Boja stolice

Boja naše stolice se razlikuje s vremena na vreme, i to je normalna pojava s obzirom na to da se naša ishrana razlikuje iz dana u dan, od obroka do obroka. Ovo je načešći uzrok promene boje stolice. Međutim, nekada promena boje može da bude znak da postoji neki manji problem sa zdravljem, a ređe je ona pokazatelj nekog ozbiljnog medicinskog stanja.

Normalno, stolica je braon boje i nastaje kao posledica unete hrane i količine žuči u njoj. Žuč nastaje u jetri i služi za varenje masti. U početku je zeleno-žute boje ali kako putuje kroz digestivni trakt (creva), prolazi kroz više hemijskih promena i menja boju u braon tj. postaje sterkobilin (pigment) koji daje stolici braon boju.

Zelena stolica
Žuta stolica
Svetla ili bela stolica
Crna stolica
Crvenkasta ili crvena stolica

Zelena stolica

Opsirnije: Zelena stolica

U većini slučajeva zelenkasta ili zelena stolica je normalna pojava i predstavlja posledicu konzumiranja:

 • Zelenog povrća poput spanaća ili kelja
 • Zeleno obojenih proizvoda poput različitih sokova ili sladoleda
 • Suplemenata gvožđa

Ukoliko imate zelenu dijareju, uzrok tome nije sama hrana koju ste uneli, već je vrlo verovatno ona prebrzo prošla kroz digestivni trakt pa žuč nije stigla da promeni svoju boju u braon.

Žuta stolica

Opsirnije: Žuta stolica

Ova boja stolice je takođe normalna za većinu ljudi, pogotovo ako je reč o bebama koje i dalje sisaju. Ali ako je stolica žute boje i izgleda masno a pritom ima vrlo neprijatan propratni miris, može biti znak da sarži previše masti u sebi što implicira da organizam ne vari hranu dovoljno dobro.

Celijakija predstavlja bolest u kojoj organizam ne podnosi gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i ražu. Ukoliko unosite gluten kroz ishranu preko hleba, testenine, kolača a niste tolerantni dolazi do problema u varenju hrane.

Glavni članak: Celijakija • Alergija na gluten

Svetla ili bela stolica

Svetla stolica takođe ne mora nužno biti pokazatelj nekog ozbiljnog medicinskig stanja. Određeni lekovi za dijareju mogu dovesti do promene boje stolice, poput bizmut-subsalicilata ili barijuma koji se koristi kao kontrastno sredstvo prilikom rendgenskog snimanja gornjih partija digestivnog trakta. Oba izazivaju svetlu stolicu, boje gline.

Sa druge strane postoje i mnogo bitniji medicinski uzroci svetle ili bele stolice, jedan od najbitnijih jeste nedostatak žuči u stolici, tj. nedostatak pigmenta sterkobilina. Žuč se stvara u jetri i deponuje u žučnoj kesi. Organizam ga koristi prilikom varenja masne hrane gde se izlučuje žučnim putevima od žučne kese do creva, zato pojava bele stolice implicira da postoji neki problem u putu žuči jer je ne stiže dovoljno u creva da bi dala braon boju stolici.

Uzroci bele i/ili svetle stolice mogu biti:

Crna stolica

Opsirnije: Crna stolica

Par dana nakon rođenja bebe imaju crnu stolicu. Kod odraslih crna stolica može biti posledica konzumiranja određene hrane, suplemenata, minerala, lekova, poput:

 • Suplementi gvožđa
 • Bizmut-subsalicilat
 • Crno obojeni slatkiši (oreo keks)
 • Borovnice

U drugim slučajevima crna stolica može biti pokazatelj određenih problema u gornjim partijama gastrointestinalnog trakta, poput:

Crvenkasta ili crvena stolica

Primarni uzroci crvene stolice su takođe povezani sa ishranom i tada nema potrebe za panikom. Može biti povezana sa konzumiranjem sledećih namirnica:

 • Cvekla
 • Čorba od paradajza
 • Crvena pića generalno (npr. crveno vino)

Sa druge strane, svakako postoje i medicinski uzroci crvene stolice, tj. prisustva sveže krvi u stolici, koja se uglavnom javlja kao posledica krvarenja u donjim partijama digestivne cevi. Najčešći uzroci su:

Ukoliko ste sigurni da uzrok vaše crvene stolice nije ništa od hrane i pića koju ste konzumirali potrebno je da se obratite lekaru u što kraćem roku.

Preporuceno: Vrste pregleda stolice

8 одговора на „Boja stolice“

 1. Postovani,unazad 3 g imam problema sa varenjem.Radio sam analizu stolice i nadjena je candida,Pio samNistatin ijedno vreme je bilo bolje i zatim se stanje ponovo pogorsalo.Radio sam analizu krvi .urina ,bio na skeneru,ultrazvuku abdomena,i kod gastroenterologa i radjena mije gastroskopija gde je utvrdjeno da imam upalu Baretovog jednjaka i prepisan mi je controloc.Stanje se ne popravlja,imam redovnu stolicu uglavnom mekanu i crnu po zidovima i pri vrhu.Analizom stolice vise od 10 puta nisu nadjeni tragovi krvi.Smrsao sam preko 12 kg i sve cesce osecaj malaksalosti i prehlade.Radio sam i tumor markere i to jr u redu.Od secera i slatkog uvek proliv,od pasulja i graska takodje,kaoi od testenina.Molim Vas za pomoc i savet kome da se obratim ,ponestaje mi snage i zaista samiscrpljen od bolesti i cekaonica raznih bolnica i silnih ispitivanja.Imam 45 god ,HVALA UNAPRED

  1. Usled višegodišnjeg problema sa varenjem koje se najverovatnije ispoljava gorušicom, javlja se candida, i refluks želudačne kiseline u jednjak, što je uzrokovalo promenu epitela u jednjaku tj. Baretov jednjak, a upala je propratno stanje svih prethodno navedenih. Krv u stolici mora postojati. Predlažem da se uradi kolonoskopija zbog krvarenja i pregleda debelo crevo. Takođe konsultovati doktora koji je prepisao terapiju u vezi promene. Analize krvi ne mogu biti uredne, sad je pitanje šta je u kojim vrednostima. Od dijagnostike abdomena uraditi CT. Izbegavati hranu koja ne odgovara, a te namirnice deluju tako usled postojanja kandide. Obavezno se obratiti lekaru, makar za terapiju koja se odnosi na regulisanje kiseline.

