Vitamin E

Poznat je pod imenom antisterilitetnog vitamina zbog činjenice da ženke pacova ne mogu da iznesu pold usled izumiranja žačetka i njegove resorpcije, a kod muškaraca prestane spermatogeneza ako se hrane bez ovog vitamina. Kod čoveka se to ne događa, iako je sigurno da trudnoća zahteva veću količinu E-vitamina. Njegovo delovanje je daleko šire od uloge u reprodukciji. Izgleda da je potreban svakoj ćeliji za normalnu funkciju.

Hemijski, E vitamin je derivat hormona. Zapravo, postoji više srodnih i fizološki aktivnih jedinjenja pod nazivom tokoferol. Međusobno se razlikuju po broju i rasporedu metil-grupa na benzolskom delu hromanskog prstena.

Osim značaja ovog vitamina za reproduktivnu funkciju nekih životinja, naslućuje se i njegova uloga u održavanju normalnog stanja mišićnog tkiva, jer životinje u njegovom nedostatku, pred ostalog, pokazuju teške promene mišića, sa istodobnim izlučivanjem kreatina u urinu. Pojava kreatina u urinu je zapažena i kod čoveka istovremeno sa sličnim mišićnim promenama.

Poznato je da tokoferoli imaju izraženu antioksidantnu moć, utoliko veću ukoliko je manje metil-grupa na benzolskom delu prstena, upravo obrnuto vitaminskoj moći. Vitaminski je najefikasniji alfa-tokoferol. Način delovanja ovog vitamina u biohemijskim procesima u kojima učestvuje nije poznat.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

1 • Pitanja i odgovori

  1. Pingback: Smanjite rizik od raka i teških bolesti antioksidansom | Budi zdrav, produži život.

Napišite Vaš odgovor/pitanje