Vibrioni – izvor zaraze na obali

Vibrio parahemolyticus

Postavite pitanje studentima medicine BUDI ZDRAV PRODUZI ZIVOT Twitter

V. parahemolyticus je halofilna bakterija koja izaziva akutni gastroenteritis vezan za ingestiju kontaminirane morske hrane (sveža riba, školjke). Oboljenje se javlja sporadično ili u vidu epidemija duž priobalnih područja širom sveta. Morfološki je mikroorganizam sličan V. cholerae.

V.parahemolyticus – bolesti

Bolest počinje naglo i kratko traje. Posle inkubacije od 12-14 časova javlja se muka, povraćanje, grčevi u stomaku, groznica slabog inteziteta i vodenasto krvavi prolivi. Enteritis prolazi spontano za 1-4 dana, uglavnom bez terapije, ali je potrebna nadoknada tečnosti i elektrolita. Antibakterijska terapija je indikovana u težim ili prolongiranim infekcijama. Tetraciklini su lek izbora.

Ovaj mikroorganizam može da izazove i ekstraintestinalne infekcije, kao što su infekcije rana, uva i oka. Sve ove infekcije vezane su za boravak u blizini mora i sve se efikasno leče antibioticima.

Vibrio vulnificus

V. vulnificus je takođe halofilni vibrion iz morske vode. On prodire kroz kožne lezije kod osoba koje rukuju školjkama ili drugom morskom hranom i povremeno izaziva enteritis, a može da izazove bakterijemiju i smrt kod starih i imunokompromitovanih osoba.

Vibrio mimicus

V. mimicus je relativno nova vrsta roda vibrio. Uzročnik je gastroenteritisa, obično posle uzimanja morske hrane, pre svega, svežih ostriga. Pored dijarejalnog sindroma, ovaj mikroorganizma može izazvati i infekciju uva.

Vibrio hollisae i Vibrio fluvialis

Vibrio hollisae i vibrio fluvialis izazivaju dijareju.

Vibrio alginolyticus

V. alginolyticus može izazvati infekcije oka, uva i rana posle kupanja u morskoj vodi.

Vibrio damsela

V. damsela, takođe izaziva infekcije rana. Ostali vibrioni vrlo retko izazivaju infekcije ljudi.

Zamolili bismo Vas da podelite tekst sa svojim prijateljima. Hvala :)

O autoru

Portal "Budi zdrav, produži život" osnovan je od strane studenata medicinskog fakulteta. Postavite pitanje na dnu teksta, a mi ćemo pokušati da odgovorimo na Vaša pitanja u najkraćem mogućem roku. Želite da nas bolje upoznate? Kliknite ovde >>

Napišite Vaš odgovor/pitanje