegavate i vožnju automobila sve dok ne budete u mogućnosti da kontrolišete isti bez upotrebe analgetika, procenjuje se oko nedelju-dve dana da je dovoljno.

Obratite pažnju na izgled rane samog reza za znake infekcije. Javite se doktoru ukoliko primetite sledeće znake:

Ukoliko nakon porođaja primetite drastične promene raspoloženja, gubitak apetita, izraženu nesvesticu i generalno nedostatak sreće u životu, možda bi trebalo da posumnjate na postporođajnu depresiju. Ukoliko primetite poteškoće u svakodnevnim aktivnostima Vašim ličnim i onim koje se tiču brige o bebi, obratite se Vašem doktoru kako bi se ova situacija regulisala na pravi način.