Amniocenteza

Amniocenteza podrazumeva aspiraciju 10-20ml amnionske tecnosti kroz trbusni zid trudnice,pod ultrazvucnim naodjenjem. Postupak se obicno vrsi tokom 16. nedelje trudnoce. Uzrok se centrifugira da bi se celije razdvijile od supernatantne tenosti. Tecnost moze da se koristi za prenatalnu dijagnostiku defekta neuralne cevi,na osnovu odredjivanja nivoa a-fetoproteina. Izdvojene celije se unesu u medijum za kultivaciju,kojem je dodat fetalni teleci serum,koji stimulise rast celija.

Celije u amnionskoj tecnosti poticu od amniona,koze I epitela urinarnog trakta fetusa I vecina njih nije vitalna,ali manji broj ce se deliti, tj. Izrasti u medijumu. Posle priblizno 14 dana broj celija je obicno dovoljno velik da bi se mogli analizirati hromozomi,mada je za biohemijske ili DNK analize cesto potrebno duze kultivisanje. Medjutim primenom izuzetno senzitivne lancane reakcije polimeraze (PCR) moguca je direktna analiza DNK I bez prethnodne kultivacije celija.

Kada se roditeljima predlozi amniocenteza, moraju se upozoriti da ovaj postupak moze u 0,5-1% slucajeva da izazove spontani pobacaj, kao I da ce ako rezultati budu patoloski, morati da razmotre mogucnost prekida trudnoce u drugom trimestu, sto podrazumeva indukciju preranog porodjaja. Amniocenteza koja je izvrsena od 12. Do 14. Gestacione nedelje ima priblizno isti uspeh izvrsenih analiza I slican rizik za pobacaj. Medjutim, smatra se da nije pozeljno smanjivati kolicinu amnionske tecnosti u tako ranom stadijumu trudnoce I amniocenteza u tom period nije siroko prihvacena. Njena prednost je u tome sto se do rezulatata dolazi u ranijem period gestacije,ali ako fetus ima anomalije, trudnoca se ipak prekida tek u drugom trimestru.