Akutni bronhitis

Šta je akutni bronhitis, koji su njegovi uzroci i simptomi. Evo kako kako ga prepoznati, po čemu se razlikuje od hroničnog bronhitisa, ali i drugih bolesti sa sličnim simptomima.

Uopšteno o bronhitisu
Uzroci
Simptomi
Dijagnoza
Kako sprečiti bronhitis
Da li je bronhitis zarazan?
Kako izlečiti akutni bronhitis?

Uopšteno o bronhitisu

Bronhije su deo respiratornog sistema u našem organizmu. Šire se iz traherobronhijalnog stabla, a imaju ulogu da sprovode vazduh do pluća . U situacijama kada ljudski organizam napadane neki virus, posebno neki koji utiče na gornje disajne puteve, može se desiti da se upala proširi i spusti na bronhije. Ovakva upala manifestuje se nakupljanjem sekreta u bronhijama. On otežava disanje i tera na kašalj, što je prirodan način da se sekret izbaci. Tako nastaje bronhitis.

Bronhitis je, dakle, upala sluzokože bronhija.

Postoje dve vrste bronhitisa pa u zavisinosti od uzroka koji je izazvao upalu razlikujemo hronični i akutni.

Hronični bronhitis je izazvan načinom života i nekim faktorima kojima je osoba izložena svak dan. To može biti recimo zagađenje vazduha, životna sredina, radna sredina ili pušenje. Ovakav vid bronhitisa teže se leči i zahteva poseban pristup.

Akutni bronhitis, sa druge strane,najčešće je posledica delovanja nekih virusa i bakterija. Bronhije inače imaju sluz u sebi koja ima odbrambenu funkciju i zaustavlja sitne čestice koje možemo udahnuti. Međutim, kada je bronhitis u pitanju, usled invazije patogenih klica stvara se upala, bronhije otiču, a u njima se stvara više sekreta nego inače i to izaziva kašalj. One tada postaju začepljene i neretko se , prilikom prolaska vazduha kroz njih, čuje tipično zviždanje i pisak u plućima takozvani vizing. Tada govorimo o bronhopstrukciji.

Uzroci

U većini slučajeva, kao što je rečeno, uzrok nastanka akutnog bronhitisa je neki virus. Najčešće se javlja u jesen i zimu, a virusi koji će doprineti da se pojavi ovaj neprijatan problem su uglavnom virus gripa i virus prehlade. Oni najčešće izazivaju upale gornjih disajnih puteva u početku, a kasnije se upala spusti na donje disajne puteve i zahvati bronhije. Osim ovih virusa, sa istim znacima i simptomima mogu se manifestovati i rinovirus, adenovirus, korona virusi.

Virus bronhitisa se širi kapljično, najčešće kašljanjem, a može kijanjem ili razgovorom. Osim što lako putuju vazduhom, ovi virusi neko vreme ostaju i na čvrstim površinama, pa se infekcije mogu  pokupiti sa stolova, stolica, kvaka na vratima kompjutera i sličnih stvari koje koristite zajedno sa drugim ljudima u kolektivu.

Osobe koje su sklonije bronhitisu su:

 • pušači
 • osobe sa oslabljenim imunitetom (starije osobe, deca, osobe koje boluju od nekih hroničnih bolesti)
 • osobe koje su izložene plućnim iritansima na poslu ili u okruženju
 • osobe koje pate od gastričkog refluksa, jer česte gorušice mogu iziritirati grlo i tako olakšati virusima put do bronhija.

Uzrok akutnog bronhitisa ponekad mogu biti i bakterije, koje se lako nasele u organizam oslabljen virusom, jer imuni sistem ne radi punom snagom. Bakterije koje su zaslužne za simptome akutnog bronhitisa mogu biti mikoplazme (Mycoplasma pneumoniae), Hemofilus influence (Haemophylus influenza), pneumokoke (Streptoccocus pneumoniae), moraksela kataralis (Moraxella catarrhalis).

Simptomi

Simptomi bronhitisa, bilo da je u pitanju hronični ili akutni, veoma su slični. Razlika je u tome što kod hroničnog traju bez prestanka duže vreme ili se često vraćaju, dok kod akutnog traju kraće vreme.

Akutni bronhitis, za razliku od hroničnog, češće je praćen povišenom temperaturom.

Tipični simptomi:

 • Kašalj
 • Sekret u plućima i prilikom iskašljavanja
 • Umor
 • Temperatura
 • Otežano disanje i neprijatnost u grudima

Obično akutni bronhitis počinje slično prehladi. Javlja se curenje nosa, kijavica i u početku suv kašalj. Kasnije ovaj kašalj prelazi u produktivni sa izbacivanjem sekreta.

