C vitamin (Askorbinska kiselina)

         Trivijalni naziv za askorbinsku kiselinu je C-vitamin.

         U nedostatku ovog vitamina u hrani, kod čoveka nastaju promene poznate pod imenom skorbut. Vidne manifestacije ovih promena su, pored promena na zglobnim površinama i zubima, izražena naklonost ka krvarenju i pojava spontanih krvarenja u koži i služokoži.

         Pojavljuje se u dva oblika: redukovanom, kao askorbinska kiselina i oksidovanom, kao dehidroaskorbinska kiselina.

         Askorbinska kiselina ima snažnu reduktivnu moć i lako se oskiduje u dehidroaskorbinsku kiselinu. Na ovome se osniva kvantitativno određivanje pomoću 2,6-dihlorfenol-indofenola, koji pod njenim uticajem prelazi u bezbojni redukovani oblik.

         Prelaz askorbinske u dehidroaskorbinsku kiselinu je reverzibilan, te se može smatrati redoks sistemom koji bi u ćeliji učestvovao u procesima bioloških oksidacija. Zna se da učestvuje u oksidativnim promenama aminokiseline tirozina.

         Askorbinska kiselina je prisutna u svim tkivima, a naročito u kori nadbubrežne žlezde i hipofizi. Izgleda da je u ovim žlezdama uloga askorbinske kiseline u uskoj vezi sa njihovom sekretornom funkcijom, jer se u nedostatku ovog vitamina pojavljuju, pored pomenutih, i simptomi koji ukazuju na promenjenu funkciju ovih zlezda.

         U bazičnom rastvoru i pri kuvanju hrane aksorbinska kiselina brzo propada, naročito u prisustvu jona bakra.

         Čovek je unosi biljnom hranom koja obiluje ovim vitaminom. Što se tiče dnevnih potreba organizma za askorbinskom kiselinom, ona iznose oko 100mg, iako već od 10 do 20 mg mogu da spreče manifestne simptome skorbuta.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

4 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Sta su to vitamini? | Budi zdrav, produži život.

  2. Pingback: Smanjite rizik od raka i teških bolesti antioksidansom | Budi zdrav, produži život.

  3. Pingback: Edem (otok) • Budi zdrav, produži život.

  4. Pingback: Terapijska dijeta obolelih od kardiovaskularnih oboljenja • Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje