Virusni hepatitis: A, B, C, D, E, itd.

Virusni hepatitis je generalizovana sistemska bolest kod koje je primarno zahvaćena jetra. Sam tok bolesti najčešće je akutan, a može biti perkutan, subakutan ili hroničan. Hepatitis može biti uzrokovan raznim virusima, tebelarno ćemo vam predstaviti koji bi to virusi mogli biti.

Primarni uzročnici hepatitisa Sekundarni uzročnici hepatitisa Prenatalni ili perinatalni uzročnici hepatitisa
Virusi hepatitisa A Epstein Barr virus Virus rubellae
Virusi hepatitisa B Flaviviridae (virus žute groznice) Citomegalovirus
Virusi hepatitisa C Arenaviridae Herpes simplex virus
Virusi hepatitisa D Echovirus 19 Coxsackie B virusi
Virusi hepatitisa E Adenovirus

Svi navedeni izazivaju karakterističnu, uglavnom istu histološku sliku lezije jetre. Prema tome virusni hepatitisi se ne mogu razlikovati po kliničkoj slici, odnosno po dužini i težini simptoma koje izazivaju, nego se razlikuju epidemiološki, imunološki (antigenski) i po dužini inkubacionog perioda bolesti koju uzrokuju.

Hepatitis A virus i hepatitis E virus se prenose preko vode i hrane (fekalno oralnim putem). Uzrokuju akutno zapaljenje jetre sa dobrom prognozom. Ne postoje hronični nosioci. U akutnoj infekciji bolesnici izlučuju velike količine virusa preko žuči i fecesa. česte su epidemije. Većina bolesnika obolelih od akutnog hepatitisa se potpuno oporave za 4-6 nedelja, iako se opšti umor i depresija mogu duže zadržati.

Virusi koji se dominantno prenose preko krvi (produkti krvi i telesne tečnosti), jesu hepatitis B virus, hepatitis C virus i hepatitis D virus. Infekcije ovim virusima mogu da pređu u hronične oblike i daju sekvele posle puno godina.

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter
Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje