Antivirusni lekovi za genitalni herpes

Genitalni herpes je infekcija izazvana herpes simplex virusom, koja se, uglavnom, prenosi seksualnim kontaktom. Manifestuje se na polnim organima muškaraca (penis) i žena (vulva i vagina) u vidu plikova i rana. Može da se javi i u anorektalnom području. To je bolna infekcija, koja traje 10 do 28 dana kad se prvi put pojavi. Ako se simptomi vraćaju s vremena na vreme, reč je o rekurentnoj infekciji i simptomi onda traju kraće i podnošljiviji su.

Antivirusni lekovi kao aciklovir, famciklovir, valaciklovir se koriste u lečenju genitalnog herpesa. Njihovo dejstvo se ogleda u zaustavljanju umnožavanja virusa, što smanjuje jačinu i trajanje simptoma. Oni ne uklanjaju virus iz našeg organizma i zbog toga se simptomi mogu vratiti.

Antivirusna terapija za primarnu manifestaciju genitalnog herpesa
Antivirusna terapija za rekurentne epizode genitalnog herpesa
Antivirusna terapija genitalnog herpesa za vreme trudnoće
Antivirusna terapija primarnog genitalnog herpesa u trudnoći
Šta da raditi ako imate rekurentni genitalni herpes i postanete trudni?
Zaključak
Da li postoje štetni efekti ovih lekova?

Antivirusna terapija za primarnu manifestaciju genitalnog herpesa

Antivirusna terapija je preporučljiva u primarnom stadijumu genitalnog herpesa. Uobičajena je terapija od 5 dana, ali može biti i malo duža ukoliko se plikovi i dalje formiraju. Ukoliko započnete njenu primenu u prvih 5 dana nakon pojave simptoma, oni će se mnogo ranije povući.

Antivirusna terapija za rekurentne epizode genitalnog herpesa

Ponavljane epizode genitalnog herpesa su obično mnogo blaže nego primarne i kraće traju. Traju između 7 i 10 dana, u odnosu na primarnu manifestaciju, koja traje 10 do 28 dana. Međutim, za razliku od primarne manifestacije, antivirusna terapija često nije potrebna. Preporučljivi su analgetici, koji ublažavaju bol, ili neke masti, kao npr lidokain 5% gel, koji poboljšavaju simptome. Postoje situacije kada je antivirusna terapija ipak potrebna, a to su:

 • U slučaju retkih recidiva – ovaj vid terapije je neophodan ukoliko se recidivi javljaju manje od šest puta godišnje. Što ranije krenete sa terapijom, pre će se simptomi povući i osećate će se bolje.
 • U slučaju čestih recidiva – ovaj vid terapije je neophodan ukoliko se recidivi javljaju više od šest puta godišnje. Možda će Vam biti preporučeno da uzimate svakodnevnu terapiju. U tom slučaju, recidivi će se povući ili kompletno ili će se njihova učestalost i jačina smanjiti.
 • U posebnim okolnostima – pod tim se misli na prevenciju, ako planirate neko putovanje, za vreme ispita, stresa…

Antivirusna terapija genitalnog herpesa za vreme trudnoće

Specijalista će vas normalno savetovati, šta da radite ako dobijete primarni genitalni herpes za vreme trudnoće, ili ako vam se rekurentni simptomi pojave tokom trudnoće. To čini, iz razloga što postoje šanse da se infekcija prenese na Vašu bebu.

Antivirusna terapija primarnog genitalnog herpesa u trudnoći

Ako razvijete primarni genitalni herpes u poslednjih 6 nedelja trudnoće ili oko vremena porođaja, antivirusna terapija je neophodna! Zašto je neophodna? Jer su onda najveće šanse da se infekcija prenese na Vaš plod (4 od 10 beba postaje zaraženo). Pored antivirusne terapije, lekar specijalista će vam preneti prednosti i nedostatke carskog reza prilikom porođaja, u odnosu na uobičajen vaginalni porođaj. Glavna mana vaginalnog porođaja je, ta što beba lako može doći u kontakt sa plikovima i ranama na polnim organima svoje majke. Ako se, ipak, odlučite za vaginalni porođaj specijalista će vam preporučiti da uzmete antivirusni lek, obično aciklovir.

Dokle god postoji razmak od 2 meseca, od nastanka infekcije do porođaja, vaginalni porođaj je bezbedan. U tom periodu, beba će imati dovoljno odbrambenih proteina u svom organizmu, nazvanih antitela, poreklom od majke, da se suoče sa virusom i lako ga prebrode. Tokom infekcije, specijalista će Vam preporučuti antivirusnu terapiju da se plikovi i rane brže povuku. Dodatno će vam preporučiti da je ponovite i u poslednje 4 nedelje trudnoće kako bi se smanjile šanse za rekurentne simptome prilikom porođaja Vašeg deteta. Antivirusni lekovi, kao npr.  Aciklovir, nisu dokazani da imaju štetne efekte na plod tokom uzimanja u trudnoći.

Šta da raditi ako imate rekurentni genitalni herpes i postanete trudni?

Ako imate rekurentne epizode genitalnog herpesa, rizik da se infekcija prenese na Vašu bebu je mali. To je, iz razloga što, prenesete bebi antitela i imunitet tokom poslednja 2 meseca trudnoće. Za većinu žena sa rekurentnim genitalnim herpesom, smatra se, da je normalan vaginalni porođaj bezbedan. U svakom slučaju, specijalista će Vam izneti prednosti i mane carskog reza u odnosu na vaginalni porođaj, a na Vama je da se odlučite šta ćete odabrati kao metod izbora. Ponekad, lekari preporučuju uzimanje antivirusne terapije tokom poslednje 4 nedelje trudnoće.

Zaključak

Primarni stadijum genitalnog herpesa u poslednjih 6 nedelja trudnoće može biti ozbiljan za bebu i obično se preporučuje carski rez u takvoj situaciji. U bilo kojoj drugoj situaciji, primarnoj infekciji pre trudnoće ili pojavljivanju rekurentnih epizoda tokom trudnoće, smatra se da je normalan vaginalni porođaj bezbedan. U svim ovim situacijama, lekar Vam može preporučiti uzimanje antivirusne terapije. (aciklovir, famciklovir, vanaciklovir).

Da li postoje štetni efekti ovih lekova?

Kod većine ljudi nema štetnih efekata, a ukoliko ih i ima, oni su minimalni. Pre svega se misli na mučninu, povraćanje, dijareju, bol u stomaku i osip na koži. Pre upotrebe leka, pročitajte brošuru koja se nalazi u kutiji sa lekom i posavetujte se sa Vašim lekarom i farmaceutom.

2 одговора на „Antivirusni lekovi za genitalni herpes“

 1. Imao sam jak pad imuniteta pre 5 godina,i kandidu a genitalni herpes mi je nesto kao hronicna stvar,samo ne u onoj istoj meri(nemam ranice dole itd),ali trnjenje lica ,grickanje sluzokoza disajnih puteva i analni svrab konstantan,kandidu sam nedavno unormalio ali se i dalje osecam lose,sta ciniti dalje pitam se,mozda je kod mene i kandida blokirala jacanje imuniteta.Nista mi nije jasno.Hvala na odlicnom tekstu.

  1. Nemojte ništa uzimati za kandidu.

   Suplementacija Vitaminom D obavezna, od septembra do aprila.

   Multivitamin, 27 vitamina i minerala od Biofara.

   Jaja jesti svaki treći dan.

   Dzigerica, jednom 300g u dva meseca.

   Pozdrav

Затворено за коментаре.