Bolesti bubrega (nefrologija)

Bubrezi su parni organi sa zadatkom da eliminišu višak vode i sve otpadne produkte metabolizma iz krvi. Takođe su učestvuju u procesu produkcije crvenih krvnih zrnaca i regulacije krvnog pritiska, elektrtrolita. Dotični organi se nalaze u gornjem delu abdomena neposredno ispred mišića leđa i spolja od kičnemog stuba.

Simptomi poremećaja bubrežnog rada nastaju zbog nagomilavanja otpadnih produkata u telu i ovo može uzrokovati slabost, otežano disanje, otok i konfuziju.

Bol u bubregu

Bol u bubregu i u leđima je teško razlikovati, međutim bol u leđima se obično javlja u donjem delu neposredno iznad karlice. Bol u bubregu se obično javlja zbog kamena u bubregu ili urinarnom traktu.

Akutna renalna insuficijencija

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Akutna renalna insuficijencija je iznenadni potpun ili gotovo potpun prestanak rada bubrega, ali uz mogućnost oporavka.

 • Prerenalna – kada se poremećaji dešavaju pre bubrega, transfuziona reakcija – opterećenje tubula hemoglobinom;
 • Intrarenalna – usled poremećaja unutar samog bubrega, akutni glomerulonefritis nastaje usled abnormalne imune rekacije, imuni kompleksi se talože u bazalnoj membrani glomerula i proliferišu epitelne, mezanglijalne i druge ćelije glomerula, nekroza tubula (toksinima ili ishemijom).

Efekti su zadržavanje vode i soli, što dovodi do porasta pritiska i stvaranje edema.

Hronična renalna insuficijencija

Hronična renalna isuficijencija je ireverzibilno smanjenje broja funkcionalnih nefrona, ozbiljni klinički simptomi se javljaju tek kada se broj nefrona smanji za više od 70%.

 • Hronični glomerulonefritis – slične promene kao i kod akutnog, glomeruli se zamenjuju fibroznim tkivom;
 • Pijelonefritis – oštećenje renalnog intersticijuma;
 • Ateroskleroza krvnih sudova bubrega

Efekti hronične renalne isuficijencije – kako je 1/3 očuvanih nefrona je dovoljna da očuva funkciju bubrega, kompenzatorno se povećavaju protok i GFR i do 50-100% pa dolazi do smanjene reapsorpcije što utiče na porast diureze i stvaranja izostenurije (nemogućnost bubrega da koncetriše mokraću).

Bubrežna hipertenzija

Nefrotski sindrom – je povećana propustljivost glomerularne membrane koja omogućava proteinima da se isfiltriraju, pa dolazi do gubitka negativnosti na unutrašnjoj strani membrane i proteinurije.

Specifični poremećaji tubula – kod genetski uslovljenih nedostataka nekih enzima i transportnih struktura može doći di renalne glikozurije, gihta (povećana reapsorpcija urata) i nefrogenog dijabetes insipidusa (nedostatak receptora za ADH).

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

 1. Zamolio bih vas da mi odgovorite,da li postoje suplementi ili tome slicno za regeneraciju i poboljsanje funkcije bubrega ??

  • Studenti medicine

   Ne postoje specifični suplementi za navedenu indikaciju.

Napišite Vaš odgovor/pitanje