   Od hrane, konzumirati dosta tečnosti, pogotovo supe iz kesice ! Blagu hranu, barenu, pečen hleb (tost, dvopek).

   Ovako je veoma teško dati savet, bez uvida u nalaze i naravno fizikalnog pregleda. Nadam se da će biti od koristi.

   Pozdrav i srećno !

  2. Ja sam dugo pila laksativ protiv zatvora I ima nekoliko dana viśe nedeluje …stavljam svaki drugi dan čepiće I otada mi stolica vrlo bleda …molim za saved šta preduzeti .Hvala

 2. Hvala na iscrpnom odgovoru , da li znate dobrog gastrologa kome bi se mogao obratiti ,po mogucnosti privatnog ,stvarno bi zeleo da resim problem sto je pre moguce..Hvala jos jednom i zaista sam impresioniran vasim brzim odgovorom.Pozdrav

 3. Poštovani, imam ogromnu ingvinalno skrotalnu kilu koju moram operirati. Obavilo sam CT abdomena i karlice i bio na pregledu kod hirurga koji bi me trebao operirati. Međutim to se razvuklo već 6 mjeseci, jer sam htio čuti mišljenje i drugih hirurga. To mi nije pošlo za rukom, pa sam odlučio ostati kod ovog hirurga koji zahtjeva dodatno pasaž tankog crijeva. Razlog zašto sam htio drugo mišljenje, je što bi mi radili tri operacije i rekonstrukciju cijelog stomaka, kao i resekciju tankog i debelog crijeva. Ovo sam napisao kao uvod da imate u vidu taj segment. Povod obraćanju Vama je taj da u posljednjih 15 dana imam izrazitih problema s probavom i defekacijom. Naime prije 15 dana sam trpio defekaciju do te mjere da sam se uneredio. Stolica je bila normalnog kolorita i čvrstine. Međutim od tada počinju moje muke. Sutradan već sam imao jednu proljevastu stolicu uz blagu groznicu ili zimicu bez povišene temperature. Druge dane stomak mi je bio prepun gasova, koje sam se bojao ispustiti da se ne uneredio i trpio dok mi više nije došlo do guše, ustao sam na WC i iz mene je prvo izašla voda, a zatim gadovi. Od tada do danas pun sam gasova, a na desnoj strani trbuha mi nešto zakrulji, kao da špricne nešto. Kada se to javi, jave se i gasovi. Defekaciju kao formiranu stolicu sam imao prije 6 dana i to na način da je pri ustajanju iz mene bukvalno ruknula sluz bež boje, a mirisa kao neočišćeni toalet. Iza toga sam imao dvije formirane stolice sive boje i nekako masnog izgleda i bez mirisa. Od tada do danas pun gasova, na WC-u prvo vodiča, pa gasovi i to sve uz povremenu drhtavicu bez povišene temperature. Vrijednosti temperature se kreću između 36,2 i 36,7 stepeni. Kod nas je zdravstvo u rasulu i bukvalno se nemam kome obratiti, jer sve kreće od obiteljskog liječnika pa dalje. U našoj ambulanti porodične medicine radi nazovimo je doktorica; jer bolje ja znam od nje; koja neće da dolazi u kućne posjete i koja kad joj iznesete problem pita pacijenta šta hoće da mu propiše. Meni je samostalno prepisala Pro Balans, nisam ništa tražio. Kaže da je to prava stvar za mene. Molim Vas za pomoć uz izvinjenje što se nisam predstavio na početku, jer sam van sebe! Moje ime i prezime je Siniša Jošić; 41 godina; iz Zenice Bosna i Hercegovina. Hvala unaprijed!

 4. Siniša je opet. Samo bih ispravio grešku u vezi sluzi. Ona je bila BEZ boje, a ne bež kako sam greškom napisao. Hvala i čekam odgovor.

  1. Poštovanje,

   Mi Vam ne možemo reći da li je hernija za operaciju ili ne, samo Vam možemo reći da verujemo da Vaš hirurg želi najbolje za Vas. Morate voditi računa o ishrani, ne smete se prejedati, možete uzimato neki probiotik. Smršajte ukoliko ste gojazni, čovek bez viška kilograma mnogo lakše živi i lakše se oporavlja nakon neke hirurške intervencije, naročito nakon nekih velikih hirurških zahvata.

   Nadamo se da smo Vam malo pomogli. Pozdrav.

 5. postovani imam 71 godinu.nalaz gastroskopije glasi.zeludac kaskadiran, u lumenu puno ostaka gustog kasastog sadrzaja,sluznica inflamirana. u distalonm delu korpusa ka antrumu proliferativna promena koja suzava lumen kao obruc sahatni sat, a na obodu promena je polipoidna struktura. promena je tvrda. cekaju se rezultati biopsije.pilorusni kanal lako prolazan.sve ostale analize i rezultati su dobri. nemam helikobakteriju, stolica je relativno uredna.molila bih vas da mi blize objasnite nalaze gastroskopije, hvala unapred

Затворено за коментаре.