Bol u dojci • Koji su mogući uzroci? • Mastalgija (mastodinija)

Grudi ili dojke se razvijaju tokom puberteta, usled povećane produkcije estrogena. Tokom menstrualnih ciklusa, promene u koncentraciji različitih hormona, kao i hormoni sami, uzrokuju promene u tkivu dojke koje mogu dovesti do pojave neprijatnosti ili bola kod nekih žena. Iako normalno dojke nisu bolne, pojava povremenog bola u dojci se sreće kod velikog broja žena.

Uopšteno o mastalgiji

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Bol u dojci se naziva mastalgija i predstavlja čestu pojavu kod žena. Kategorizuje se kao cikličan i necikličan.

Cikličan bol se povezuje sa menstrualnim ciklusom kod žene i ima tendenciju opadanja tokom ili nakon menstruacije.

Necikličan bol ima veliki broj uzroka. Može nastati kao posledica povrede tkiva same dojke ili može poticati od okolnih mišića i struktura a manifestovati se kao bol u dojci. Ovaj oblik bola se češće javlja i teže je pronaći uzrok njegovog javljanja.

Mastalgija varira u intenzitetu i može se javiti kao oštar probadajući bol ili blago bolna neprijatnost. Kod nekih žena se javlja osećaj punoće, povećane osetljivosti i povećane težine samih dojki.

Najčešći uzroci

Iako pojava mastalgije može biti izazvana različitim faktorima, dva uzroka su najčešća:

Fluktuacije hormona

U toku menstrualnog ciklusa žene dolazi do fluktuacije hormona i smenjivanja dejstva estrogena i progesterona. Ova dva hormona uzrokuju osećaj otečenosti dojki, uvećanja i bolnosti. Čest je slučaj pogoršavanja ovih simptoma, sa godinama kod žena, usled povećane osetljivosti na hormone, koja se pojavljuje starenjem. Kod žena koje pate od cikličniog, ili bola povezanog sa menstruacijom bol nestaje nakon menopauze. Ukoliko je bol izazvan fluktuacijom hormona dolazi do pogoršavanja intenziteta bola 2-3 dana pre menstruacije. Bol se može nastaviti kroz ceo menstrulni ciklus. Da bi uočili da li je bol povezan sa ciklusom ili ne, potrebno je voditi beleške promena koje se uočavaju i u kom periodu meseca se one javljaju. Periodi koji uključuju promenu u menstrualnom ciklusu i potencijalno dovode do pojave bola su:

Cista u dojci

Starenjem u dojci se dešavaju involucijske promene. One označavaju zamenu tkiva dojke (žlezdanog, funkcionalnog tkiva) sa masnim tkivom. Kao nuspojava dolazi do pojave cista ili veće količine fibroznog tkiva. Ove promene se nazivaju fibrocističnim promenama. Ovaj tip promena ne mora uvek, ali može da izazove pojavu bola. Ovakve pojave uglavnom ne predstavljaju razlog za brigu. Fibricistično izmenjene dojke mogu biti povećane osetljivosti i imati čvornovat (neravan) osećaj pod dodirom. Promene su obično lokalizovane u gornjem spoljnjem uglu, i mogu varirati u veličini u zavisnosti od menstrualnog ciklusa.

Dojenje i bol u dojci

Pojava bola u dojci tokom dojenja se dešava usled sledećih uzroka:

Mastitis

Mastitis ili Infekcija mlečnih duktusa. Izaziva intezivan, jak bol, kao i svrab, peckanje, pucanje bradavica ili pojavu žuljeva na njima. Ostali simptomi uključuju pojavu crvenih pruga na dojci, povišenu telesnu temperaturu i drhtavicu. Terapija obuhvata antibiotike.

Prepunjenost dojki mlekom

Dojke su uvećane, prepunjene mlekom sa zategnutom i osetljivom, bolnom kožom. Ukoliko hranjenje bebe nije u skorije vreme, za olakšanje pokušajte da ispumpate višak mleka.

Nepravilno hvatanje bradavice

Dešava se kada bebe nepravilno hvataju bradavicu i posledično majke osećaju bol u dojci. Drugi znaci za nepravilno povezivanje između bebe i bradavice su bolne bradavice ili ispucale bradavice.

Zapamtite, dojenje ne mora da boli! Potražite pomoć ili savet od stručnog osoblja i pomozite sebi i svojoj bebi.