Dijagnoza

Dijagnoza akutnog bronhitisa u najvećem broju slučajeva može se postaviti vrlo jednostavno, kliničkim pregledom pomoću stetoskopa. Tom prilikom se čuju šumovi, zviždanja u plućima prilikom udisanja, izdisanja ili nakon kašlja.

Mikrobiološka analiza sekreta uglavnom se vrši kada se klinički ustanovi da se radi o nekom težem obliku bronhitisa.

Kako sprečiti bronhitis

Jednostavne navike mogu učiniti mnogo za zdravlje, pa i sprečiti bronhitis. Redovna higijena zapravo je na vrhu te liste dobrih navika. Da biste sprečili bronhitis dobro bi bilo da:

 • izbegavate kontakt sa bolesnim osobama
 • redovno i dobro perete ruke
 • izbegavate dodirivanje ustiju i nosa kada niste u prilici da operete ruke
 • nosite neki priručni antiseptik tokom sezone prehlade i gripa – recimo antibakterijske maramice
 • ojačate imunitet
 • izbegavajte iritanse i suv vazduh
 • ostavite cigarete

Da li je bronhitis zarazan?

Akutni bronhitis jeste, s obzirom da je uzrok najčešće neki od virusa koji se lako šire vazduhom. Bronhitis je zarazan čak i u onim slučajevima kada je bakterija uzrok.

Osoba je zarazna za druge dokle god ima simptome, a u nekim slučajevima, kada su virusi u pitanju, i pre nego što se simptomi pojave.

Hronični bronhitis nije zarazan, jer je uzročnik u faktorima iz okruženja koji ne prelaze sa čoveka na čoveka.

Kako izlečiti akutni bronhitis?

Akutni bronhitis treba preležati i obično prestaje sam od sebe za 7-10 dana, bez nekih posebnih lekova, ukoliko imunitet organizma nije drastično narušen. Kašalj posle akutnog bronhitisa može da potraje i više od tri nedelje. Dugotrajan kašalj može biti iscrpljujuć i može vas zabrinuti, pa valja znati da ponekad i prirodne supstance pomažu kod lečenja kašlja.

Akutni bronhitis sanira se prilično dobro jednostavnim kućnim lečenjem i promenom navika.

 • Inhalirajte se. Para i vlaga pomoći će da se opuste disajni putevi i razredi sekret. Eterična ulja eukaliptusa, lavande ili peperminta su odličan dodatak, kao i čajevi – žalfija, nana, bosiljak.
 • Korisite ovlaživač vazduha i izbegavajte da provodite vreme u prostorijama sa preterano suvim vazduhom
 • Pijte dovoljno tečnosti, jer i to pomaže razređivanju sekreta i njegovom lakšem iskašljavanju.
 • Unosite dovoljno vitamina, ponajviše vitamin C. Jedite raznovrsnu hranu i što više svežeg voća i povrća
 • Izbegavajte mleko i mlečne proizvode jer mogu u nekim slučajevima mogu da dovedu do još većeg zgušnjavanja sekreta i otežaju njegovo izbacivanje.
 • Pijte čajeve i lekove koji potpomažu razređivanje sekreta (mukolitike) kao što su pripravci od majčine dušice, jagorčevine, bršljana ili bokvice.
 • isprobajte neki prirodni sirup za kašalj i ostale lekove koji ublažavaju refleks kašlja (antitusike)

Akutni bronhitis generalno nije zabrinjavajuć, ali ako se ne leči može da se zakomplikuje i da dovede do pneumonije. Ukoliko se često ponavlja, može ukazivati na hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili na astmu.

Antibiotici su neophodni u lečenju onda kada se akutni bronihtis zakomplikuje bakterijama. Na to će ukazati laboratorijske analize kao i  iskašljavanje sekreta koji je žute ili zelene boje,  što govori o prisustvu bakterija. Tretman antibioticima obično traje od 5-7 dana. U slučajevima ozbiljnijeg spazma bronhija, uključuju se u tretman i bronhodilatatori (lekovi koji šire disajne puteve).

Lekaru se obavezno javite ukoliko kašalj potraje duže od tri nedelje,i ako imate temperaturu veću od 38 stepeni tri dana za redom. Takođe, potražite savet lekara ukoliko osetite da ne možete da dišete, ukoliko vam akutni bronhitis i kašalj ometaju san ili iskašljavate krv.