AST • Aspartat aminotransferaza

Test aspartat aminotransfraze (AST) meri nivo enzima u krvi. Ovaj enzim se normalno nalazi u crvenim krvnim zrncima, jetri, srcu, mišićnom tkivu, pankreasu i bubrezima. AST se ranije zvao serum glutamat oksalsirćetna transaminaza (SGOT).

Niske vrednosti AST-a se normalno nalaze u krvi. Povećane vrednosti AST-a se mogu naći u krvi prilikom oboljenja ili oštećenja nekog tkiva ili organa, npr. srce. Nivo aspartat aminotransferaze u krvi je u direktnom odnosu sa stepenom oštećenja tkiva. Nakon ozbiljnih oštećenja, nivo aspartat transaminaze raste u prvih 6-10 časova i vrednosti ostaju visoke oko 4 dana.

Test AST se može uraditi istovremeno sa testom za alanin aminotransferazu (ALT). Odnos AST-a i ALT-a mogu nekada odrediti da li postoji oštećenje jetre ili nekog drugog organa. Nivo AST-a i ALT-a mogu biti i testovi za oštećenje same jetre.

Normalne vrednosti
Uzroci povišenih vrednosti
Faktori rizika
Simptomi
Primena AST-a u kliničkoj dijagnostici
Lečenje

Normalne vrednosti

Referentne vrednosti za AST iznose 5-19 mJ/ml.

Uzroci povišenih vrednosti

Povećane vrednosti se javljaju kod akutnih i hroničnih oboljenja kao što su:

Faktori rizika

Povišene vrednosti AST-a imaju:

 • alkoholičari
 • osobe koje imaju masnu jetru (ovo stanje je reverzibilno, što znači da se jetra vraća u normalu ako se promene ishrana i način života)
 • osobe koje koriste sledeće lekove:
  • antibiotike tetracikline, hinolone,
  • citostatike: metotreksat, azatioprin, 6-merkapto-purin,
  • analgetike: acetaminofen tj. paracetamol, fenilbutazon,
  • fenotijazine: hlorpromazin,
  • steroide: C-17 alkilna grupa, metil-testosteron kod doping sportista,
  • oralna kontraceptivna sredstva,
  • oralne antidijabetike: Diabinese
  • antituberkulotike, itd.

Simptomi

Svaka bolest koja može da izazove povišene vrednosti aspartat aminotransferaze ima svoje karakteristične simptome. Simptomi zavise od uzročnika i od stepena oboljenja.

Primena AST-a u kliničkoj dijagnostici

Da bi se dijagnostikovale bolesti jetre, moraju se odraditi različiti testovi. Pre svega vađenje krvi i određivanje enzima u njoj. Osnovni enzimi za dijagnostiku oštećenja jetre su transferaze, ALT i AST, koje se ispoljavaju pilikom većih ili manjih oštećenja, kao i nekroze hepatocita.

U uzorcima izvađene krvi može se još uočiti i hemoliza eritrocita (razaranje), zbog oslobođenih enzima iz ćelija krvi, koji mogu znatno povećati vrednosti aspartat aminotransferaze.

Lečenje

Lečenje povišenih vrednosti aspartat transaminaze zavisi od uzročnika.

6 одговора на „AST • Aspartat aminotransferaza“

 1. Nivo alt-a je 64 sa trigliceridima 2,33 nema nekih vecih tegoba sem bolova u lijevom dijelu ispod rebara koji se rijetko javljaju. Da li je potrebno nastavljati pretrage i na što obratiti paznju. 47 godina.

  1. Postovani gospodine,
   Bol u stomaku ispod levog rebarnog luka sa navedenim nalazima mogu da ukazuju na ozbiljne probleme. Moj savet je da se javite Vasem izabranom lekaru i da postujete njegove preporuke.
   Vise o trigliceridima mozete ovde procitati: trigliceridi i ovde: holesterol ishrana .
   Srdacan pozdrav.

 2. Koja su to medicinska stanja koja mogu visestruko uvecati transaminaze jetre neposredno nakon porodjaja? Uradjene analize na Infektivnoj iskljucile AIDS, hepatitis A B i C…I da li to stanje moze da se poveze sa tumorom mozga kod bebe? Znam da je tesko pitanje ali molila bih da razmislite. Mozda neki virus koji nije identifikovan, prosao bez simptoma? Ili nesto slicno? Tumor kod bebe dijagnostifikovan sa 2,5godine. Hvala?

 3. Da li je opasno smanjena vrednost s-AST imam 13 potrebno je da operisem miome na materici a i Eozinofili su mi povecani vrednost je 6.9 da li bi mi zbog toga mozda odlozili operaciju unapred zahvalna

 4. Trigleceridi 1.70
  Alt 37
  AST 55 U Martu 2020 AST 27
  Koja je moguca dijagnoza. Alkohol pijem kao svako drugi. Po casicu na nedelju dana.
  Od lekova uzimam samo Tensec za pritisak i suplement za prostatu (Prostat). Inace 5 puta nedeljno vezbam u teretani.
  Uzimam vitamine( Magnezium, D Vitamin i Oligovit) i povremeno energetska pica za vreme vezbanja. Pijem povremeno kao svo Coca Colu, antu i slicna pica.
  Inace imam 80 godina ciste na jetri jednu na bubregu. Ciste su mislim zucne.

  Hvala unapred!

  1. Poštovanje,

   Moguće da je to blago povišeno od treninga u teretani. Drugu ideju nemamo, jedino da posetite svog lekara, da se to malo bolje istraži, ipak ste u godinama.

   Pozdrav.

Затворено за коментаре.