Acinetobacter

Acinetobacter je aerobna, Gram-negativna bakterija. Prisutna je u zemlji i vodi, a povremeno se može izolovati sa kože, sluznica ili sekreta čoveka. Rod acinetobacter obuhvata sledeće vrste: A. baumanii, A. johnsonii, A. haemolyticus, A. calcoaceticus, A. junii, A. lwoffi i drugi. Najjčešće se izoluje A. baumanii. Klasifikacija Acinetobaktera može se izvršiti na saharolitičke i asaharolitičke vrste.

Opšte osobine bakterije
Nazokomijalna pneumonija
Kako se prenosi?

Opšte osobine bakterije

Bakterija ima oblik nalik na debele štapiće, kokobacila ili koka. Retko je oblika bacila i povremno može biti Gram-pozitivna. Nemaju sporu ni flagele ali imaju fimbrije. Acinetobacter ne proizvodi oksidazu po čemu se razlikuje od najserija. Bakterije su veoma otporne na uticaje spoljašnje sredine, dezinficijense i antibiotike i to posebno saharolitični sojevi. Acinetobakter je najčešće osetljiv na aminoglikozide i neke cefalosporine.

Nazokomijalna pneumonija

Acinetobacter je oportunista, ali povremeno u slučaju pada odbrambene moći izaziva nazokomijalne infekcije. A. baumanii se izoluje iz krvi, sputuma, kože, pleuralne tečnosti i urina. A. johnsonii je manje virulentan i izoluje se iz krvi bolesnika sa intravenskim kateterom. Kao izazivač nazokomijalne pneumonije često potiče iz sistema za vlaženje vazduha. Intravenski kateteri su skoro uvek uzrok pozitivne hemokulture. Kod bolesnika sa opekotinama i imunodeficijentnim sanjem može biti uzrok sepse.

Kako se prenosi?

Rezervoar zaraze je čovek i zemlja. Put prenosa je vazduh, voda, namirnice i lekovi koji nisu adekvatno čuvani. U organizam čoveka bakterije prodire rinofarigealnim putem, digestivnim traktom i preko rana. Specifičnu profilaksu čine adekvatne higijensko sanitarne mere.

3 одговора на „Acinetobacter“

  1. Kod mame koja ima 84 godine je urinokulturom ustanovljena bakterja acinetobakter species..Koji antibiotik da joj dam, posto je dobila i temperaturu 37,7 i konjuktivitis..Antibiogram je pokazao R na:ampicilin, cephalexin, gentamicin, trimethoprim, ciprofloxacin, nitrofurantion, amoxiciliin, piperacilin, ceftriaxone, ceftazidime, amikatin, meropenem..

    1. Poštovana Olivera,
      Pregledao sam laboratorijske izveštaje Vaše majke. U nalazu urina se može videti samo blago povišen broj epitelnih ćelija u urinu, što može ukazati na potencijalnu infekciju urinarnog trakta navedenom bakterijom. Acinetobacter species se uglavnom normalno nalazi na površinama tela i jedna od najotpornijih bakterija na antibiotike, što ste mogli zaključiti prema izveštaju antibiograma. S obzirom da antibiogram nije pokazao senzitivnost bakterije ni na jedan antibiotik a i dijagnoza infekcije nije stabilna, ja bih Vam savetovao da majka posetiti urologa kako bi on na osnovu svakodnevnog rada sa ovom problematikom mogao da zaključi da li je došlo do invazije ove bakterije u epitel urinarnog trakta i ako jeste koji antibiotik ili kombinacija antibiotika bi mogli pomoći Vašoj majci.
      Molim Vas da mi napišete još da li majka ima neke druge bolesti, kao što su dijabetes, povišen krvni pritisak ili neki poremećaj sa bubrezima. Da li je majka imala bolove u predelu genitalne regije? Kolika je temperatura bila ovog jutra ako ste joj merili? Da li imate neke nalaze krvne slike?

  2. Postovanje,mojoj mami je brisom dojke utvrdjeno da ima acinetobakteriju,stanje ne dosta lose ,dojka je cela tvrda,plava ,gnojna …privijaju joj srebrene gaze ,i od sinoc je ukljucen colistin lek…imali jos nesto ato bi moglo pomoci? Neki savet ? Imali smo cak i problem ko treba da je leci ,infektolog ,hirurg ili neko treci ?

Затворено за коментаре.