Drugi mogući uzroci

 • Ishrana. Nepravilna ishrana koja obuhvata namirnice sa velikom količinom šećera i masti doprinosi pojavi bola u grudima. Ukoliko do sada niste počeli da vodite računa o tome šta i kada jedete potražite pomoć ili savet od nutricioniste, bilo kog lekara ili fitnes trenera.
 • Okolni uzrok. Bol u dojci se može javiti i kao posledica procesa koji se dešavaju u okolini same dojke, u području ramena, leđa ili ruku. Dešava se često nakon bavljenja sportovima poput veslanja ili skijanja.
 • Veličina grudi. Kod žena sa velikim grudima, ili grudima neproporcionalnim njihovom telu se češće javlja bol u grudima, leđima i vratu.
 • Nakon operacije grudi moguća je pojava bola u predelu reza ili ožiljka.
 • Primena lekova. Antidepresivi, hormonski lekovi, antibiotici ili lekovi za srce doprinose pojavi bola u grudima. U tom slučaju obratiti se doktoru u pronalaženju moguće alternative.
 • Konzumiranje cigareta. Povišava nivo epinefrina (adrenalina) u tkivu dojke što može dovesti do pojave bola.

Da li je bol u dojci povezan sa rakom dojke?

Bol u dojci u najvećem broju slučajeva nije povezan sa rakom (kancerom) dojke. Niti postojanje bola ili fibrocistično promenjene dojke predstavlja povećani rizik za pojavu raka dojke.  Međutim, čvornovato tkivo otežava dijagnostifikovanje tumora na skriningu dojki.

Ukoliko je prisutan bol u tačno određenom delu dojke, koji je perzistentan tokom celog meseca, bez fluktuacije u nivou bola, obratiti se lekaru.

Dijagnostičke procedure

Procedure pomoću kojih se može otkriti uzrok bola u dojci obuhvataju:

 • Ultrazvuk dojke. Bezbolna procedura koja obuhvata posmatranje tkiva dojke bez štetnog dejstva zračenja.
 • Mamografija. Imidžing metoda za dijagnostifikovanje abnormalnosti u tkivu dojke.
 • Magnetna rezonanca MRI. Procedura koja se koristi za detaljan prikaz tkiva dojke u cilju identifikacije potencijalno kancerogenih lezija.
 • Biopsija. Procedura u kojoj se uzima deo tkiva dojke u cilju patohistološke analize i posmatranja pod mikroskopom za dijagnostiku kancerogenih ćelija.

Kako ublažiti bol?

Terapija bola zavisi prvenstveno da li se radi o bolu povezanom sa menstrualnim ciklusom ili nezavisno od njega. Na terapiju utiču takođe i godine, medicinska istorija i intenzitet bola individue.

Terapija bola zavisnog od menstrualnog ciklusa uključuje:

 • Nošenje grudnjaka 24h tokom perioda najintenzivnijeg bola (udobnog grudnjaka koji podržava dojke)
 • Smanjen unos natrijuma
 • Primena suplemenata kalcijuma
 • Primena oralnih kontraceptiva
 • Primena blokatora estrogena, poput tamoksifena
 • Primena analgetika uključujući i nesteroidne antiinflamatorne lekove, ibuprofen

Terapija bola dojke nezavisnog od menstrualnog ciklusa će zavisiti od samog uzroka.

Pre uzimanja bilo kakve terapije ili suplemenata konsultovati se sa doktorom u cilju izbegavanja interakcija sa eventualnim drugim lekovima koje primenjujete.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

 1. Pozdrav, za vikend sam osjetila bol u ramenu i taj bol je presao na dojku, tacnije lijevu stranu (lijevu dojku) i nije bilo moguce nasloniti ruku na nju. Otisla sam kod doktora opste medicine i objasnila sam mu da sam imala stresove i podizala tesko. I on je opipao dojku i na njoj nema nista sumnjivo. Malo su me bradavice isto boljele. I na lijevoj pleci ( lopatici) je opipao nabor kao upalu. Rekao je da je sve izazvano zbog jace upale. Isla sam 2 dana na inekcije i presla na tablete. Sada mi se bol javi u ledjima i na dojci pored pazuha. Da li je to nesto opasno ili samo jaca upala?

Napišite Vaš odgovor/pitanje