Akutna Upala Srednjeg Uva Kod Dece

Akutna upala srednjeg uva je upala sluznice srednjeg uva, Eustahijeve tube i bubne opne. Sluzokoža srednjeg uva je nastavak sluzokože epifarinksa, pa se svaka upala u toj regiji lako širi ka uvu. Eustahijeva tuba je kanal koji spaja bubnu opnu sa nazofarinksom. Kod odojčadi i male dece ova tuba je široka, kratka i prava, što omogućava lako prenošenje upale iz nazofarinksa ka uvu. Dvadeset posto dece mlađe od 3 godine ima bar jednom godišnje ovu infekciju.

Etiologija

Uzročnici upale srednjeg uva su virusi, zatim Pneumococcus, Streptococcus beta-haemolyticus grupe A, Haemophylus influenzae i Moraxella catarrhalis. Oboljenje se obično nadovezuje na upalu nazofarinksa.

Klinička slika

Dete ima bolove u uvu, povišenu temperaturu i uznemireno je, a kod odojčeta se javlja povraćanje, proliv i odbijanje hrane. Svakom detetu s povišenom temperaturom potrebno je pregledati i uvo. U akutnoj upali uva, pri pregledu se uočava svetlo crvena bubna opna s gubitkom normalnog svetlosnog refleksa, a u težem stanju vidi se gnoj u spoljašnjem ušnom kanalu.

Akutna Upala Srednjeg Uva Kod Dece; FOTO: https://www.mydr.com.au/kids-teens-health/otitis-media-in-children
Akutna Upala Srednjeg Uva Kod Dece; FOTO: https://www.mydr.com.au/kids-teens-health/otitis-media-in-children

Lečenje

Bolovi se smiruju primenom paracetamola. Mada se u većini slučajeva akutna upala uva rešava spontano u toku 24h, antibiotik se obično daje da bi se skratio tok bolesti i smanjio rizik od komplikacija. Lek izbora je amoksicilin u toku 10 dana, a prigodna alternativna terapija je amoksiklav ili cefaklor zbog porasta uzročnika koji stvaraju beta-laktamazu. Dekongestivi se često daju da bi pomogli drenažu Eustahijeve tube.

Komplikacije

Komplikacije, kao što su mastoiditis i meningitis, danas su retke. Rekurentne infekcije uva mogu voditi u hronični sekretorni otitis, koji je najčešći uzrok gubitka konduktivnog sluha. Ako se infekcije dešavaju u vreme normalnog razvoja govora, dete može zbog oštećenja sluha imati teškoće pri učenju. Sekretorni otitis može biti uzraok bolova u uvu zbog promena u pritiscima koji nastaju kao posledica opstrukcije Eustahijeve tube.