Virus zapadnog nila

Virus pripada porodici Flaviviridae (genus Flavivirus). Rezervoari ovog virusa su divlje ptice. Virus je rasprostranjen u Africi, Australiji, SADu, u Evropi. Zabeležene su epidemije u Francuskoj, Rumuniji, neki slučajevi i u Srbiji (Avgust 2015.).

Kako se prenosi?

shop.produzizivot vertikalni baner

Čovek se slučajno zarazi ujedom zaraženog komarca. Virus se može preneti sa čoveka na čoveka, preko krvi, transplatacijom organa i sa majke na plod. Virus je zabeležen i u krava, konja, psa, mačka i zeca.

Simptomi virusa zapadnog nila

80% osooba koje se inficiraju nisu prisutni simptomi. U ostalih 20%, infekciju prati visoka temperature preko 39C, malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bolovi u zglobovima i mišićima, ospa, otok limfnih žlezda. Kod 1% zaraženih formira se neurološko oboljenje.

Zaštita

U toku je istraživanje u izradi vakcine. Kako bi se smanjile stope infekcije neophodno je smanjiti broj komaraca i zaštita ljudi primenom repelenata, zaštitnih zastora na prozorima i vratima kao i nošenjem odgovarajuće odeće.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje