Autoimune bolesti: uzroci, simptomi i lečenje

Autoimuna bolest nastaje kada imuni sistem, koji brani organizam od bolesti, odlučuje zdrave ćelije da gleda kao strane. Kao rezultat toga, imuni sistem direktno napada zdrave ćelije organizma. U zavisnosti od tipa, autoimune bolesti mogu da utiču na jedan ili više različih tkiva. Takođe mogu uzrokovati abnormalan rast i promene u funkciji organa.

Vrste autoimunih bolesti
Uzroci
Simptomi
Dijagnoza
Lečenje

Vrste autoimunih bolesti

Slede neke od najčešćih autoimunih oboljenja:

Uzroci

Uzrok autoimune bolesti je nepoznat. Postoje mnoge teorije o tome šta može da ih izazove. Kao na primer:

Ukoliko neko od članova porodice ima neku autoimunu bolest, postoji mogućnost lakšeg razvoja bolesti kod mlađih članova porodice.

Simptomi

Postoji čak 80 vrsta autoimunih bolesti. Mnoge od njih imaju slične simptome, zbog čega ih je veoma teško dijagnostikovati. Takođe je moguće imati više od jednog simptoma istovremeno. Autoimune bolesti obično variraju između perioda remisije (malo ili nimalo simptoma) i flare-ups (pogoršanje simptoma). Trenutno, tretman za autoimune bolesti se fokusira na olakšavanju simptoma jer ne postoji adekvatna terapija koja će da ukloni uzrok.

Kao što je rečeno, simptomi variraju. Međutim, uobičajeni simptomi su:

 • umor,
 • groznica,
 • opšta slabost (kada se pacijent ne oseća dobro).

Autoimune bolesti utiču na mnoge delove tela. Najčešće pogođeni ograni i tkiva su:

Dijagnoza

Imuni sistem proizvodi antitela (proteini koji prepoznaju i uništavaju specifične materije) protiv štetnih okupatora u nešem organizmu. Ovi okupatori su:

Kod autoimunih bolesti, telo proizvodi antitela protiv nekih od ćelija i tkiva domaćina (našeg organizma). Dijagnostikovanje autoimunih bolesti uključuje identifikaciju antitela koja naše telo proizvodi.

Testovi koji se koriste za dijagnostikovanje autoimune bolesti su:

 • autoantitela: bilo koji od nekoliko testova koji traže specifična antitela prema sopstvenim tkivu,
 • antinuklearni testovi antitela: grupa autoantitela koja prepoznaju različite jedarne autoantigene,
 • kompletna krvna slika: meri broj crvenih i belih ćelija u krvi (kada se imuni sistem aktivno bori protiv nekog antigena, ovi brojevi će varirati ),
 • C-reaktivni protein (CRP): povišena koncentracija CRP-a ukazuje na upalu u organizmu,
 • sedimentacija eritrocita: ovaj laboratorijski parametar takođe može da ukazuje na upalu u organizmu.

Lečenje

Autoimune bolesti su hronična stanja za koja lekovi još uvek nisu otkriveni. Tretman podrazumeva pokušaje kontrolisanja procesa bolesti i smanjenja simptoma.

Slede neke stavke koje mogu malo da ublaže simptome autoimune bolesti:

Medicinske intervencije uključuju:

 • hormonske terapije (ukoliko je potrebno),
 • transfuzija krvi (ako je krv inficirana),
 • antiinflamatorni lekovi (ukoliko postoji upala zglobova),
 • lekovi protiv bolova,
 • imunosupresivni lekovi,
 • fizikalna terapija.

Preporuceno: Vežbanje kao lek za hronične bolesti i rak

3 одговора на „Autoimune bolesti: uzroci, simptomi i lečenje“

 1. Dobar dan. Imam pozitivan ana test 1:320 homogen,ostale analize su u redu. Jedino mi je ft4 malo ispod granice. Obzirom na tegobe i pozitivnu anu dodeljena mi je dijagnoza sistemska bolest vezivnih tkiva neodredjena. Imam 42 god.,vrlo sam aktivna ,brza,pozitivna… Sa nastankom tegoba zivot mi se skroz promenio,usporenija,sa stalnim umoror,ogromnim bolovima u misicima potkolenice i kolenima. Nocu trne ruka,iako ne spavam na toj ruci,slaba koncentracija. Imam i nesto nije vrtoglavica vise je kao zanosenje glave u jednu stranu. Moj utisak je da mi se vid pokvario ,ocni lekar nije tog misljenja. Moja dr kaze da podseca na multiple sklerozu. Skener glave od pre 2 god je ok. Na poslu jedva izdrzavam ,obzirom da stojim 8 sati. Molim za vase misljenje? Hvala puno.

  1. Poštovana Suzana,

   Mi ne verujemo da bi to mogla biti multipla skleroza sa obzirom da imate 40 i više godina.

   Da li ste primetili možda neke promene na koži?

   Morate biti uporni i tražiti tačnu dijagnozu.

   Takođe, mislimo da bi bilo najbolje da počnete da vežbate, idealno bi bilo da to bude u nekoj teretani sa tegovima. To je idealan način da zaustavite progres bolesti takve prirode. Druga stvar je da obratite pažnju na ishranu, u smislu da imate kvalitetne i balansirane obroke. I na kraju da pokušate sa raznim preparatima (suplementima) biljnog porekla da održavate tu bolest, koja god da je, u nekoj fazi stagnacije. Ova kratka priča je jeftina i zavisi samo od Vas, a može dati veoma dobre rezultate ako se malo zainteresujete za nju i proširite je.

   Srdačan pozdrav, srećno!

 2. Imam lupus hvala na tekstu. Zanima me koja ishrana je dobra za lupus? Sta ne sme se jesti? Moji profesori koji me lece u KCV imunolozi kazu jedem sve ,vidim da nije bas tako treba neka soecificna ishrana? Zanima me vase misljenje? Bolest mi prvi stepen pocetak drugog .

Затворено за коментаре.