Benigni tumori kože (rak kože)

Benigni tumori kože su česte promene na koži. Generalno ne predstavljaju problem za pcijenta, osim iz estetskih razloga. Odlikuju se sporim rastom ili uopšte ne rastu. Svaki tumor koji se ksine mora se poslati na patohistološku (PH) verifikaciju.

Verruca seborrhoica

Seboroične veruke su papilomatozne promene koje potiču od epiderma, javljaju se kod starijih osoba, obično lokalizovane na seboroičnim delovima tela (lice, grudi, leđa).

Klinička slika

U početku su jasno ograničene, okrugle/ovalne makule, žućkasto mrke boje, somotaste površine. One se postepeno izdižu i nastaju papilomatozne tvorevine, hrapave površine, mrke boje, često prekriveni masnom skvamom koja se lako skida. Često se na površini vide hiperkeratotski, crni čepovi. Baza im nije infiltrovana. Nema spontanog povlačenja.

Dijagnoza i diferencijalna dijagnoza

U izuzetnim slučajevima poželjno je da doktor isključi vulgarnu veruku, pigmentni nevus, bazocelularni epiteliom i maligni melanom.

Lečenje

Terapija se sprovodi uglavnom iz kozmetičkih razloga. Pozitivan rezultat lečenja se postiže primenom tečnog azota i kiretiranjem, a hirurški kad je potreban i histološki pregled promene.

Epidermoidne ciste

Epidermoidne ciste nastaju kao posledica cističnog proširenja folikula. Razlikuju se dva oblika dotičnih cista:

1 Epidermalne ciste

Epidermalne ciste potiču od gornjeg dela folikula, zid ciste liči na epiderm, sadrži granulozni sloj i stvara keratin. Lokalizovane su na licu, vratu i gornjem delu grudnog koša. Manifestuju se u vidu pastoznog čvora prekrivenog normalnom kožom, u centru se može videti orificijum iz koga se cedi beličasti filament. Postepeno se povećavaju, a koža iznad njih postaje žućkasta. Često se inficiraju i prskaju.

2 Pilarne ciste

Papilarne ciste potiču od dubljeg dela folikula, lokalizuju se na kapilicijumu, liče na epidermalne ciste ali su čvršće konzistencije.

Lečenje

Lečenje je kod oba oblika hirurško i neophodno je odstranjenej zida ciste (neinflamovane).

Dermatofibroma

Dermatofibroma je čvrs, ograničen, intradermalni čvor koji najverovatnije nastaje kao posledica reaktivne hiperplazije vezivnog tkiva ko posledica trauma. Češće se javlja na gornjim, ali može i na donjim ekstremitetima.

Klinička slika

Promene se javljaju u vidu solitarnih ili multiplih čvorića koji su pokretni prema podlozi, srasli sa kožom, mogu biti i iznad nivoa kože. Koža nad njima je pigmentovana, ponekad lako keratotična. Ako se uhvate između dva prsta dolazi do udubljenja na koži. Mogu spontano iščeznuti.

Lečenje obično nije potrebno.

Molluscum pendulum

Moluscum pendulum je papilomatozna promena koja nastaje od vezivnotkivnih ćelija, lokalizovane na vratu, u aksilama i perigenitalnim predelima. Promena je u vidu mekih tvorevina glatke površine, boje normalne kože ili lako pigmentovane. Treba ih razlikovati od mekih nevusa. Lečenje je elektrohirurško.

Granuloma pyogenicum

Granuloma pyogenicum je benigni, tečeni hemangiom, javlja se nekoliko dana nakon povrede u vidu svetlo-crvenog, mekog, uzdignutog tumefakta (podseća na malinu). Treba ga razlikovati od amelanotičnog malignog melanoma. Leči se kiretažom uz elektrokauterizaciju baze.

Lipoma (masno tkivo)

Lipoma (masno tkivo) jeste benigni tumor porekla masnog tkiva, najčešće lokalizovan na vratu, trupu i ekstremitetima. Promene su u vidu supkutanih, mekih, ograničenih čvorova, pokretni prema okolini, koža je nepromenjena. Lečenje je hirurško i izvodi se iz estetskih razloga.

Xanthoma

Xanthoma (ksantomi) nastaje usled nagomilavanja makrofaga ispunjenih lipidima, kod hiperlipoproteinemija. Xanthelasma (ksantelazma) na očnim kapcima u vidu narandžastih, lako uzdignutih i ravnih ploča, lečenje je korekcija nivoa holesterola i hirurški tretman. Xanthoma tuberosum se javlja na mestima izloženih trauma u vidu papula/čvorova žuto-narandžaste boje i retko se povlače. Xanthoma eruptivum se javlja na ekstremitetima i trupu u vidu difuznih papula žućkaste boje na eritematoznoj podlozi, leči se regulacijom triglicerida (obavezno jer je moguć infakrt miokarda ako se ne leči).

