Yersinia Pseudotuberculosis

Ova vrsta je po svojim morfološkim, kulturelnim i biohemijskim osobinama slična bakteriji Y. enterocolitica. U prirodnim uslovima izaziva oboljenja raznih vrsta glodara,a retko infekcije čoveka koje se obično manifestuju kao enterokolitis ili limfadenitis mezenterijalnih limfnih žlezda, koji može da liči na tuberkulozu. Prvi klinički znaci (povišena temperatura i abdominalni bol) mogu da imaju akutni apendicitis.

Dijagnoza se postavlja izolacijom uzročnika iz limfnih žlezda. Bolest najčešće prolazi spontano i bez antibiotske terapije.

Ostale vrste Yersinia su od manjeg značaja za oboljenje čoveka. Y. intermedia obično se izoluje iz vode ili hrane; kao i Y. frederiksenii, Y. kristenseni obično se nalazi u zemljištu, hrani i kod zdravih životinja. Y. ruckeri izaziva oboljenje riba, a Y. aldovae se nalazi prvenstveno u vodama.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje