Akutna upala prostate

Acute prostatitis je akutna upala prostate koja se javlja iznenada uzrokovana uglavnom istim bakterijama koje uzrokuju urinarne infekcije ili polno prenosive bolesti. S obzirom da prostatu imaju samo muškarci, upala ovog organa se može javiti samo kod njih i nezavisno od starosne dobi bolesnika. Ovo oboljenje ne predstavlja faktor rizika za razvoj raka prostate.

Uopšteno o prostati
Simptomi akutne upale prostate
Uzroci akutnog prostatitisa
Faktori rizika
Postavljanje dijagnoze
Lečenje
Prognoza bolesti

Uopšteno o prostati

Opsirnije: Prostata

Prostata je neparni žlezdano-mišićno-fibrozni organ koji je prisutan samo kod muškaraca. Svojim oblikom ona podseća na plod kestena zbog čega se ona još naziva kestenjača. Smeštena je na raskrsnici urinarnih i semenih kanala ispod mokraćne bešike. Tokom ejakulacije prostata sekretuje tečnost koja predstavlja glavni izvor hranjivih materija za spermatozoide.

Simptomi akutne upale prostate

Osobe sa akutnom upalom prostate mogu imati sledeće navede simptome:

Uzroci akutnog prostatitisa

Akutni prostatitis može prouzrokovati bilo koja bakterija koja uzrokuje infekcije urinarnog trakta. Najčešće bakterije koje istovremeno uzrokuju urinarne infekcije i prostatitis su:

Neke bakterije koje uzrokuju polno prenosive bolesti poput chlamydia trachomatis i neisseria gonorrhoeae takođe mogu prouzrokovati bakterijsku upalu prostate. Akutnu upalu prostate mogu da prate i neke druge bolesti uključujući:

 • uretritis ili upala mokraćne cevi;
 • epididymitis ili upala pasemenika, epididymis ili pasemenij jeste početni deo ekstratestikularnih semenih puteva koji omogućuje sazrevanje muških polnih ćelija i on se nastavlja na semevod (ductus deferens);
 • fimoza, poremećaj koji karakteriše nemogućnost navlačenja kožice penisa;
 • opstrukcija vrata mokraćne bešike koja se može javiti kao posledica uvećanja prostate ili kamena u mokraćnoj bešici;

Akutna upala prostate se još može javiti kao komplikacija nekog terapijskog postupka poput cistoskopije ili uvođenja urinarnog katetera.

Faktori rizika

Svi faktori rizika koji povećavaju mogunost javljanja urinarnih infekcija, polno prenosivih bolesti i uretritisa takođe povećavaju rizik za razvoj akutne upale prostate. Najčešće su to:

 • nedovoljan unost tečnosti tokom dana;
 • uvođenje urinarnog katetera u bolničkim uslovima;
 • česta promena seksualnog partnera;
 • analni i vagnalni seksualni odnos bez mehaničke zaštite.

Preostali faktori rizika su:

 • ukoliko osoba ima 50 i više godina;
 • osobe sa urinarnim infekcijama;
 • istorija bolesti u kojoj postoji već neka upala prostate;
 • genetska predispozicija za razvoj prostatitisa;
 • osobe koje su povredile karličnu kost;
 • osobe obolele od side;

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza akutna upala prostate se može uglavnom postaviti na osnovu anamnestičkih podataka i fizikalnog pregleda.

Lekar može sprovesti rektalnu masažu tokom koje će istisnuti gnojni sadržaj iz prostate kroz mokraćnu cev. Zatim se izlučeni sadržaj šalje na mikrobiološku analizu kojom se može dokazati potencijalni uzročnik infekcije. Ova masaža se izvodi tako što lekar ubaci prst kroz analni otvor pacijenta i zatim masira prednji zid rektuma koji je u bliskom odnosu sa prostatom. Naravno, lekar će ovo izvesti sa prstom koji je zaštićen gumenom rukavicom.

Tokom fizikalnog pregleda u nekim slučajevima se mogu napipati uvećani ingvinalni limfni čvorovi.

Kao dodatne dijagnostičke metode se mogu koristiti:

Lečenje

Lekar će pacijentu sa bakterijskom upalom prostate verovatno prepisati antibiotike. Dužina lečenja zavisi od težine upale i od toga da li se upale ponavljaju i nakon početka terapije. Koja će grupa antibiotika biti prepisana zavisi prvenstveno od bakterije koja je prouzrokovala upalu prostate.

U slučajevima kada pacijent ima otežano pražnjenje mokraćne bešike lekar može prepisati alfa blokatore koji će ublažiti ove simptome i umanjiti nelagodnosti. Ukoliko su prisutni i bolovi mogu se koristiti i neki analgetici.

Naši saveti se uglavnom odnose na svakodnevne navike pacijenta, a to su:

 • savetujemo osobama sa upalom prostate da izbegavaju vožnju bicikom kako bi se smanjio pritisak koji deluje da na prostatu;
 • izbegavajte alkohol, kofein, ljute i kisele namirnice,
 • izbegavajte hladnoću;
 • kupajte se sa toplijom vodom.

Prognoza bolesti

Akutna upala prostate u najvećem broju slučajeva prolazi sa upotrebom antibiotika i sa adekvatnim načinom života. U nekim slučajevima se epizode akutne faze mogu ponavljati i one mogu dovesti do pojave hronične upale prostate. S obzirom da mi na ovaj način nemamo trenutne informacije o Vašem stanju, savetujemo Vam da porazgovarate sa Vašim lekarom o terapijskim metodama pomoću kojih možete smanjiti rizik za razvoj ponavljajućih infekcija u ovom organu.

Preporuceno: Lek za urinarne infekcije • Top 12

5 одговора на „Akutna upala prostate“

 1. Pozdrav svima, da li je neko imao krv u spermi nakon pregleda prostate prstom kroz čmar? Nakon ovog testa u bolnici sam imao veoma neugodan osećaj nekoliko sati i takođe sam imao malo krvi u spermi već dva puta. Da li ima neko slično iskustvo?

 2. Večer!tata mi je star oko 70 godina.prije 7 godina ustanovljena je proširena prostata koja je drzana pod kontrolom uz odredjene cajeve i terapiju,onim.2016.godine kao i prvi put nosio je kateter odredjen broj dana i promokrio.psa je rađen redovno i uredan je.prije 15 dana prestao mokriti,inputiran kateter,prvo na nagon,prokrvario malko pa onda u velikoj količini,hospitaliziran,priključen na ispiranje,krvi nema više u mokraci,još uvijek na kateteru.uradjen CT koji je negativan,uredan.prostata uvećana na 160,enormno i zakonima jedan dio mjehura koji nije vidljiv na CT.nema temperaturu,bolove,uredna krv,šećer uredan iako je dijabetičar.sada se predlaže cistoskopija,uz mogućnost uzimanja biopsije sa tkiva da bi se otklonila mogu kamera.

 3. Imam veliki problem sa upalom prostate.Inace dijagnoza je BP. Bio na kontroli u februaru.PSA i svi parametri su bili ok.naravno uz redovnu terapija. Tamsol 1x dne.pre tri dana sam dobio visoku temperaturu. Otežan uriniram. Bolno. Nepotpuno. Rukom napipa prosti. Vidim da je uvećana više no što je bila u februaru. Temperatura me drma 3 dana.

  1. Hvala na odgovoru.nisam išao kod urolog jer sam bio na redovnoj kontroli u februaru.sve beše ok.terapiju sam proširio. Uz postojeći Tamsol uključio sam finasterid Uz to zbog upale pijem ciprocinall 2x.ovo nisam izmislio ja. Već sam sam ponovio terapiju koju sam imao pre 5 godina.kad sam imao iste simptome.ipak ću vas poslušati. Napraviću analize urina i urinom ultra. PSA sam uradio juče. Sutra idem po rez. HVALA jos jednom

Затворено за коментаре.