Arbovirus

Arbovirusi od arthopod borne – što bi značinlo „rođen u artropodama“ „prenošen artropodama“.

Kako se prenose?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Vektori koji prenose ove viruse su hematofagne artropode: krpelji, komarci, hematofagni insekti i muve. Oni prenose viruse sa jednog na drugog domaćina. Sisajući krv obolelog kičmenjaka, artropode se doživotno zaraze. Zaražena artropoda onda ugrize drugog kičmenjaka i prenese mu virus. U nekih artropoda se vrši transovarijalno prenošenje virusa na potomstvo.

Arbovirusne infekcije

Javljaju se samo u određenim geografskim područjima (nisu kosmopolitska). Nastaju samo u određeno godišnje doba (vezano za životni ciklus vektora).

Kliničke manifestacije – simptomi arbovirusnih infekcija

Mogu biti subkliničke infekcije kao lake bolesti. Međutim mogu prozrokovati i teška oboljenja: groznice, encefalitisi, aseptični meningitisi, hemoragične groznice (sa ili bez renalnog sindroma), osipne promene na koži, akutni artritis, hepatitis i retinitis.

Porodice arbovirusa

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje