Bolovi u stomaku

Bolovi u stomaku se mogu definisati kao neprijatni senzorni i emocionalni doživljaji koji su povezani sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem organa u abdomenu. Skoro su svi u jednom trenutku doživeli bol u stomaku. Najčešće bol predstavlja prvi znak ozbiljne bolesti, međutim postoje slučajevi kada je uzročnik bezopasan i ne zahteva specifičnu terapiju.

Uzroci
Prateći simptomi
Kako odrediti uzrok bola u stomaku?
Kako lečiti bol u stomaku?

Uzroci

Nezavisno od karakteristike bola, da li on bio oštar, tup, blag, praćen mučninom ili grčevima, bol u stomaku može nastati kao posledica raznobrojnih uzroka i stanja. Neke od najčešćih uzroka ću nabrojiti u daljem tekstu.

Preporuceno: Bolovi u želucu

Prateći simptomi

Ukoliko su bolovi u stomaku neizdržljivi i česti i ako ih prate sledeći navedeni simptomi nemojte odlagati odlazak kod lekara.

 • Groznica
 • Bilo koji sindrom dehidracije
 • Neredovne stolice tokom nedelje, naročito ako je situacija praćena povraćanjem
 • Bolno i često mokrenje (uriniranje)
 • Bol zbog povrede stomaka
 • Dugotrajan i intezivan bol
 • Stomak mekan na dodir

Navedeni simptomi praćeni bolovima mogu predstavljati ozbiljan znak poremećaja u stomaku koji zahtevaja brzu medicinsku intervenciju.

Pozivite hitnu pomoć ukoliko bolove u stomaku prate:

Kako odrediti uzrok bola u stomaku?

S obzirom da postoje raznobrojni potencijalni uzroci bolova u stomaku, lekar mora od Vas pribaviti anamnestičke podatke i uraditi fizikalni pregled. U nastavku cu navesti nekoliko potencijalnih pitanja koja lekar može postaviti pacijentu u vezi bolova u stomaku.

 • Da li osećate bol u celom stomaku ili je bol lokalizovan samo u određenoj regiji stomaka?
 • Da li možete da opišete bol? Da li je bol tup ili oštar? Da li je dosadan?
 • Kada se bol javio? Da li je bol stalno prisutan ili se javljaju povremene epizode bola? Koliko dugo traje?
 • Da li možete da povežete bol sa nekom vrstom konzumirane hrane, ili možda sa alkoholom?
 • Da li je to bol tokom menstruacije?
 • Da li se bol širi u donje partije leđa, ramena, prepone ili zadnjicu?
 • Da li trenutno koristite neke lekove ili neke suplemente?
 • Da li ste trudni?
 • Da li neki specifičan obrok ublaži bol?
 • Da li bol prestane kada legnete na leđa ili bok?
 • Da li ste se povredeli?

Kada se završi opisana faza pregleda, lekar će zahtevati da uradite određene testove i dijagnostičke procedure kako bi se uzrok dokazao. Dodatni pregledi ili testovi obuhvataju analizu krvi, stolice i urina, endoskopske i radiološke procedure kao što su rendgenski snimak, ultrazvuk abdomena i CT.

Opsirnije: Endoskopija digestivnog sistema

Kako lečiti bol u stomaku?

Uspešno lečenje bola u stomaku nije moguće ukoliko se prethodno ne ispita uzrok bola. Zavisno od uzroka terapija se može sprovoditi lekovima, npr. antibiotici ukoliko je uzrok infekcija, promenom ishrane i odvikavanjem od loših životnih navika. Slučajevi kao što su apendicitis i bruh (hernije) hirurški zahvat se ne može izbeći.

Opsirnije: Dijetalna ishrana bolesnika

8 одговора на „Bolovi u stomaku“

 1. Cao svima ja sam Luka imam 18 godina

  Dozvolite mi da vam ispricam moju pricu(ukratko)
  Popio sam prosle nedelje malo vise, povracao i od tada su poceli simptomi
  Gubitak apetita, bol u stomaku – tezina u donjem desnom delu, bol se takodje siri i u ledja i iznad prepona

  Stvarno sam uplasen i uznemiren zbog apendicitisa s obzirom da je to vrlo ozbiljan slucaj. Bio sam pre dva dana da vadim krv i dao sam urin juce su stigli rezultati i sve je u redu. Dobio antibiotik i to je to. Sada sam dobro.

  1. Ne zaboravite da se hidrirate, i smanjite alkohol. Pozdrav.

 2. Cao svvima imam 16 gocina

  Bolovi cu poceli da se javljaju pre oko mesec dana bili su blagi a sad kako vreme prolazi postaje sve gore i gore. Bol je uglavnom prisutan u centralnom delu stomaka i donjem delu stomaka. Bol je grcevit koji se povremeno ugasi. Takodje imam konstantnu mucninu, a ponekad i gubitak apetita. Nema povracanja i gubitka na tezini. Bol se pogorsava ako se pomerim, a osecam i pritisak u mojoj besici. Pokreti creva i nisu bas normalni, nekim danima imam konstipaciju a drugim danima je sve normalno. Uzimam probiotike i lekove za bolove po potrebi.

  Isla sam kod tri doktora i svi su mi radili analizu krvi, testove urina, analizu stolice, ultrazvuk, ali svi rezultati su bili uredni…… ne znam sta da radim jer se sve pogorsava, molim vas pomozite

 3. Zdravo. Imam bol u gornjem desnom delu stomaka vec jedno dve nedelje, nije stalno prisutan, na primer posle jela zna da zaboli jako, boli,boli oko sat vremena i prodje. Nervira me jako da li mi mozete reci sta bi to moglo biti?

 4. Poštovani,
  Imam 50 godina i imam problem sa bolovima oko trbuha i donjeg dijela leđa – ALI SAMO KADA SE NAVEČER LEGNEM U KREVET. Dok hodam sve je u redu. Kronično sam neispavana jer ne mogu nikako pronaći položaj ležanja. Snimila sam donji dio leđa sa trticom i sve je u redu, ginekološki – Imam cistu s vanjske stane maternice. Gdje ginekolog kaže da to ne bi trebalo stvarati problem. Madrac promijenjen. Što da radim? Više sam luda sama sebi naporna. Molim vas neki savjet, što predlažete da provjerim? Zašto ne mogu pronaći položaj u krevetu? Hvala unaprijed.

  1. Poštovanje,

   Idite kod psihijatra, izložite sve isto kao što ste ovde napisali i zatražite pomoć.

   On će Vam dati adekvatnu terapiju za spavanje.

   Srdačan pozdrav, sve najbolje želim!

Затворено за коментаре.