Akutni pankreatitis: simptomi, komplikacije i terapija

Akutni pankreatitis (AP) je bolna upala pankreasa. Zbiva se naglo i uzrokuje bol u gornjem abdomenu. Bol se često širi i oseti u leđima.

Pankreas ili kod nas poznat pod imenom gušterača je organ žlezdanog tipa koji se nalazi iza želuca i u blizini dvanaestopalačnog creva. Veoma je važan organ digestivnog sistema jer produkuje insulin, glukagon, digestivne enzime kao i druge potrebne hormone.

Akutno zapaljenje pankreasa može da se proširi i na druge organe. Ova upala se može razvini u hroničnu nakon nekoliko nelečenih akutnih pankreatitisa kada dolazi do trajnog oštećenja pankreasa.

Akutni pankreatitis uzrok

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

U većini slučajeva, akutni pankreatitis je uzrokovan zbog kamena u žučnim kanalima. Pre ulaska u tanko crevo žučni kanal iz jetre i pankreasni kanal se spajaju u jedan i ulivaju se u lumen tankog creva preko jednog otvora. Ako kamen začepi žučni kanal začepiće i pankreasni izvodni kanal. To će sprečiti izlazak aktivnih digestivnih enzima iz pankreasa u tanko crevo. Digestivni enzimi će se nakupljati u izvodnom kanalu pankreasa i zbog njihove visoke aktivnosti će oštetiti samo tkivo pankreasa, jednostavnije rečeno ,,pankreas će pojesti sam sebe“.

Pod direktnim uzrokom se smatra i:

 • Iznenadno oštećenje tkiva pankreasa od strane imuniteta kada se razvija autoimuni pankreatitis.
 • Oštećenje pankreasa ili žučnih kanala usled operacije.

Indirektni uzroci akutnog pankreatitisa su:

Faktori rizika

Kod osoba koje preterano konzumiraju alkohol se može razviti akutni pankreatitis. Nacionalni institut za zdravlje definiše „preterano konzumiranje alkohola“ kada ženska osoba pije više od 1 čaše alkoholnog pića dnevno i za muškarce, kada piju više od 2 čaše dnevno.

Pušenje duvana takođe povećava šanse za razvitak akutnog pankreatitisa. Ako je neko u porodici imao rak, zapaljenje ili neke druge bolesti koje su vezane za pankreas, potomci imaju daleko veću šansu da obole od iste bolesti i akutnog pankreatitisa.

Akutni pankreatitis simptomi

Prepoznatljiv sindrom kod akutnog pankreatitisa je bol u stomaku.

Bol u stomaku može da varira u zavisnosti od određenih faktora. Npr.:

Drugi simptomi koji mogu pojačati osećaj bola i nelagodnosti su:

Kada su bilo koji od ovih simptoma praćeni bolom u stomaku, neophodno je da zatražite hitnu medicinsku pomoć.

Akutni pankreatitis dijagnoza

Vaš lekar može postaviti dijagnozu acute pancreatitis uz pomoć Vaše krvne slike i redgnenskih rezultata. U laboratoriji se analizom krvi dokazuje prisustvo digestivnih enzima koji su usled oštećenja tkiva pankreasa prodrli u krv, u fiziološkom stanju kada tkivo pankreasa očuvano i zdravo ovih enzima u krvi nema. Ultra zvuk pankresa ili ct pankresa omogućava doktoru da vidi da li ima bilo kakvih nepravilnosti u ili oko pankreasa. Vaš lekar će Vas pitati o vašoj istoriji bolesti i pitaće Vas da mu opišete Vaše simptome i nelagode.

Akutni pankreatitis lečenje

Bolesnici sa akutnim pankreatitisom se obično primaju u bolnicu radi detaljnijeg i lakšeg ispitivanja. Bolesnici u ovom stanju bi trebali da piju mnogo više vode nego obično. Vaš lekar Vam može prepisati lekove za smanjenje bola i lekove za saniranje neke bakterijske ili virusne infekcije ako je prisutna. Ako Vam ovo ne pomogne, možda ćete morati na operaciju kako bi Vam hirurg uklonio oštećeno tkivo ili očepio blokirane izvodne kanale pankreasa. Ako je uzrok pankreatitisa kamen u žučnim putevima, operacijom će morati da Vam se ukloni žučna kesa.

Ako Vaš lekar utvrdi da neki lek koji uzimate izaziva akutni pankreatitis, potrebno je da prestanete da koristite taj lek odmah. Ako je AP uzrokovan nekom traumom ili povredom, izbegavajte svakodnevne aktivnosti dok se potpuno ne oporavite. Provedite sa svojim lekarom pre nego što povećate broj Vaših svakodnevnih aktivnosti. Izbegavajte pušenje u potpunosti i unosite dovoljno tečnosti tokom dana nego obično kako biste izbegli dehidraciju tela.

Način života i dijeta

Nosite sa sobom flašicu vode tokom dana, kako biste u svakom trenutnu mogli da hidrirate Vaše telo.

Ograničite količinu konzumiranja alkoholnih pića. Ako ste već imali pankreatitis i niste izmenili Vaš način života, moguće da će Vam se ponovo razviti. Deca i tinejdžeri ispod 19 godina ne bi trebali da uzimaju aspirin, osim ako im je lekar to prepisao. Aspirin može izazvati pojavu Reye sindroma, koji je poznat kao okidač za razvoj akutnog pankreatitisa.

Akutni pankreatitis: simptomi, komplikacije i terapija; FOTO: https://www.medicalnewstoday.com/articles/160427.php

Akutni pankreatitis: simptomi, komplikacije i terapija; FOTO: https://www.medicalnewstoday.com/articles/160427.php

Akutni pankreatitis komplikacije

Akutni pankreatitis može da izazove pseudociste u Vašem pankreasu. Ove male vrećice ispunjene sa tečnpošću mogu da dovedu do razvitka infekcije, pa čak i unutrašnjeg krvarenja.

Takođe tokom upale pankreasa može doći do pojave dijabetesa i oštećenja bubrega. Pankreatitis težeg stepena može dovesti i do neuhranjenosti. Nakon dužeg vremena pankreatitis akutnog toka može preći u hroničan.

Kod nekih ljudi, akutni pankreatitis može biti prvi znak prisustva raka na pankreasu. Razgovarajte sa vašim lekarom o postupcima lečenja upale pankreasa kako biste izbegli sve moguće komplikacije. Brzo i efikasno lečenje AP značajno smanjuje rizik za pojavu komplikacija.

Akutni pankreatitis prognoza bolesti

Pankreatitis može da izazove ozbiljne kratkoročne bolove. Nelečeni slučajevi i recidivi mogu dovesti do hroničnih problema odnosno do hroničnog pankreatitisa. Većina slučajeva se može uspešno lečiti. Izbegavajte konzumiranje alkoholnih pića, naporne fizičke aktivnosti, pridržavajte se adekvatnog plana ishane kako biste ubrzali proces lečenja pankreatitisa.

Simptomi vezani za pankreatitis mogu biti zbunjujući. Bol u stomaku i leđima mogu imati i druge uzroke. U svakom slučaju potrebno je da posetite Vašeg lekara i porazgovarate o dotičnim simptomima.

Akutni pankreatitis se uglavnom uspešno izleči, a obično promene načina života će Vam pomoći da brže dođe do ozdravljenja. Porazgovarajte sa Vašim lekarom kako biste bili sigurni da poštujete adekvatan plan lečenja i načina života, na taj način ćete smanjili rizik od potencijalnih recidiva akutnog pankreatitisa.

Ukoliko imate neka pitanja u vezi pravilnog načina života i ishrane možete nam postaviti ovde na dnu strane.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

 1. Postovani,
  suprug 62 god.konstatovano mu je akutni pankreatitis koji je prouzrokovao kamencic koji je krenuo pa se zaglavio u kanalu.U bolnici je,na infuzijama od petka.Prvo su rekli da ce ga operisati,a sada da cekaju da se smanji upala.Da li ako bude operacija njemu se otkloniti zucnu kesu,a da li će se nesto raditi i oko pankreasa.
  Jako sam zabrinuta,
  Volela bih da mi malo pojasnite,
  Hvala

 2. Da li sportisti smiju piti suplemente kreatin amio kiseline, nakon izlecenja akutnog pankreatitisa?
  Smije li se piti crno vino?

Napišite Vaš odgovor/pitanje