Benigni tumori kože
Foto: https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/vtxt/VerrucaSeborrhoica.htm

Keloid

Keloid nastaje kao posledica povišene aktivnosti fibroblasta. Javljaju se na mestu povrede kade reparacija tkiva prelazi granice oštećenja. Javlja se na ušnim školjkama, ramenima i presternalnom predelu u vidu eritematozne i čvrste papule koja se postepeno širi (evolucija može trajati godinama, a kada se završi keloidi postaju pigmentovani i izrazito čvrsti).

Lečenje

Lečenje može da bude mukotrpno. Od početka lekar savetuje kompresivne zavoje i intralezionalno davanje triamcinolon acetonida. Pre primene triamcinolon acetonida promene bi trebalo tretirati tečnim azotom (krioterapija), da bi omekšala. Hirurška ekscizija promene treba da bude praćena intralezionalnim davanjem tramcinolon acetonida, da se ne bi javili recidivi.

Nevusi

Nevusi („mladeži“) su benigne tvorevine kože koje nastaju zbog greške u toku embrionalnog razvoja. Obično su prisutni na rođenju, ali se mogu razviti i u toku života što je veoma retko.

Nevusi epidermalnog porekla

U nastanku nevusa epidermalnog porekla učestvuju adneksi kože, a često i epiderm i vezivno tkivo. Nevus epidermalis predstavlja hiperplaziju površinskog ili adneksalnog epidela. Ima izgled papule/ploče, može biti i linearan kada se viđa na ekstremitatima i trupu, površina je somotasta, papilomatozna ili verukozna, mrke boje. U lečenju se koriste keratolitici, a lokalno se primenjuje u obliku kreme tretinoin. Nevus sebaceus je kongenitalna malformacija s abnormalnostima sebacealnih i apokrinih žlezda i pilarnih folikula. Lokalizacije ovog tumora je na kapilicijumu, najčešće. Na rođenju je u vidu male žućkaste ploče koja u pubertetu postaje veća, neravna ili verukozna. Kod odraslih može doći do stvaranja benignih ili malignih tumora.

Nevomelanocitni nevusi

Nevus pigmentosus se sastoji od nevus ćelija (svetla citoplazma, svetla jedra sa jedarcetom, grupisane u teke (grupe ćelija koje su od okolnih epidermalnih ćelija odvojene malim prostorom). Ovo je najčešći oblik nevusa, razvijaju se u ranom detinjstvu i adolescenciji, nemaju predilekciono mesto. Manifestuju se u vidu ovalnih tvorevina iznad ravni kože, hrapave površine i jasno ograničeni. Postoje 3 tipa: junkcioni nevusi (nevusne ćelije se nalaze u predelu epidermo-dermalne granice), složeni nevusi (nevusne ćelije se nalaze na epidermo-dermalnoj granici i u dermu), dermalni nevusi (nevusne ćelije se nalaze u dermu). Komplikacija koja se može javiti jeste prelazak u maligni melanom (rizični znaci su nagao, brz i asimetričan rast nevusa, svrab, bol, promena boje, krvarenje).

Lečenje

Nije ih potrebno uklanjati, uklanjaju se samo oni koji se menjaju, koji su izloženi iritaciji, kongenitalni nevusi veći od 1,5cm.

Vaskularni nevusi

Nevus flameus je kongenitalna malformacija koja nastaje u toku embrionalnog razvoja. Razlikuju se dva oblika, medijalni oblik i lateralni oblik. Medijalni oblik se obično javlja na čelu, između obrva, sakralnom delu u vidu svetlo crvene promene, ograničene, nepravilnog oblika koja se pojačava pri plaču deteta. Spontano se povrači. Lateralni oblik se javlja na licu i ekstremitetima u predelu dermatoma u vidu ravne ploče nepravilnog oblika, oštre granice i mlitave konzistencije, svetlo do tamno crvene boje. Ne povrači se spontano. Leči se laserom.

Hemangiona

Hemangion je benigni tumor porekla krvnog suda. Prolazi kroz dve faze: proliferativnu i involutivnu. Najčešće se javljaju na glavi i vratu, u vidu ružičaste makule koja se pretvara u crvenu kupolastu promenu čija je površina glatka ili lobulirana. Prolazi kroz fazu rasta, stabilni period, faza spontane regresije. U fazi rasta može doći do prskanja krvnog suda, nastanka krvarenja i infekcija.

Limfangion

Limfangiomi su obično kongenitalni, a predstavljaju dilataciju limfnih kanala i regionalnih limfnih sudova.

2 одговора на „Benigni tumori kože (rak kože)“

  1. Pozdrav, muž je na nosu pre dve godine dobio zutu fleku, velicine zrna pirinča, izgledalo je kao fleka od sunca, medjutim fleka je sada porasla, promenila boju i na kozi je blago zadebljana. Dermatolog je rekao da nije opasno, samo da se cuva od izlaganja suncu. Drugi dermatolog je stava da se hiruski treba ukloniti.
    Kome se dalje obratiti?

Затворено за коментаре.