Bolovi u želucu

Želudačni bol je termin koji se koristi u opisivanju neprijatnog osećaja u području ispod rebara u gornjem delu abdomena. Često se javlja sa pratećim simptomima poput nadutosti, gorušice, gasova.

Želudačni bol ne predstavlja uvek razlog za brigu. Mnogo faktora utiče na njegovu pojavu, naročito je karakteristično njegovo javljanje posle jela.

Veoma je važno razlikovati bezopasni bol koji se javlja posle jela kao rezultat prejedanja ili intolerancije na laktozu od ozbiljnog gastričnog bola koji se javlja kao simptom ozbiljnih oboljenja poput GERB-a, inflamacije ili infekcije.

Uzroci

Refluks kiseline
Gorušica i dispepsija
Laktozna intolerancija
Alkohol
Prejedanje
Hijatalna hernija
Ezofagitis
Gastritis
Peptički ulkus
Baretov jednjak
Holecistitis
Želudačni bol u trudnoći

Lečenje
Kada se obratiti doktoru?

Uzroci

Najčšeći uzroci bola u želucu biće navedeni u nastavku teksta.

Refluks kiseline

Stanje u kome dolazi do vraćanja (refluksa) želudačne kiseline (i hrane) iz želuca u jednjak. Praćeno je bolom u grudima i neprijatnim osećajem (ili bolom) u grlu. Ukoliko traje duži vremenski period može uzrokovati pojavu bolesti gastroezofagealnog refluksa GERB-a.

Simptomi uključuju:

 • Gorušicu
 • Loše varenje
 • Ukus kiseline u ustima
 • Upalu grla
 • Osećaj prisustva „knedle“ u grlu
 • Kašalj

Gorušica i dispepsija

Gorušica nastaje kao rezultat želudačnog refluksa kiseline i praćena je osećajem pečenja u grudima. Dispepsija ili loše varenje je pojava specifičnih simptoma povezanih sa konzumiranjem određenih namirnica.

Najznačajniji simptom gorušice je upravo taj karakteristični osećaj kao da Vas nešto peče u grudima nakon obroka. Osećaj se uglavnom pogoršava u ležećem položaju ili prilikom saginjanja. Ovo se dešava usled dodatnog penjanja kiseline u jednjaku.

Simptomi dispepsije uključuju:

 • Nadutost
 • Podrigivanje
 • Osećaj sitosti i posle unešene male količine hrane
 • Mučninu
 • Pritisak u abdomenu usled gasova

Laktozna intolerancija

Intolerancija na laktozu je stanje koje se javlja kada digestivni sistem loše vari (ne vari) laktozu koja se nalazi u mlečnim proizvodima poput mleka ili sira. Simptomi se uglavnom javljaju nakon konzumiranja mlečnih proizvoda.

Intolerancija se javlja usled nedostatka enzima laktaze koji razlaže laktozu i omogućava njeno varenje.

Simptomi uključuju:

Alkohol

Konzumiranje alkohola u prihvatljivim granicama (otprilike jedno piće dnevno) ne uzrokuje pojavu bolova u želucu. Međutim konzumiranje velikih količina alkohola odjednom ili tokom dužeg vremenskog perioda uzrokuje zapaljenje sluznice želuca koje može dovesti do krvarenja.

Konzumiranje velikih količina alkohola može prouzrokovati sledeća stanja:

A sva ova stanja dovode do pojave bola u želucu.

Prejedanje

Ukoliko unesete preveliku količinu hrane dolazi do rastezanja želuca preko granica normale što vrši pritisak na okolne organe. Ovaj pritisak može da uzrokuje želudačni bol. Takođe može dovesti do otežanog disanja jer se plućima smanjuje prostor za širenje prilikom udisaja.

Prejedanje može uzrokovati refluks kiseline i sadržaja želuca u jednjak što dovodi do pojave gorušice. Sve ovo pogoršava bol u želucu.

Bol u želucu se javlja i u poremećajima ishrane u vidu opsesivnog prejednanja ili povraćanja nakon jela.

Hijatalna hernija

Hiatus hernia ili želudačna kila je stanje u kom dolazi do prolaska dela želuca (ili celog želuca) kroz ezofagealni otvor na dijafragmi. Hijatalna kila ne uzrokuje uvek bol ili neprijatan osećaj.

Simptomi uključuju:

 • Dispepsiju
 • Gorušicu
 • Iritaciju grla
 • Glasno podrigivanje

Ezofagitis

Ezofagitis je zapaljenje jednjaka. Uzroci obuhvataju refluks kiseline, alergije, infekcije ili hronične iritacije sluznice jednjaka usled primene lekova. Ukoliko se ne leči može doći do pojave ožiljka na sluznici jednjaka.

Simptomi obuhvataju:

 • Gorušicu
 • Ukus kiseline u ustima
 • Kašalj
 • Otežano ili bolno gutanje

Gastritis

Gastritis predstavlja zapaljenje sluzokože želuca usled bakterijske infekcije ili imunološkog poremećaja. Može biti akutan ukoliko nastane brzo i traje kratko, ili hroničan ukoliko traje duži vremenski period. Među populacijom najčešći uzrok ovog stanja je infekcija lokalizovana u želucu sa Helicobacter pylori.

Simptomi uključuju:

Peptički ulkus

Peptički ulkus je bolest koja se javlja usled bakterijskog oštećenja sluznice želuca i tankog creva ili usled dugotrajne upotrebe određenih lekova, poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova – Aspirin.

Simptomi uključuju:

 • Mučninu
 • Povraćanje
 • Osećaj sitosti
 • Abdominalne bolove koji postaju slabiji ili jači nakon obroka
 • Znake krvarenja koji obuhvataju umor, malaksalost, bledilo, zadihanost.

Baretov jednjak

Baretov jednjak predstavlja stanje u kome dolazi do promene sluznice jednjaka koja sad ima karakteristike sluznice creva – tzv. intestinalna metaplazija. Ovo stanje može dovesti do pojave raka jednjaka (ostali faktori rizika obuhvataju konzumiranje alkohola i cigareta, GERB i gojaznost).

Samo stanje nema karakteristične simptome, ukoliko se oni jave uglavnom su posledica GERB-a i uključuju:

Holecistitis

Holecistitis je stručan naziv za zapaljenje žučne kese. Gastrični bol se javlja i prilikom zapaljenja žučne kese usled postojanja žučnih kamenaca koji blokiraju protok žuči. Ovo stanje je bolno i često zahteva hospitalizaciju ili operaciju.

Simptomi obuhvataju:

 • Gubitak apetita
 • Intezivan bol u gornjem desnom delu stomaka (abdomena)
 • Mučninu i povraćanje
 • Nadutost i gasove
 • Povišenu temperaturu
 • Stolicu boje gline
 • Žuticu

Želudačni bol u trudnoći

Blag gastrični bol tokom trudnoće je česta i normalna pojava. Javlja se usled povećanog pritiska u abdomenu zbog rasta bebe, kao i promenama u varenju i koncentraciji hormona. Pojava gorušice je takođe česta.

Međutim, intezivan želudačni bol tokom trudnoće može biti znak preeklampsije. Zahteva redovno praćenje stanja jer bi potencijalno moglo da ugrozi život trudnice. Neophodno je uraditi analize krvi, urina i redovno praćenje krvnog pritiska.

Lečenje

Terapija zavisi od uzroka koji dovodi do pojave želudačnog bola.

Ukoliko je u pitanju prejedanje ili vrsta ishrane, terapija se sastoji u promeni stila života, promeni načina ishrane, povećanju fizičke aktivnosti (minimalno 30min dnevno). Ukoliko su Vam potrebni saveti u vezi plana treninga a i plana ishrane obratite se nekom fitnes treneru.

Konzumiranje đumbira ili suplemenata B vitamina može doprineti boljem osećanju i ublažavanju simptoma.

Ukoliko je bol posledica dugotrajne primene nesteroidnih antiinflamatornih lekova, terapija je prekid primene istih i nalaženje adekvatne alternative.

Kada je glavni uzrok bola Baretov jednjak, peptički ulkus ili GERB, terapija obuhvata antibiotike kao dugotrajnu terapiju za kontrolu ovih stanja.

Kada se obratiti doktoru?

Bitno je obratiti se lekaru ukoliko je bol u želucu konstantan, intenzivan ili Vas ometa u svakodnevnom životu.

U sledećim situacijama je neophodno javiti se u urgentni centar u što kraćem roku. Simptomi obuhvataju:

Takođe, neophodno je obratiti se lekaru ukoliko su simptomi konstantni i traju duže vreme i ne poboljšavaju se lekovima u slobodnoj prodaji ili kućnom lečenju. Što se ranije javite, simptomi brže nestaju i stanje koje uzrokuje bolove se kontroliše dok Vi možete da se vratite svojim svakodnevnim obavezama.

Preporuceno: Bolovi u stomaku

5 одговора на „Bolovi u želucu“

  1. Hvala kolega na odgovoru, slažemo se sa Vama. Pozdrav.

  2. Ako ćemo tako, onda bi uzrok bola u epigastrijumu mogla takođe biti ruptura aneurizme abdominalne aorte. (Ovo stanje je veoma urgentno i zahteva brzu hiruršku intervenciju).

  3. Pozdrav,interesujeme pre dva meseca sam imala jak.nagon da povratim(gurnula sam prst u usta da dohvatim kozicu od paradajsa koja se zalepila na resicu) onda mi nagon se pojavio i to jak da sam se uplasila i stopirala iz straha jer se bojim da povracam.Od tad jedva jedem po par zalogaja i dok jedem u trenutku ulaza hrane kroz casicu u zeludac javlja se jak bol i nestigne da udje u zeludac.Da kazem da pri nagonu da povratim osetila sam jak bol u zeludcu i ramenima i u ledja u obe plecke ko struja da me presekla to je trajalo sekund.Od tad sam puno smrsala i jedva jedem.Uradila labaratoriju uredna,ekg uredan i ultra zvuk organa svi uredni.Pijem controlok 40-2 tablete vec deset dana a i dalje imam bol cim krene hrana ka zeludcu,osecaj ko da mi je zeludac sasiven i nemoze hrana da udje.Molim savet.

 1. Danijela moguce je vrlo da imate herniju.Obavezno sto pre idite na gastroskopiju

Затворено за коментаре.