Virus zapadnog nila

Virus pripada porodici Flaviviridae (genus Flavivirus). Rezervoari ovog virusa su divlje ptice. Virus je rasprostranjen u Africi, Australiji, SADu, u Evropi. Zabeležene su epidemije u Francuskoj, Rumuniji, neki slučajevi i u Srbiji (Avgust 2015.).

Kako se prenosi?

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Čovek se slučajno zarazi ujedom zaraženog komarca. Virus se može preneti sa čoveka na čoveka, preko krvi, transplatacijom organa i sa majke na plod. Virus je zabeležen i u krava, konja, psa, mačka i zeca.

Simptomi virusa zapadnog nila

80% osooba koje se inficiraju nisu prisutni simptomi. U ostalih 20%, infekciju prati visoka temperature preko 39C, malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bolovi u zglobovima i mišićima, ospa, otok limfnih žlezda. Kod 1% zaraženih formira se neurološko oboljenje.

Zaštita

U toku je istraživanje u izradi vakcine. Kako bi se smanjile stope infekcije neophodno je smanjiti broj komaraca i zaštita ljudi primenom repelenata, zaštitnih zastora na prozorima i vratima kao i nošenjem odgovarajuće odeće.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje