Streptococcus viridans

Streptococcus viridans su alfa hemolitičke i anhemolitičke vrste roda Streptococcus, od kojih većina predstavlja deo normalne flore gornjih partija disajnih puteva. Nazivaju ih i oralne streptokoke. Mogu se naći i u digestivnom i urogenitalnom traktu zdravih osoba. Mogu se naći i u digestivnom i urogenitalnom traktu zdravih osoba. Vrste koje se najčešće izoluju su: S. mutans, S. salvarius, S. mitis, S. sanguis i S. angionosus.

Uzrok infekcije

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

Izazivaju infekcije kod osoba slabog imuniteta. U 30-40% slučajeva su uzročnici subakutnog bakterijskog endokarditisa, koji se obično javlja kod osoba sa oštećenim ili veštačkim srčanim zaliscima. Viridans streptokoke uglavnom dopevaju u krv iz orofarinksa u toku nekih intervencija (npr. ekstrakcija zuba). Bakterijemija koja tom prilikom nastaje je najčešće prolazna, jer imuni sistem zdrave osobe uspešno eliminiše bakterije iz krvi. Infekcija nastaje ukoliko viridans streptokoke, preko ugljenih hidrata (dekstrana) koje sintetišu, se zakakače na oštećeno tkivo srčanih zalistaka i formiraju vegetacije. Oboljenje ima hroničan tok i simptomi mogu trajati nedeljama i mesecima.

Karies izazvan bakterijama

Viridans streptokoke (posebno S. mutans) su odgovorne i za nastanak dentalnog karijesa. Ove vrste produkuju enzim glikoziltransferazu, koja razgrađuje saharozu iz hrane na glukozu i fruktozu. Potom se stvaraju polimeri glukoze – nerastvorni glukani. Preko ovih glukana, viridans streptokoke se vezuju na zubnu gleđ i formiraju dentalne plake. Za plake se vezuju i druge bakterije iz usne duplje. Oralne streptokoke, kao i druge bakterijske vrste iz usne duplje, mogu produkovati velike količine kiselina iz ugljenih hidrata, što vodi demineralizaciji zuba i započinjanju karijesa.

Lečenje (terapija)

Većina izolata je i dalje osetljiva na penicilin, iako se uočava pojava rezistencije na ovaj lek. Teže infekcije se obično tretiraju kombinacijom penicilina i aminoglikozida.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

2 • Pitanja i odgovori

  1. Postovani kod moje supruge u izvestaju pise Difteroidi i pod 2 Streptococcus grupe. viridans broj bakterija u 1 ml.urina je 6000.Molim vas objasnite mi sta je to i kako se leci sta da radimo hvala vam od srca

Napišite Vaš odgovor/pitanje