Akutni faringitis • Angina kod dece

Akutni faringitis je upala ždrela koja se može javiti kao samostalna bolest. Najčešći uzročnici su respiratorni virusi (respiratorni sincicijelni virusi, adenovirusi, rinovirusi). Lečenje je simptomatsko.

Posle prve godine života, kada izrastaju nepčane tonzile, bolest zahvata ždrelo i tonzile zajedno i onda govorimo o akutnom tonzilofaringitisu ili angini.

Angina

Angina je upala sluznice ždrela i Valdajerovog (Waldeyer) limfatičnog prstena (tonzila i adenoidnih vegetacija). Angina može biti primarna, kada su upale ždrela i tonzila prva, jedina i osnovna lokalizacija. Neke bolesti uključuju promene i na tonzilama (rubela, morbili, infektivna mononukleoza), uz simptome na drugim organima i organskim sistemima, i tada govorimo o sekundarnoj angini.

Uzroci

Najčešće su uzročnici virusi (adenovirus, enterovirus, virus influence, Epštajn-Bar virus), a posebno značajan bakterijski uzročnik je beta-hemolitički streptokok grupe A. Veoma je značajno prepoznati da li je reč o angini uzrokovanoj beta-hemolitičkim streptokokom, kada će se primeniti antimikrobni lekovi kao jedini način sprečavanja kasnih komplikacija streptokokne bolesti, ili se radi o virusnom uzročniku.

Klinička slika

Tegobe počinju naglo. Manifestuju se glavoboljom, otežanim i bolnim gutanjem, povišenom temperaturom, uvećanim i bolnim prednjim limfnim žlezdama vrata, bolovima u abdomenu, crvenilom ždrela i krajnika, malinastim jezikom i rašom, obično su udružene s bakterijskom infekcijom. Streptokokna infekcija ždrela se najčešće sreće u uzrastu iznad treće godine. Kada je u pitanju virusna infekcija početak bolesti je postepen, temperatura je normalna ili je blago povišena. Tegobama prethodi kijavica, dete kašlje i promuklo je, javlja se limfoadenopatija vrata, a nekad i konjunktivitis. Tonzile mogu (ali ne moraju) biti uvećane, a u usnoj duplji se nekad zapažaju ulcerozne promene. Ovaj oblik tonzilitisa javlja se u svim uzrastima. Za dijagnozu bolesti je, pored kliničke slike, od najvećeg značaja uzimanje brisa ždrela. Rezultat se može dobiti nakon 24 do 48 sati, a senzitivnost testa je 90-100%. Klinički je teško razlikovati virusnu od bakterijske upale.

Lečenje

Lečenje se započinje odmah nakon uzimanja brisa, primenom antibiotika. Penicilin je lek izbora, jer je dokazano da su svi sojevi piogenog streptokoka osetljivi na penicilin i ne pokazuju znakove rezistencije. Po dobijanju negativnog nalaza brisa ždrela treba isključiti antibiotik, osim ako linička slika i dalje ukazuje na streptokoknu infekciju. Penicilin V (fenoksimetil-penicilin) se daje per os u toku 10 dana ili se daje benzatin-penicilin intramuskularno u jendoj dozi. Kod alergije na penicilin preporučuju se makrolidi (eritromicin). Antibiotici ubrzavaju oporavak od streptokokne infekcije, a desetodnevno lečenje je neophodno da bi se eradicirao uzročnik i prevenirala reumatska groznica.

Komplikacije

Komplikacije angine se mogu ispoljiti u vidu upale srednjeg uva, peritonzilarnog apscesa i, retko, postanginozne sepse.

Akutni faringitis Angina kod dece; FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/Herpangina
Akutni faringitis Angina kod dece; FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/Herpangina

Herpangina je oblik virusne angine koja se pretežno javlja u dece predškolskog uzrasta u jesenjem periodu. Uzročnik je koksaki virus. Na ždrelu postoji tipičan nalaz hiperemije sluznice mekog nepca, uvule i tonzila, s vezikulama ili plitkim ulceracijama. Obično nema otoka regionalnih limfnih žlezda.

Један одговор на „Akutni faringitis • Angina kod dece“

  1. Dobar dan i poštovanje,
    Interesuje me šta je tačno kada neko ima rupe u krajnicima, koji je uzrok i kako se leči s obzirom da dvoje ljudi u mom okruženju imaju rupe u krajnicima i u njima se talođe taloži nešto nalik kamenčićima.
    Hvala ,

    Zagorka Švabić

Затворено за коментаре.